Nakladané ovocie
gastronóm 30. marca 2015 K receptu
Sme zvyknutí nakladať uhorky, paradajky, cesnak, huby – no, v extrémnych prípadoch repu alebo medvedí cesnak. Ale nakladané ovocie je niečo nové! Sú veľmi dobré v šalátoch, predjedlách aj samotné.
zložitosť: ľahko Porcie: 10 varenie: 30 minVarenieMorenieVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPiknikINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ500 g veľkého hrozna bez jadierok 3 stredne pevné hrušky 6 mandarínok s napnutou šupkouNa marinádu:100 ml jablčného octu 100 g hnedého cukru 1 polievková lyžica. l. s kopou hrubej soli 2 tyčinky škorice 4–5 škatúľ kardamónu 3–4 púčiky klinčekov 1 ČL. hrášok z nového korenia 1 bobkový list Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Odstráňte hrozno z konárov. Do každého hrozna urobte špáradlom 1-2 otvory.
Krok 2
Hrušky ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a zbavíme jadrovníkov. Plátky prekrojíme priečne na polovice.
Krok 3
Mandarínky umyte kefou a osušte papierovými utierkami. Mandarínky spolu so šupkou pozdĺžne nakrájajte na 6–8 kúskov, podľa veľkosti. Ovocie vložte do sterilizovanej nádoby s objemom približne 2 litre.
Krok 4
Plochou čepele noža zľahka rozdrvte struky kardamónu. Po škoricových tyčinkách klepte rukoväťou noža alebo kladiva, kým sa nerozbijú na niekoľko veľkých kúskov.
Krok 5
Všetky koreniny vložte do hrnca, pridajte 1 liter vody, pridajte ocot, soľ a cukor. Dajte na stredný oheň, priveďte do varu a varte, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia. Odstráňte z tepla a ochlaďte, 15 minút.
Krok 6
Ovocie zalejeme teplou marinádou, prikryjeme a necháme aspoň 4 dni, najlepšie týždeň.