6 nápadov, ako pripraviť lahodnú cesnakovú omáčku

6 nápadov, ako pripraviť lahodnú cesnakovú omáčku

6 nápadov, ako pripraviť lahodnú cesnakovú omáčku

Marianna Orlinková 27. februára 2024

Väčšina cesnakových omáčok obsahuje iba 23 ingrediencie a jednou z nich je určite cesnak. Druhá zvyčajne obsahuje tuk ide o rastlinný olej alebo maslo, majonézu alebo smotanu alebo kokosové mlieko. Ale táto druhá ingrediencia môže byť ocot, zemiaky, chlieb, bylinky… Svet je ako vždy veľmi rozmanitý.

ako pripraviť lahodnú cesnakovú omáčku

O čom budeme hovoriť v článku:

  • S čím sa podáva cesnaková omáčka?
  • S čím sa hodí cesnak do omáčok?
  • Ako môžete pokaziť cesnakovú omáčku?
  • Stredomorská cesnaková omáčka
  • Cesnaková omáčka s orechmi a semienkami
  • Ázijská cesnaková omáčka
  • Krémová cesnaková omáčka
  • Francúzska smotanová cesnaková omáčka ocenená hviezdičkou Michelin
  • Libanonská cesnaková omáčka

S čím sa podáva cesnaková omáčka?

Ľahšie sa povie, na čo sa neslúži toto je na dezerty. Pokiaľ ide o zvyšok zoznamu, môže obsahovať takmer akékoľvek jedlá a produkty, dokonca aj niektoré druhy ovocia. Predstavte si špíz s hroznom, mangom a syrom: ponorte ho do svetlej cesnakovej majonézy skvelé riešenie! Najčastejšie sa však cesnaková omáčka podáva s mäsom, hydinou, rybami a morskými plodmi. Omáčka môže byť studená alebo horúca, krémová alebo zeleninová, pikantná alebo jemná, ale hlavnou chuťou je cesnak vždy v ňom prevláda. A mal by sa hodiť k jedlu, s ktorým sa podáva. To znamená, že samotné jedlo by nemalo byť chuťovo veľmi zložité. Cesnaková omáčka najlepšie zvýrazní prirodzenú chuť mäsa, hydiny, rýb a zeleniny. To znamená, že sa môžu jednoducho variť vo vývare alebo v pare, dusiť v suchom víne a masle, vyprážať na ohni, piecť v rúre bez toho, aby ste sa obťažovali marinádami a koreninami. Soľ, korenie a olej zvyčajne postačujú Nasleduje cesnaková omáčka.

S čím sa hodí cesnak do omáčok?

V prvom rade samozrejme rôznymi olejmi a kyslými prísadami (citrónová alebo iná citrusová šťava, ocot, verjus kyslá šťava z nezrelého hrozna). Existujú ale aj ďalšie skupiny produktov, v kombinácii s ktorými bude mať cesnak určite úspech.

Cesnak v omáčkach sa kombinuje s fermentovanými mliečnymi výrobkami, syrmi, bylinkami, paradajkami, citrusovou kôrou, korením a zázvorom
Cesnak v omáčkach sa kombinuje s fermentovanými mliečnymi výrobkami, syrmi, bylinkami, paradajkami, citrusovou kôrou, korením a zázvorom

Fermentované mliečne výrobky: jogurt, kyslá smotana, katyk, ayran ak ich jednoducho zmiešate s nasekaným cesnakom a trocha osolíte, môžete už touto omáčkou okoreniť šalát, preliať dolmu z hroznových listov alebo inej plnenej zeleniny, ale aj pečené či varené zemiaky. Syry: mäkký tvaroh/smotanový syr, feta syr, strúhaný polotvrdý syr. Ak pri prvej možnosti stačí na hustú nátierkovú omáčku nasekaný cesnak, potom s tvrdšími syrmi budete musieť pridať maslo, jogurt, smotanu alebo paradajkový pretlak niečo, čo dodá zmesi konzistenciu omáčky. Túto hustú cesnakovú omáčku radšej použite ako dip. teda omáčka na namáčanie čerstvých blokov zeleniny, krekrov, lokší alebo kebabov akéhokoľvek druhu. Zelení: čokoľvek, to je všetko, čo chcete. Petržlen, kôpor, koriander, estragón, zelená cibuľa. Rozmarín, tymián, oregano. Rukola, šťavel, špenát. Môžete si vyrobiť pyré zo zelených s cesnakom, pridať k nemu maslo, mliečne výrobky alebo majonézu. a pekná omáčka je pripravená na grilované mäso, hydinu, ryby, morské plody a zeleninu. Touto omáčkou môžete dochutiť aj cestoviny a nič viac nepridávať. Zest. Kôra z akéhokoľvek citrusového ovocia spolu s cesnakom a olejom Ideálna zálievka na akékoľvek zeleninové či listové šaláty a nemusíte pridávať citrusovú šťavu, aromatických esenciálnych olejov v kôre úplne stačí. Soľ a korenie, samozrejme, budú tiež potrebné. Chilli a zázvor: čerstvá alebo sušená paprika Základný prvok cesnakových omáčok v Ázii a zázvor takmer vždy sprevádza toto párovanie. Chilli cesnaková omáčka je absolútne všestranná. Jedia s ním najjednoduchšiu varenú ryžu a zložité jedlá z mäsa alebo morských plodov, ktoré, ako sa zdá, už majú omáčku! Ale nie toto ide navrch a robí jedlo ešte chutnejším. Paradajky: Väčšina omáčok tohto typu obsahuje oveľa menej cesnaku ako paradajky, že sa im hovorí paradajka, nie cesnak. To však neznamená, že jednoducho nastrúhané čerstvé zrelé paradajky a cesnak sa k sebe nehodia. Sušené paradajky tiež vynikajúci pár pre cesnak, môžu sa nasekať mixérom, zmiešať s maslom, cesnakom alebo akýmkoľvek fermentovaným mliečnym výrobkom Vynikajúce korenie na šaláty a grilovanú zeleninu.

