Elena Bonová 7. december 2016 K receptu
Technológia prípravy tohto výdatného mäsového jedla, ktorým moja matka Belova Lyudmila Vasilievna zaobchádzala s mojimi deťmi, trochu pripomína známy hovädzí Stroganoff (z francúzskeho Bœuf Stroganoff – „hovädzie na spôsob Stroganoff“). Ale vo verzii mojej mamy je mäso dusené v zeleninovej omáčke z paradajok, mrkvy a cibule, čo mu dodáva nie klasickú krémovú, ale trochu inú, ale nie menej príjemnú – sladkokyslú chuť. PS Prílohu k jedlu je možné pripraviť vopred (napr. uvariť pohánku) alebo počas dusenia mäsa (napr. uvariť cestoviny, zemiaky alebo urobiť zemiakovú kašu).
zložitosť: ľahko Porcie: 8 varenie: 1 hodina 40 minút Pridať. čas: 20 minDusenie, chradnutieVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraHlavný chodVegetariánstvoPárty, bufetINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍNa ozdobu:varená pohánka, cestoviny alebo zemiaky alebo zemiaková kaša podľa chutiNa hlavné jedlo:hotový vychladený azu alebo hovädzí guláš alebo celý kus duseného hovädzieho mäsa (boková časť) 1000-1100 g mrkvy (3 veľké alebo 4 stredné) 600 pohánkových cibúľ (5 stredných hlávok) 600 g konzervy najemno nastrúhanej dužiny z čerstvých paradajok alebo a podobná hmotnosť čerstvých paradajok 500 gsol ½ lyžičky. l. alebo podľa chuti kryštálový cukor 1 lyžička. bez horkých bobkových listov 2-3 ks čierne alebo zmes 4 druhov korenia 10 hrách rafinovaný slnečnicový olej asi 2 polievkové lyžice. l kôpor alebo zelená cibuľa na ozdobu (voliteľné) Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte a ošúpte cibuľu a mrkvu a odložte ich, kým nie sú pripravené na použitie. Ak ste si vzali čerstvé paradajky do jedla, umyte ich a osušte na papierovom obrúsku. Tip: Ak použijete čerstvé paradajky, ale v hotovom jedle sa vám nepáči ich šupka, môžete urobiť toto: na umytej celej zelenine urobte nožom rez v tvare kríža a vložte ich do vriacej vody doslova na 1 minútu, keď ste predtým umiestnili panvicu s dostatočným množstvom vody. Potom ich ihneď preneste lyžičkou cedníka do misky so studenou vodou na 15-20 sekúnd alebo ich opláchnite studenou vodou z vodovodu v cedníku. Po takomto teplotnom kontraste z nich odstráňte kožu. Pripravené paradajky položte na tanier a nechajte, kým nie sú pripravené na konzumáciu, ale majte na pamäti: blanšírované paradajky sú šmykľavé, takže pri ďalšom krájaní buďte opatrní.
Krok 2
Ak ste mäso kúpili v jednom kuse, opláchnite ho studenou tečúcou vodou, osušte papierovou utierkou a nakrájajte (najlepšie cez zrno) na malé kúsky hrubé asi 1-1,5 cm. Ak použijete hotové azu, jednoducho opláchnite v prípade potreby ho pod tečúcou vodou a osušte obrúskom (ak je mäso čisté, bez úlomkov kostí a iných nečistôt, nie je potrebné ho znovu umývať).
Krok 3
Nalejte trochu (asi 2 polievkové lyžice) rafinovaného slnečnicového oleja na kovovú panvicu s hrubým dnom Ø asi 24 cm a výškou 9,5 cm (alebo akúkoľvek inú so širokým hrubým dnom a objemom asi 4-5 l) a vložte na strednom ohni. Keď je olej horúci, začnite pridávať mäso do panvice po malých častiach, v prípade potreby zvýšte oheň a miešajte mäso, aby sa rovnomerne zohrialo. Mäso opekáme, kým sa jeho farba nezmení na tmavšiu. Každú porciu, ktorá sa takto mierne „chytila“, presuňte na okraj panvice a na voľné miesto položte novú. Všetko urobte rýchlo, bez zdržania procesu, pokračujte, kým nie je všetko mäso v panvici, a potom všetko znova premiešajte, panvicu zatvorte pokrievkou a mäso dusíme za občasného miešania na miernom ohni asi 30 minút.
Krok 4
V tejto dobe nakrájajte cibuľu a mrkvu na veľké kocky a po 30 minútach. Pridajte vrstvy na mäso (najprv cibuľu, potom mrkvu). Ďalej prikryté dusíme ďalších 30 minút. na miernom ohni. Poznámka: Ak mäso pustilo málo šťavy, môžete do panvice pridať asi 50 ml studenej prefiltrovanej vody.
Krok 5
Po čase uvedenom v kroku 4 premiešajte mäso so zeleninou lyžicou a pridajte do panvice konzervovanú dužinu z čerstvých paradajok alebo vopred olúpané paradajky (ak chcete – pozri tip ku kroku 1) a paradajky nakrájané na stredné kocky. Pridajte tiež soľ, cukor a korenie, všetko znova premiešajte lyžičkou a navrch poukladajte bobkové listy. Panvicu zatvorte pokrievkou a mäso a zeleninu dusíme ďalších 30-40 minút, kým sa mäso a zelenina neuvaria (mali by sa ľahko zlomiť ostrým nožom).
Krok 6
Na konci varenia misku znova premiešajte, vypnite pod ňou oheň a nechajte ju stáť pod pokrievkou 15-20 minút, potom ju môžete podávať na stôl posypanú nadrobno nasekaným kôprom alebo zelenou cibuľkou s akoukoľvek príloha podľa vašej chuti.
Krok 7
Hotové mäso skladujte v uzavretej nádobe v chladničke pri teplote +5-6 °C maximálne 2 dni. Pred podávaním jednoducho zohrejte na panvici a pridajte prílohu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Predpokladá sa, že na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku je vhodné pred varením nechať vychladené mäso (samozrejme predtým uložené v chladničke) zohriať pri izbovej teplote 15-20 minút.
UŽITOČNÉ RADY
Chuť tohto jedla do značnej miery závisí od kvalitného mäsa, preto ho odoberte od dôveryhodného výrobcu!