Kimchi
gastronóm 19. marca 2015 K receptu
Bez kimchi nakladanej kapusty s korením – pikantným a zároveň sladkým – je absolútne nemožné si predstaviť kórejskú kuchyňu. Kimchi sa hodí ku každému jedlu, snáď okrem dezertov. Zjedením jedného neuveriteľne vitamínového kimchi a ryže môžete úplne prežiť zimu! Mimochodom, nemusí to byť práve kapusta. Namiesto toho alebo spolu s ňou môžete kvasiť rôzne druhy zeleniny.
zložitosť: priemer Kalórie: 75,30 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 30 min Pridať. čas: 20 min Použité: 5,11 g/1,19 g/11,14MorenieKórejská kuchyňaVečeraVečeraObčerstvenieVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoRýchloINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ1 veľká hlávka čínskej (pekingskej) kapusty s hmotnosťou približne 1,2 kg 6 strúčikov cesnaku 4 cm čerstvého koreňa zázvoru 100 g solených ančovičiek 1 veľká šťavnatá hruška 1 stredná cibuľa malý zväzok zelenej cibule 1 polievková lyžica. l. cukor z ryžovej múky 1-2 lyžice. l. mletá štipľavá červená paprika hrubá soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Odstráňte vonkajšie listy z kapusty (rezerva). Hlávku kapusty prekrojte na polovicu a namočte do vody na 15–20 minút. Potom vyberte z vody bez sušenia, posypte soľ medzi listy, vložte do veľkej misy, pridajte vodu, prikryte vonkajšími listami a nechajte 4-6 hodín.
Krok 2
Solenú kapustu veľmi dôkladne opláchnite, aby ste odstránili soľ, ľahko ju stlačte a osušte, 2 hodiny.
Krok 3
Hrušku nastrúhame na hrubom strúhadle. Cesnak, zázvor a ančovičky rozdrvte v mažiari alebo mixéri na pastu, pridajte hrušku.
Krok 4
Cibuľu nakrájajte na tenké polkolieska a zelenú cibuľu na 5 cm dlhé kúsky zmiešajte vo veľkej mise. Ryžovú múku zalejte 50 ml vriacej vody a za stáleho miešania uvarte. V pohode.
Krok 5
Zmiešajte zmes ryžovej múky, červenú papriku, 1/4 polievkovej lyžice. l. soľ, cukor a pasta zo zázvoru, cesnaku a ančovičiek s hruškou. Vmiešame cibuľu. Potom vložte kapustu do výslednej zmesi a dôkladne ju rozložte rovnomerne medzi listy. Pre každú polovičnú hlavu nechajte 2 vonkajšie listy voľné.
Krok 6
Vnútorné listy prehnite pevne na polovicu tak, aby ich konce siahali k stopke. Omotajte jeden z vonkajších listov okolo výsledného „kokonu“ a zabaľte druhý list na druhej strane.
Krok 7
Umiestnite kapustu reznou stranou nahor do nádoby. Naukladané hlávky zo začiatku prikryjeme zvyšnými kapustovými listami, stlačíme, zatvoríme a necháme 24 hodín pri izbovej teplote Z času na čas pootvoríme a rukami stlačíme, aby sa kapusta naplnila uvoľnenou tekutinou. Po dni môžete kimchi zjesť, alebo ho môžete nechať ešte 2-3 dni kvasiť v chladničke.
MIMOchodom
Do kapusty pridáme plátky daikonu alebo kalerábu, takto vykvasíme uhorky, ktoré nakrájame a naplníme koreninovou pastou. Do nálevu môžete pridať aj mušle, hrušky, gaštany a datle – to všetko sú celkom tradičné doplnky.