Montreal Canadiens 14. apríla 2012 K receptu Náročnosť: ťažké Porcie: 1 varenie: 2 hodiny 30 minútObčerstvenieVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUveľké bordové hrozno – 400 gkiwi – 2 ks cherry paradajky – 5 ks želatína – 17 g listového šalátu – 1 balenie kôpru – 3 vetvičky kreviet – 1 kg šampiňónov – 300 g papriky – podľa chuti cukor (piesok) – 50 g olivového oleja – 3 polievková lyžica. l. slnečnicový olej – 2 lyžice. l. veľké čierne hrozno – 400 g stredne veľké zemiaky – 3 ks cibuľa – 1 ks veľká žltá slivka – 2 ks hrozno Kishmish – 200 g javorový sirup – 50 ml paradajky – 5 ks horúca červená chilli paprička – 3 ks veľká čierna slivka – 2 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Očistite šampiňóny. Klobúky oddelíme, podusíme 3 minúty na olivovom oleji, preložíme na tanier. Do tej istej panvice nalejte slnečnicový olej a jemne nakrájanú cibuľu. Podusiť. Pridáme nadrobno nakrájané stehienka šampiňónov. Dusíme 3 minúty. Ošúpané zemiaky uvaríme a roztlačíme. Udusené šampiňóny a cibuľku zmiešame so zemiakovou kašou, korením a soľou podľa chuti. V pohode. Výslednú zmes rozvaľkajte na guľôčky. Šalát zrolujte do trubice, guľky zabaľte do kruhu a vložte ich do šampiňónov. Dve čierne hrozno, narezané na základni kvôli stabilite, sú zaistené pod uzáverom šampiňónu dreveným kolíkom po stranách gule, pričom ostré konce kolíka zostávajú. Navlečte na ne ošúpané krevety. Z chilli papričky odrežte pásik (1 x 3 cm) a po dĺžke urobte rezy, pričom nechajte okraj. Napichnite postupne do stredu špízy: čili papričku, vetvičku kôpru, krevety, cherry paradajky, plátok uhorky a prepichnite stredom cez šalátovú a zemiakovú hmotu až k základu šampiňónov. atď. so všetkými paradajkami. Želatínu rozpustíme v 1/2 šálke horúcej vody, necháme, precedíme cez sitko. Kiwi a slivky pozdĺžne prekrojíme na dve polovice. Z 12 veľkých čiernych a bordových hrozna odrežeme povrch a dužinu opatrne vyškrabeme. Z dužiny kivi a hrozna vytlačíme šťavu, dužinu pridáme 100 g vody, pridáme cukor a varíme 5 minút. Vychladíme, pretrieme cez sitko, pridáme vylisované kiwi a hroznovú šťavu. Jemne pridajte javorový sirup, jemne premiešajte. Vylúhovanú želatínu uvaríme a precedíme. Pridajte výslednú penu a opatrne premiešajte. Zahrievajte až do varu. Ošúpané hrozno, slivky, kiwi naplníme celým hrozienkovým hroznom a polovice iného hrozna v tvare kvetu. Ozdobte krevetami. Naplňte želé roztokom. Vložte do chladničky, kým sa nevytvorí želé. Vložte krevety a sultánky do ošúpaného veľkého hrozna. Na dno sklenenej misky (formy) poukladáme naplnené veľké hrozno v tvare kvetu v horných troch radoch. Striedajte farbu hrozna. Naplňte želé roztokom. Vložte do chladničky, kým sa nevytvorí želé. Poháre namočte do horúcej vody. Otočte a hotové želé položte na tanier.