Občerstvenie k bielemu jedlu: 13 obojstranne výhodných receptov
Roman Ryzhov 21. februára 2024
Čo by to bolo za ruskú dovolenku bez pohára studeného bieleho vína! Na rozdiel od iných silných alkoholických nápojov, napríklad koňaku alebo ginu, vodka sa musí určite piť s občerstvením. Nepite vodu ani džús, ale radšej si dajte občerstvenie, a to celkom výdatne. Plátok citróna a plátok syra sú tu nevyhnutné. Správne zvolené občerstvenie zabráni rýchlemu opitiu, pomôže neutralizovať pachuť alkoholu a tiež uľaví pri rannej kocovine. Čo je najlepšie variť a podávať s „bielym“? Poďme na to.
Obsah článku:
- Predjedlo z tresčej pečene s nakladanou červenou cibuľou
- Marinovaná ryba s chrenom a cviklou – mini chlebíčky
- Plnené vajcia s kaviárom a šprotami
- Zemiakové tartaletky so sleďom
- Hydinové a bravčové želé mäso
- Predjedlo z pečených zemiakov s klobásou a kyslou kapustou
- Slávnostné jazykové rolky s chrenom a uhorkou
- Studená pečená hovädzia sviečkovica
- Občerstvenie z čierneho chleba s uhorkami
- Marinované šampiňóny
- Rôzne kimchi
- Olivové predjedlo s pečenou zeleninou
- Kuracia rolka s hubami
Najtradičnejším občerstvením k vodke sú nakladané uhorky, nakladané huby, hovädzie mäso a kyslá kapusta. Práve s kyslými uhorkami v Rusi bolo zvykom zjesť prvý stoh. K vodke sa podávali aj palacinky, horúca kapustnica, varené zemiaky.
V súčasnosti existuje oveľa viac možností na občerstvenie s vodkou – pre každý vkus a rozpočet. Jednou z najúspešnejších sú ryby, napríklad sleď, losos, šťuka. Kúsky nalejte citrónovou šťavou, posypte bylinkami alebo cibuľou a podávajte ako samostatné občerstvenie. Pripravte si jednohubky na ražnom chlebe so sleďovým maslom, čerstvou uhorkou a kôprom. Alebo urobte mini rolky s rybou a restovanou zeleninou. Ak chcete, ozdobte predjedlá červeným alebo čiernym kaviárom – vďaka tomu bude vaše servírovanie skutočne reštauračné.
Solená a nakladaná zelenina je stále relevantná a aby predjedlo vyzeralo chutnejšie, pridajte ďalšie príchute – pikantné, horké a dokonca aj sladké. Napríklad kyslé uhorky sa hodia k červenej paprike a medu a kyslá kapusta k opečenej údenej klobáse a karamelizovanej cibuľke. Toto predjedlo podávajte v zeleninových tartaletkách alebo na malých hriankach z ražného chleba.
Ďalšou obojstranne výhodnou možnosťou pre „bielu“ je želé mäso, želé, studená pečienka alebo sekaná. Navyše nie je potrebné veľa variť – mäsové pochúťky podávajte spolu s varenou alebo pečenou zeleninou, tradičnou horčicou, chrenom a octom. Tento sortiment je vždy na mieste.
Pozrite si výber 13 zaujímavých nových receptov.
Predjedlo z tresčej pečene s nakladanou červenou cibuľou
Hlavná vec v tomto predjedle je nájsť dobré konzervované jedlo, pretože je to tresčia pečeň, ktorá určuje tón pokrmu. Ideálnou možnosťou je vziať pečeň do priehľadnej nádoby. Chyby sú dobre viditeľné cez sklo, preto sa výrobcovia snažia zachovať dobrú kvalitu.
Predjedlo z tresčej pečene s nakladanou červenou cibuľou
Na prípravu občerstvenia pre 4 porcie potrebujete:
- kúsky tresčej pečene – 1 pohár (350 g)
- vajce C0 – 3 ks.
- červená sladká cibuľa (malá) – 2 ks. (200 g)
- petržlen – 3 pobočky
- majonéza – 1 polievková lyžica. l.
- čerstvo mleté čierne korenie
- toast podávať
Na marinádu:
- malé červené jablko – 1 ks.
- červený vínny ocot – 40 ml
- cukor – 1 polievková lyžica. l.
- soľ – 1 polievková lyžica. l.
- hrášok z nového korenia – 1 polievková lyžica. l.
1. Na marinádu nakrájajte jablko na malé kocky, odstráňte jadro. Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame so 150 ml vody, privedieme do varu, minútu povaríme, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
2. Cibuľu nakrájajte na stredné perie, nalejte marinádu a nechajte 15–20 minút. Vajcia uvaríme natvrdo, schladíme v studenej vode a nakrájame nadrobno. Pečeň osušíme z oleja, nakrájame na malé kocky. Zmiešajte pečeň, vajcia a majonézu.