Sušené paradajky s korením sa výborne hodia k cesnaku v omáčke z fermentovaného mlieka
Sušené paradajky s korením sa výborne hodia k cesnaku v omáčke z fermentovaného mlieka

Korenie (tu je nekonečný zoznam, ale obmedzíme sa na najúspešnejšie kombinácie): cesnak + rasca + koriander; cesnak + kari; cesnak + sladká a údená paprika; cesnak + slnečnicový chmeľ; cesnak + feferónka + sušený tymián + sezam.

Ako môžete pokaziť cesnakovú omáčku?

Nie je to ľahká úloha, ale mali by sme o sebe pochybovať? Najjednoduchší spôsob presoliť. S presolenou omáčkou sa nedá nič robiť, existuje len jeden spôsob, ako to opraviť pripravte ďalšiu porciu tej istej omáčky úplne bez soli a premiešajte. Druhý spôsob dať priveľa cesnaku a výsledkom nie je omáčka, ale dračí dych». Táto chyba sa dá napraviť pridaním „telies“ do omáčky (takmer akejkoľvek omáčky okrem ázijskej) vo forme namočenej a vyžmýkanej strúhanky alebo mletých orechov. Ďalšia smotana/kyslá smotana/maslo, ak už je v recepte, veci vylepší. Tretia metóda úplne neodvolateľné prepečte cesnak na horúce omáčky. Ak vás na chvíľu vyrušila sociálna sieť, pozriete sa do panvice a sú tam kúsky cesnaku, ktoré sú také hnedé, bez váhania všetko zahoďte a začnite odznova. Prepečený cesnak zhorkne a zhorkne všetko, čo sa zmieša s chuťou.

Stredomorská cesnaková omáčka

V Stredomorí sú bežné omáčky z cesnaku s octom alebo citrónom a extra panenským olivovým olejom. Najznámejšie z nich sú francúzsko-španielske (presnejšie provensálsko-katalánske) aioli, talianska agliata a grécka skordaglia.

Aioli je najznámejšia stredomorská cesnaková omáčka, ktorá sa pripravuje zo žĺtkov, olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku.
Aioli je najznámejšia stredomorská cesnaková omáčka, ktorá sa pripravuje zo žĺtkov, olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku.

Pre aioli je potrebné rozdrviť cesnak v mažiari so soľou na kašu, pridať žĺtok (1 na 4-5 veľkých strúčikov) a pri ďalšom mletí prilievať nerafinovaný olivový olej veľmi tenkým prúdom, kým sa omáčka nestane veľmi husté. doslova tak, aby v ňom palička stála a nespadla. Potom aioli podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou. Najtradičnejším spôsobom podávania tejto cesnakovej omáčky je varená, často dusená zelenina (zemiaky, fenikel, artičoky, zelené fazuľky, mrkva) a pošírovaná ryba.

Na aliatu treba asi 6 veľkých strúčikov cesnaku rozdrviť v mažiari s hrubozrnnou soľou na hrubé pyré. Zároveň namočíme 20–30 g strúhanky do 50 ml dobrého bieleho vínneho octu a spolu s cesnakovým pyré rozotrieme do hladka. Trochu viac soli a korenia a hotovo. Niekedy dajú do alyaty trochu oleja, ale častejšie to nechajú tak. Táto omáčka je vhodná najmä k varenému mäsu a hydine, ale často sa podáva aj k vyprážaným rybám.

Na skordaliu sa cesnak (4-5 strúčikov) rozdrví v mažiari alebo mixéri s olivovým olejom (80-100 g), octom alebo citrónovou šťavou alebo ich zmesou (30-40 g), potom sa zmieša s 500 g zemiaková kaša. Niekedy sa niektoré alebo dokonca všetky zemiaky nahradia namočeným starým chlebom alebo mletými mandľami. Na záver sa do skordalie zvyčajne pridáva nasekaná petržlenová vňať, zelená cibuľka alebo oregano. Táto cesnaková omáčka môže byť na stole spolu s inými predjedlami alebo podávaná s rybami alebo mäsom.

Cesnaková omáčka s orechmi a semienkami

Bazhe - cesnaková omáčka s orechmi a semienkami, veľmi obľúbená v Zakaukazsku a na Strednom východe
Bazhe – cesnaková omáčka s orechmi a semienkami, veľmi obľúbená v Zakaukazsku a na Strednom východe

Takéto omáčky sú veľmi obľúbené v Zakaukazsku a na Strednom východe. V Gruzínsku sa orechovo-cesnaková omáčka Bazhe vyrába z vlašských orechov, ktoré sa rozdrvia na pastu a pridá sa cesnak rozdrvený so soľou. Ochutíme imeretským šafranom, koriandrovým pyré, octom, soľou a korením a rozriedime vodou, kým nebude tekutá. Je veľmi chutné jesť šaláty, studené mäso a vyprážané baklažány s Bazhe.

Najobľúbenejší základ omáčok na Blízkom východe sezamová pasta tahini. Stačí zmiešať nastrúhaný cesnak s tahini, zriediť vodou, soľou a korením. Môžete pridať citrónovú šťavu a olivový olej, ale nie je to nutné. Šaláty a grilovanú zeleninu dochutíme touto omáčkou.

Ázijská cesnaková omáčka

Ázijské cesnakové omáčky sú zvyčajne veľmi pikantné, pretože ich hlavnou zložkou je chilli paprička.
Ázijské cesnakové omáčky sú zvyčajne veľmi pikantné, pretože ich hlavnou zložkou je chilli paprička.

Ľudia v Ázii milujú cesnak, ale čisté cesnakové omáčky takmer nikdy nenájdete. Ak chcete pripraviť chilli cesnakovú omáčku, vezmite pár hláv cesnaku, ošúpte a jemne nakrájajte. Nasekajte najemno aj asi 200 g čerstvého čili, môžete mať rôzne druhy, viac či menej pikantné. Odstráňte semená a priečky alebo ich všetko nakrájajte, aby to bolo naozaj pikantné, To je tvoja vec. Teraz musíte smažiť nasekaný zázvor, šalotku a zelenú cibuľku (asi 50 g každá) v 200 ml rafinovaného oleja na strednom ohni po dobu 5-7 minút. Táto pikantná zelenina môže byť ponechaná v omáčke alebo môžete použiť dierovanú lyžicu ich úloha dodať oleju dodatočnú chuť už bola dokončená. Teraz do toho istého oleja pridajte cesnak a čili a smažte na miernom ohni asi 10 minút. Nakoniec nalejte zmes 100 g ryže alebo jablčného octu s 2 lyžičkami. soľ, 2 lyžičky. cukor a 50 g sójovej omáčky. Povarte ešte pár minút a máte hotovo. Táto omáčka vydrží v chladničke takmer večnosť. najmenej do šiestich mesiacov.

Krémová cesnaková omáčka

Toto je pravdepodobne najjednoduchšia cesnaková omáčka a podľa požiadaviek najobľúbenejšia. Jeho prípravou nestrávite viac ako 5 minút. Aj keď je to, samozrejme, pre základnú verziu, pretože ak je to žiaduce, všetko sa dá výrazne zlepšiť ale aj skomplikovať! Ďalšia otázka: Akú štipľavú (napríklad cesnakovú) chcete mať omáčku? V každom prípade je postupnosť akcií nasledovná:

1. Strúčiky cesnaku rozdrvíme, ošúpeme a nasekáme nadrobno.

2. V malom hrnci alebo hlbokej panvici rozpustite maslo, pridajte cesnak, posypte soľou a korením a na miernom ohni pár minút poduste.

3. Zvýšte teplotu na strednú, po 20 sekundách prilejte hustú smotanu (30 – 42 % tuku), priveďte do varu, znova znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte 2 minúty.

Krémová cesnaková omáčka je najjednoduchšia na prípravu a najobľúbenejšia. Táto omáčka sa často pripravuje na cestoviny.
Krémová cesnaková omáčka je najjednoduchšia na prípravu a najobľúbenejšia. Táto omáčka sa často pripravuje na cestoviny.

V priemere na 4 porcie tejto omáčky, povedzme, na cestoviny s krevetami, budete potrebovať 400 ml smotany, 4 strúčiky cesnaku a 1 polievkovú lyžičku. l. maslo. Ale tento pomer sa dá zmeniť podľa vášho vkusu.

Čo môžem pridať? Najprv petržlen alebo iná zelenina (estragón, mäta, pažítka) treba ho hneď od začiatku nasekať a podusiť na masle spolu s cesnakom a množstvo oleja zdvojnásobiť. So zeleninou bude omáčka oveľa elegantnejšia a chutnejšia. Po druhé, suché biele víno treba ho po kroku č.2 naliať a na polovicu odpariť a potom pridať smotanu. Vďaka tomu bude omáčka pikantnejšia. Po tretie, korenie Najviac sa sem hodí paprika (bežná sladká alebo údená) a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik