Klasická prosová kaša

Klasická prosová kaša

gastronóm 26. februára 2024Klasická prosová kaša K receptu

Klasická prosová kaša je neuveriteľne jednoduché jedlo, no nie každý vie, ako ju správne uvariť. V prvom rade si pamätajte, že zrná musíte najskôr vytriediť a potom ich veľmi dôkladne opláchnuť, inak bude jedlo horkasté a jeho farba bude úplne nechutná. Bude to chvíľu trvať, takže buďte trpezliví! Proso prepláchnite, kým sa tečúca voda úplne nevyčistí. Potom sa všetko zdá byť jednoduché, stačí uvariť klasickú prosovú kašu, najlepšie v hrnci s hrubými stenami a dnom a na minimálnom ohni. Cereálie v tomto prípade dokonale nabobtnajú, zmatní a pokrm ocenia aj tí, ktorí sú na takéto veci väčšinou vlažní.

zložitosť: ľahko Kalórie: 103,80 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 45 min Použité: 3,51 g/0,89 g/20,41Varenieruská kuchyňaRaňajkyHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoDetské menuKašaINGREDIENCIE NA 4 PORCIE4Porcie+ Proso 180 gVoda 625 mlMlieko 200 mlMaslo 2 polievkové lyžice.Soľ 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si proso na varenie kaše. Roztrieďte ho a rozsypte na stôl vystlaný bielym papierom na pečenie. Potom nalejte do misky a naplňte veľkým množstvom teplej vody.

Krok 2

Opláchnite obilniny z prosa a vložte do jemného sitka. Toto opakujte 2-3 krát. Potom proso zalejte horúcou vodou a preplachujte, kým sa nestane priehľadným.

Krok 3

Nalejte vodu na prosovú kašu do hrnca a dajte na silný oheň. Privedieme do varu a pridáme soľ. Pridajte pripravené obilniny z prosa. Opäť priveďte do varu.

Krok 4

Panvicu s prosom vo vode pevne uzavrieme pokrievkou. Znížte teplo pod nádobou na minimum. Varte 25–30 minút. Proso je hotové, keď sa voda úplne vsiakne do zrna.

Krok 5

Ak chcete, nalejte horúce mlieko do prosovej kaše. Znova priveďte do varu a varte na miernom ohni 10–15 minút, pričom panvicu prikryte pokrievkou. Ak nechcete použiť mlieko, tento krok preskočte.

Krok 6

Hotovú prosovú kašu necháme na horúcom, vypnutom sporáku 5 minút, prípadne pridáme maslo. Potom rozdeľte do servírovacích misiek a podávajte s bobuľovým ovocím, nakrájaným ovocím alebo inou polevou.

UŽITOČNÉ RADY

Namiesto bežného kravského mlieka môžete na varenie klasickej prosovej kaše použiť rastlinné mlieko, napríklad sójové alebo mandľové: dodajú jedlu príjemné orieškové tóny.

MIMOchodom

Klasická prosová kaša sa dá použiť ako v čistej forme, tak aj ako náplň do palaciniek a koláčov, základ na palacinky či iné zložitejšie cereálne jedlá.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik