Ryžový kastról s lososom

Elena Bonová 11. december 2016 K receptu

Jemný ryžový kastról s domácou omáčkou z bazalkového pesta, šťavnatými slano-sladkými paradajkami, vaječnou omeletou a lososovou „vrstvou“… Ponúkla som ho ako hlavné jedlo k nedeľnému rybiemu obedu, ktorý sme spolu s dcérami pripravovali v redakčnej kuchyni r. Vydavateľstvo Gastronóm pre tohtoročné októbrové číslo časopisu. „Jablkový drobček so sušenými slivkami a brusnicami“, „Šalát s mäkkým kozím syrom a cviklou“, „Rostovská rybia polievka od Eleny Bon“, ktoré boli tiež na našom jedálnom lístku, som už publikoval v rôznych časoch vo svojej kuchárskej knihe na stránke. A teraz k tomu pridávam tento kastról.

zložitosť: priemer Porcie: 6 varenie: 50 min Pridať. čas: 30 minRúraŽiadna tepelná úpravaVareniePečenieVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraHlavný chodVegetariánstvoPárty, bufetRomantická večeraINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1. Na pesto omáčku: čerstvá zelená bazalka 50 olúpaných jadier píniových orieškov 50 strúčikov cesnaku 1 veľká (7 g) citrónová šťava 1 polievková lyžica. l.tvrdý alebo polotvrdý syr (napríklad čedar alebo parmezán) 50 extra panenský olivový olej 50-70 ml soľ podľa chuti 2. Na hlavné jedlo: biela dlhozrnná aromatická ryža (napríklad odrody Jasmín alebo Basmati) 180 g vychladeného filé z červenej ryby (losos, losos alebo pstruh) (s kožou alebo bez nej) 400 – 450 g paradajok (najlepšie sladké a šťavnaté , s tenkou šupkou) 350-380 vajec 2 stredné (celková hmotnosť cca 130 g) smotana 20 % tuku 200 ml soľ, mletá čierna alebo zmes 4 druhov korenia podľa chuti trochu olivového oleja na vymastenie formy Tabuľka hmotností a opatrenia RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte pesto omáčku. Za týmto účelom umyte citrón mydlom a osušte papierovou utierkou. Ak chcete (ak plánujete v budúcnosti použiť jej kôru v iných receptoch), zalejte ju vriacou vodou, aby sa z povrchu zmyla vrstva konzervačných látok. Opláchnite bazalku teplou, potom studenou tečúcou vodou a trochu osušte na papierovom obrúsku. Píniové oriešky zľahka (asi 1-2 minúty) zohrejte na panvici na strednom ohni, občas premiešajte, aby sa nepripálili, až kým ich nebudete cítiť. Uložíme na tanier a necháme vychladnúť. Z vetvičiek bazalky odstráňte lístky, vložte do mixéra a nasekajte. Cesnakový strúčik ošúpeme a odrežeme konček s korienkami, opláchneme tečúcou vodou. Spracovaný cesnak a vychladnuté orechy vložte do mixéra s bazalkou a nasekajte. Nalejte do nich olivový olej a všetko dôkladne rozdrvte do hladka (v prípade potreby pravidelne spúšťajte nezomleté ​​zvyšky ingrediencií lyžicou až k nožom). Syr nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte do omáčky, pridajte soľ a citrónovú šťavu a všetko znova rozmixujte mixérom, až kým nebude homogénna. Odložte množstvo omáčky potrebné pre tento recept (80 g) a zvyšok dajte do chladničky alebo zmrazte (pozri PS „Úvod“ k receptu).

Krok 2

Uvarte ryžu. Ja to robím takto: v kovovom hrnci s hrubým dnom s objemom asi 2 litre privediem na strednom ohni do varu 350 ml studenej (najlepšie filtrovanej) vody. Ryžu umývam v samostatnej miske teplou a potom studenou tečúcou vodou. Vložím do vriacej vody, miešam, kým voda opäť nezovrie a potom ešte 1-2 minúty, aby sa neprilepila na dno. Potom ryžu varím na miernom ohni odokrytú, kým voda neklesne tesne pod povrch a zostanú len malé bublinky (môže to trvať asi 10 minút). Potom ryžu voľne prikryjem pokrievkou a varím, kým úplne neabsorbuje všetku vodu (to sa dá skontrolovať sluchom: keď sa objaví charakteristický zvuk „praskanie“, ryža je hotová). Len treba dbať na to, aby teplo nebolo príliš vysoké, inak sa ryža môže pripáliť. Vypnite oheň pod hotovou ryžou a nechajte ju pod tesne uzavretým vekom, kým sa nespotrebuje.

Krok 3

Zapnite rúru a zohrejte ju na 3,2 (180 °C).

Krok 4

Malý sklokeramický plech na pečenie (rozmer 17,5×27,5 cm, výška 4 cm) alebo akýkoľvek iný, ktorý máte k dispozícii, vymastíme malým množstvom olivového oleja.

Krok 5

Opláchnite ryby studenou tečúcou vodou. Ak ste vzali filé s kožou, odstráňte ju (v recepte to nebude potrebné), ak je to potrebné, odstráňte kosti z filé. Rybu nakrájajte cez vrstvu na plátky s hrúbkou 0,8-1 cm (väčšie plátky môžete prekrojiť na polovicu). Takto pripravenú rybu odložíme až do použitia.

Krok 6

Predtým uvarenú, ešte teplú ryžu zmiešame s 80 g pesto omáčky.

Krok 7

V menšej miske vyšľaháme vajcia ručným šľahačom do nadýchanej peny, pridáme k nim smotanu, soľ a korenie podľa chuti a všetko opäť prešľaháme. Asi ⅔ výslednej zmesi nalejte do panvice s uvarenou ryžou a pestom, dôkladne premiešajte a položte na plech. Vrstvu ryže uhladíme lyžičkou.

Krok 8

Na ryžu poukladáme plátky ryby a podľa chuti mierne osolíme.

Krok 9

Paradajky umyte, osušte obrúskom a nakrájajte na plátky s hrúbkou 7-8 mm, pričom odstráňte zvyšné stonky. Umiestnite ich na rybu a do každej pridajte trochu soli.

Krok 10

Nalejte zvyšnú vaječnú zmes do panvice na ryby a paradajky, prikryte panvicu alobalom a vložte do rúry. Pokrm pečieme asi 30 minút pod alobalom a ďalších 20-25 minút bez alobalu (kým vaječná zmes na vrchu rajnice nezhustne a nezozlatne) pri 3,2 (asi 180°C) alebo podľa odporúčaní v návode na vaša rúra na pečenie rybích kastrólov.

Krok 11

Hotový kastról na panvici trochu ochlaďte a potom ho pomocou servírovacej špachtle poukladajte na porciované taniere a podávajte. Dobrú chuť!

Krok 12

Zvyšky kastróla uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke pri teplote 0 – 6 °C nie dlhšie ako jeden deň. Chutí teplý aj studený, takže prihrievanie (napríklad v alobale v rúre) nie je potrebné.

MIMOchodom

Na kastról používam len moju domácu omáčku pesto (omáčka z obchodu, napriek svojej nepopierateľnej jednoduchosti použitia, môže, žiaľ, skresliť chuť hotového jedla, ak nie je vyrobené podľa tradičného receptu). Z uvedenej sady produktov sa získa asi 200 – 210 g omáčky, z čoho na takúto kastról stačí len 80 g a zvyšok rozdelím na porcie a zmrazím pri teplote 18 ° C (najviac 1 – 2 mesiacov) v zapečatenej nádobe (označte na nej dátum zmrazenia a množstvo omáčky – aby ste nezabudli) alebo ju jednoducho uložte do chladničky (ale nie viac ako 3-5 dní). Mrazené pesto rozmrazujem pri izbovej teplote a používam ho na varenie rovnako ako čerstvé pesto. Áno, a čo sa týka jeho zloženia: s 50 ml olivového oleja (viď suroviny na omáčku) je zmes hustejšia a menej mastná, čo mne osobne chutí viac. Ale môžete omáčku urobiť redšou pridaním nie 50, ale 70 ml oleja.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik