Pikantná čerešňa

Pikantná čerešňa

gastronóm 20. marca 2015 K receptu

Názov tohto receptu – cerises aux épices – mal zmiasť každého prekladateľa. Koniec koncov, vo francúzštine sa čerešne aj sladké čerešne nazývajú úplne rovnako. S čím by ste teda mali variť? Skúsme na to prísť.

zložitosť: ľahko Kalórie: 157,73 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 30 min Pridať. čas: 6 hodín Použité: 1,54 g/0,65 g/31,16Vareniefrancúzska kuchyňaVečeraDezertPárty, bufetnarodeninyKarnevalNový rokVianoceRomantická večeraINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1 kg čerešní, najlepšie čiernych 200 ml sladkého fortifikovaného vína 100 g cukrovej kôry z 1 pomaranča 1–2 vanilkové struky 1 tyčinka škorice kúsok strúhaného muškátového orieška 1 púčik klinčeka 4–5 lístkov čerstvej mäty 250 ml fľaškového neperlivá voda Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Vanilkové struky prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Semená vyškrabte do hrnca, nalejte doň balenú vodu, pridajte samotné struky a všetky ostatné koreniny s cukrom. Na strednom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a prikryté dusíme 10 minút.

Krok 2

Odstráňte z tepla, nechajte dusiť prikryté 10 minút.

Krok 3

Medzitým odstráňte semená z čerešní, vložte bobule do sirupu, vráťte na sporák, priveďte do varu a varte 15–20 minút.

Krok 4

Odstráňte z tepla a pridajte víno. Čerešne necháme vychladnúť a dáme na 4-6 hodín do chladničky.

UŽITOČNÉ RADY

Tieto čerešne sa dobre podávajú s vanilkovou omáčkou, zmrzlinou alebo sušienkami z tvrdého masla, ktoré sa môžu namáčať v sirupe.

MIMOchodom

Možno vo Francúzsku sú len čerešne alebo len višne? Poďme sa pozrieť na provensálsky trh. Pulty tu prekypujú čerešňami, čerešňami a dokonca bigarrom, jeho tvrdším príbuzným. Je pravda, že v supermarketoch nenájdete čerešne. Táto lingvistická príhoda zrejme pochádza z dávnych čias, keď sa tieto dva stromy od seba vôbec nerozlišovali.

Predpokladá sa, že do Európy sa dostali tou najprirodzenejšou cestou – pomocou vtákov a v 13. storočí ich priviezli Sparťania priamo do Francúzska, kde našli široké uplatnenie. V ďalšom storočí sa v Normandii už z čerešní pripravovali rôzne dezerty a varili sa úžasné ovocné nápoje. V tých časoch bolo mesto Rouen známe vývozom tohto ovocného nápoja do celého Francúzska. A teraz je tu niekoľko tovární, ktoré sa špecializujú na výrobu čerešňového vína.

Ako Francúzi rozlišujú čerešne od čerešní? Na trhu, samozrejme, jednoducho ukážu prstom na krabicu s potrebnými bobuľami. No v niektorých prípadoch, keď treba zvlášť zdôrazniť, že ide o čerešňu, hovoria o nej ako cerise aigre, teda višňa. Čerešne v čistej forme sa vo Francúzsku prakticky nejedia. Pripravujú sa z nej rôzne likéry, cukrovinky, kompóty a iné konzervy. Preto tento recept s najväčšou pravdepodobnosťou znamená čerešne. Hoci, vzhľadom na našu lásku k aromatickým čerešniam a pripravenosť na ich mierne kyslosť, môžeme ich použiť tiež. Nezabudnite upraviť množstvo cukru v závislosti od pôvodného produktu.

Mimochodom, ak sa chcete opáliť a trochu si privyrobiť, môžete ísť v lete na čerešne do Francúzska. Každý júl sú najaté tisíce sezónnych pracovníkov, aby zvládli čerešňovú záplavu. Neberte tento výlet ako jednoduchú turistickú atrakciu – je to ťažká práca.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik