gastronóm 7. december 2016 K receptu
Počas sviatkov veľmi pomáhajú recepty na veľkolepé, no ľahko pripraviteľné jedlá. Všimnite si našu mušľovú polievku: je to len jedna z nich
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 50 minPrvý chod: polievkaVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIE500 ml rybieho vývaru 200 ml smotany 20% tuku 100 ml suchého bieleho vína 70 ml olivového oleja 1 kg mušlí v škrupinách alebo 700 g mrazeného mäsa z mušlí 4 stredné paradajky 1 stredná cibuľa 1 malá mrkva 1 malá stonka zeleru 5 strúčikov cesnaku veľký zväzok bazalky 1 bobkový list 1 vetvička tymiánu štipka šafranu čerstvo pomletá soľ čierne korenie stolové váhy a miery RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak používate mušle v škrupinách, opláchnite ich a odstráňte fúzy.
Krok 2
Cibuľu, cesnak, zeler a mrkvu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hlbokej panvici zohrejte olivový olej na vysokú teplotu, pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak, prikryte a varte do mäkka 5–7 minút.
Krok 3
Paradajky vložte na 2 minúty do vriacej vody, potom ich zalejte studenou vodou. Odlúpnite šupku a odstráňte semienka (rezervujte si na neskoršie použitie). Nasekajte dužinu.
Krok 4
Do panvice k zelenine pridajte šupky a semienka z paradajok, stonky bazalky, bobkové listy, tymian a šafran a varte 5 minút. Potom zalejeme vínom a varíme 10 minút. na strednom ohni. Pridajte vývar a priveďte do varu. Vložte mušle do panvice a varte 3 minúty. pod vekom.
Krok 5
Z panvice vyberte bobkové listy, stonky tymianu a bazalky, pridajte smotanu a priveďte do varu. Odstráňte z tepla.
Krok 6
Odstráňte mušle zo škrupín. Polovicu mušlí vložte do mixéra, zalejte vývarom spolu so zeleninou a nakrájajte. Precedíme cez jemné sitko a prelejeme do hrnca, dochutíme soľou a korením a prehrejeme.
Krok 7
Zvyšné mušle, dužinu z paradajok a nasekané lístky bazalky rozdeľte na 4 taniere. Zalejeme horúcou polievkou a ihneď podávame.