3. Vložte cibuľu do cedníka a odstráňte nové korenie. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno, posypeme ňou nakladanú cibuľu a podľa chuti korenie.
4. Opečte hrianku, položte na ňu pečeň, na vrch poukladajte cibuľu a jablká. Ihneď podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Najlepšie konzervy sa vyrábajú v továrňach v prístavných mestách, kde sa suroviny zbierajú hneď po ulovení.
Mimochodom
Majonézu v dresingu je možné nahradiť kyslou smotanou alebo jogurtom zmiešaným s malým množstvom horkej horčice.
Marinovaná ryba s chrenom a cviklou – mini chlebíčky
Lososa alebo ružového lososa pripravte podľa nášho receptu a podávajte s palacinkami, hriankami, varenými zemiakmi alebo jednoducho na listoch šalátu s citrónom a kaparami. Ideálna maškrta, či už s ovocným nápojom alebo s bielym.
Marinovaná ryba s chrenom a cviklou – mini chlebíčky
Na prípravu občerstvenia pre 10–Potrebných 12 porcií:
- filet z lososa alebo akákoľvek červená ryba s kožou – 1,5 kg
- kôpor – 150 g
- hrubá morská soľ – 150 g
- malá repa – 1 kus
- cukor – 60 g
- chren – 50 g
- vodka – 40–50 ml
Na odoslanie:
- ražný chlieb
- čerstvé uhorky
- reďkovka
- microgreens
1. Pripravte si marinádu. Kôpor nasekáme nadrobno, zmiešame so soľou a cukrom. Repu nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. Filet z lososa vložte do smaltovaného podnosu kožou nadol. Na vrch bohato posypeme zmesou cukru a soli a nasekaným kôprom. Na filety rovnomerne rozmiestnite chren a nastrúhanú repu. Zalejte to vodkou.
3. Tácku zakryte potravinovou fóliou a vložte ju na deň do chladničky. Pred podávaním odstráňte marinádu z rýb, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na tenké plátky.
4. Ražný chlieb nakrájame na malé štvorčeky na dve sústa. Uhorky a reďkovky nakrájame na tenké plátky.
5. Zabaľte si občerstvenie. Na chlieb položíme jeden plátok reďkovky a uhorky a navrch obrazne preložený plátok ryby. Ozdobte microgreens a podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Aby toto predjedlo vyzeralo na sviatočnom stole harmonicky a bolo vhodné na jedenie, nezabudnite odrezať kôrky chleba zo všetkých strán.
Mimochodom
Microgreens sú ideálne pre toto občerstvenie: hrášok, rukola, reďkovky atď.
Plnené vajcia s kaviárom a šprotami
Toto predjedlo vyzerá dobre na sviatočnom stole. V tomto prípade budete potrebovať cenovo najdostupnejšie ingrediencie – varené vajcia, šproty a doslova pár lyžíc červeného kaviáru na ozdobu.
Plnené vajcia s kaviárom a šprotami
Na prípravu občerstvenia pre 8 porcií potrebujete:
- kuracie vajce – 4 ks.
- šproty – 8 ks.
- majonéza alebo kyslá smotana – 3 polievkové lyžice. l.
- červený kaviár – 4 lyžičky.
- francúzska horčica – 1 lyžička.
- mletá paprika – 1/4 lyžičky.
- morská soľ
- čerstvo mleté biele korenie
- zeleň na dekoráciu
1. Vajcia uvaríme natvrdo, vychladíme, každé prekrojíme na polovicu. Bielky odložíme bokom. Žĺtky roztlačte vidličkou, pridajte horčicu, majonézu, soľ, korenie a papriku. V prípade potreby použite mixér.
2. Vaječnú pastu vložte do cukrárskeho vrecka a výsledným krémom naplňte každú „loďku“ z bielkov. Môžete to len lyžicou.
3. Navrch položte šproty. Pokúste sa vybrať malé a husté ryby – občerstvenie tak vyzerá estetickejšie. Naaranžujte červený kaviár, ozdobte bylinkami, nastavte na 15–Dajte na 20 minút do chladničky a potom podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Ak chcete, môžete použiť šťuku alebo imitáciu kaviáru, ktorý bude tiež chutný.
Mimochodom
Pred pridaním šprotov do predjedla je lepšie osušiť prebytočný olej papierovou utierkou.
Zemiakové tartaletky so sleďom
Zemiakové tartaletky so sleďom sú chuťovkou, ktorú zvládne každý kuchár. Hlavná vec je vybrať si najčerstvejšie a najchutnejšie sudové slede.
Zemiakové tartaletky so sleďom
Na prípravu občerstvenia pre 16 porcií potrebujete:
- zemiaky (veľké) – 4 ks.
- solené filé sleďa – 4 ks.
- repa (stredná) – 1 ks.
- cibuľa (veľká) – 1 ks.
- smotana 35% tuku – 1 polievková lyžica. l.
- stolový ocot – 1 polievková lyžica. l.
- cukor – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
1. Cibuľu nakrájajte na tenké pol krúžky. Pridajte cukor a soľ do octu, dôkladne premiešajte. Vzniknutú marinádu nalejte na cibuľu a nechajte pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
2. Zvlášť uvaríme zemiaky a cviklu v šupke. V pohode. Cviklu ošúpeme a rozdrvíme na pyré, pridáme smotanu, soľ a premiešame.
3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé približne 1 cm. Filet zo sleďov nakrájame na kúsky široké 1,5 cm.
4. Na každý kruh zemiakov položte 1 lyžičku. repné pyré. Navrch poukladáme kúsky sleďa a ozdobíme nakladanou cibuľou. Podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Pre toto predjedlo sa repa a zemiaky môžu piecť v rúre alebo mikrovlnnej rúre, a nie variť.
Mimochodom
Na nakladanie cibule je ideálny aj prírodný ocot: jablčný ocot, biely vínny ocot atď.
Hydinové a bravčové želé mäso
Rôsolovité hydinové a bravčové mäso pripravené podľa nášho receptu je ideálnym občerstvením k silným nápojom. Jedlo je stredne husté, uspokojivé a svetlé.
Hydinové a bravčové želé mäso
Na prípravu občerstvenia pre 12–Potrebných 16 porcií:
- kura – 1 kus
- bravčové koleno – 1 kus
- mrkva – 1 kus
- cibuľa – 1 kus
- cesnak – 1 ks.
- soľ – 1 polievková lyžica. l.
- hrášok z nového korenia – 6 ks.
- zrnká čierneho korenia – 6 ks.
- bobkový list – 1 kus
1. Pripravte si mäso vopred. Kurča opečieme, vyberieme vnútornosti, nožom opatrne oškrabeme stopku. Naplňte vodou a nechajte niekoľko hodín.
2. Vložte mäso do hrnca, pridajte čerstvú vodu a zapálte. Po uvarení je vhodné prvú vodu vypustiť. Mäso umyte, vložte späť do panvice, pridajte vodu, pridajte mrkvu a cibuľu. Cibuľu nie je potrebné najskôr ošúpať: počas procesu varenia dodajú šupky vývaru zlatý odtieň.
3. Želé mäso varíme na miernom ohni asi 6–8 hodín, pravidelne odstraňovať penu. Nenechajte nasilu zovrieť a nepridávajte vodu. Na samom konci varenia pridajte soľ, korenie a bobkový list.
4. Vyberte zeleninu z vývaru (už nebude potrebná). Mäso ochlaďte, oddeľte od kostí, natrhajte na vlákna alebo nakrájajte na malé kúsky. Cesnak pretlačíme lisom a pridáme k mäsu.
5. Mäso vložíme do rôsolových foriem, zalejeme precedeným vývarom a dáme do chladničky na 4.–5 hodín. Mrazené rôsolové mäso podávame s chrenom, horčicou alebo octom.
Užitočné rady
Na varenie želé mäsa potrebujete 1,5 litra vody na 1 kg mäsa
Poznámka pre hostiteľku
Vrstvu tuku na vrchnej časti rôsolovaného mäsa vopred neodstraňujte, pretože chráni rôsolové mäso pred poveternostnými vplyvmi.
Predjedlo z pečených zemiakov s klobásou a kyslou kapustou
Predjedlo z pečených zemiakov s klobásou a kyslou kapustou má tvar talianskej bruschetty. Ale namiesto chleba na spodku „sendviča“ je plátok pečeného zemiaka dozlatista. Táto pochúťka sa hodí k pivu, červenému vínu a silnejším nápojom.
Predjedlo z pečených zemiakov s klobásou a kyslou kapustou
Na prípravu občerstvenia pre 4 porcie potrebujete:
- zemiaky (stredné) – 4 ks.
- hovädzie klobásy – 200 g
- cibuľa (malá) – 2 ks.
- kyslá kapusta – 100 g
- pivo – 100 ml
- olivový olej – 3 polievkové lyžice. l.
- zelená cibuľa – 3-4 pierka
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Predhrejte rúru na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky dôkladne umyte a bez šupky nakrájajte na 12 koliesok s hrúbkou 1,5 cm.
2. Nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej, soľ, korenie a premiešajte. Uložíme v jednej vrstve na plech a pečieme 20…