Bravčové mäso v rukáve: mäso uvarte v rúre. Užitočne a bez toho, aby ste si zašpinili ruky

Bravčové mäso v rukáve: mäso uvarte v rúre. Užitočne a bez toho, aby ste si zašpinili ruky

Bravčové mäso v rukáve: mäso uvarte v rúre. Užitočne a bez toho, aby ste si zašpinili ruky

Marianna Orlinková 25. januára 2024

Milujeme chutné a šťavnaté mäso. Tiež by bolo fajn, keby bola pripravená tak, aby mala len jeden zdravotný benefit. A tiež preto, aby nevznikol rozruch. A nebolo treba umývať riad!!! Budete sa smiať, ale existuje taký spôsob. Toto je pečenie mäsa v rukáve.

Bravčové mäso so šampiňónmi v rukáveBravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínomBravčové mäso so zemiakmi v rukáveBravčové mäso so šampiňónmi v rukáveBravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínom

Čo si prečítať v článku:

  • Prečo je užitočné a pohodlné variť mäso v rukáve?
  • Čo máme ako výsledok?
  • Takže žiadne nevýhody?
  • Ako to celé funguje?
  • Ako zmerať rukáv na pečenie?
  • Je škodlivé piecť mäso v rukáve?
  • Začnime variť!
  • Bravčový uhličitan v rukáve s medom a rozmarínom: recept
  • Bravčové mäso so zemiakmi v rukáve: recept
  • Bravčové mäso so šampiňónmi v rukáve: recept

Prečo je užitočné a pohodlné variť mäso v rukáve?

Najjednoduchší recept na mäso v rukáve vezmite kúsok bravčového mäsa, potrite ho soľou, vložte do návleku na pečenie, zaviažte otvorené konce návleku, položte celú štruktúru na plech na pečenie, plech vložte do spodnej tretiny rúry predhriatej na 180 ° C a pečieme to, čo sa nazýva „až do hotového“, pričom čas určíme v závislosti od rezu a jeho veľkosti.

Kúsok bravčového mäsa v rukáve je veľmi jednoduchý spôsob, ako uvariť šťavnaté a chutné mäso. A úplne bez námahy
Kúsok bravčového mäsa v rukáve je veľmi jednoduchý spôsob, ako uvariť šťavnaté a chutné mäso. A úplne bez námahy

Čo máme ako výsledok?

Chuť a šťavnatosť všetko je na svojom mieste. Zo sáčku ide len para, pri pečení sa uvoľní minimálne množstvo tekutiny a chuť je dosť koncentrovaná. Diétne vlastnosti: mäso je dusené, akoby pečené, neprichádza do kontaktu so žiadnym ďalším tukom a tuk, ktorý sa v ňom nachádza, je pripravený tým najsprávnejším spôsobom z pohľadu každého odborníka na výživu. Vôbec žiadny rozruch. Rúra a hadica urobia všetku prácu za vás. Riad dobre, budete to musieť trochu umyť, ale určite nemusíte nič drhnúť. Plech na pečenie je takmer čistý a steny rúry sú jednoducho v pôvodnom stave.

Takže žiadne nevýhody?

Pri pečení bravčového mäsa v rukáve sú nevýhody najčastejšie spôsobené faktormi, ktoré nemôžete ovplyvniť.

Bravčové mäso pustilo veľa šťavy, no samotné mäso sa ukázalo ako suché takmer vždy to znamená, že mäso bolo niekoľkokrát rozmrazené a zmrazené, alebo bolo vstreknuté vodou. Je veľmi ťažké uvariť takéto mäso chutné, s výnimkou mletého mäsa. Rukáv počas pečenia praskol, všetka tekutina sa vyliala na plech a prihorela Je samozrejme možné, že fóliu prestrihnete nemotorným pohybom, no najčastejšie je problém stále v neserióznom výrobcovi. Film by mal byť na jednej strane dosť hutný a na druhej strane nechajte paru postupne unikať bez vytvárania nadmerného tlaku. Kvalitné návleky na pečenie majú väčšinou mikroskopické otvory na únik pary. Takýto rukáv nikdy nepraskne. Ak ich nemáte, zoberte ihlu alebo špáradlo a vyrobte si ich sami. Pri ukladaní vrecka na plech na pečenie by otvory mali byť samozrejme navrchu.

Ako to celé funguje?

Rukáv na pečenie sa zvyčajne predáva v dlhom kartónovom obale. Vo vnútri je rolka dvojvrstvovej fólie, po okrajoch zvarená. Rolka je dodávaná so špeciálnymi hrubými sponami alebo jednoduchými stuhami, ktorými zaistíte otvorené konce rukáva po tom, ako z rolky odstrihnete kúsok požadovanej veľkosti a vložíte do nej budúcu večeru. Ak ich ale stratíte (aj keď máte v kuchynských zásuvkách dokonalý poriadok, tieto drobnosti vždy niekam zmiznú), môžete zo samotného rukávu jednoducho nožnicami odstrihnúť tenkú stuhu a rukáv ňou dokonale zviazať.

Rukáv na pečenie vyzerá ako kotúč filmu, ktorý odmeriate v závislosti od veľkosti panvice a veľkosti jedla. Nezabudnite nechať nejaké voľné okraje na viazanie a priestor na tvorbu pary.
Rukáv na pečenie vyzerá ako kotúč filmu, ktorý odmeriate v závislosti od veľkosti panvice a veľkosti jedla. Nezabudnite nechať nejaké voľné okraje na viazanie a priestor na tvorbu pary.

Niekedy nie je rolka filmu, ale samostatné vrecká, ktoré je potrebné zviazať iba na vrchu. Sú trochu menej univerzálne, pretože rolku si narežete na veľkosť, akú potrebujete, a balenie je také aké je.

Ako zmerať rukáv na pečenie?

Kus návleku na pečenie by mal byť dostatočne veľký, aby:

a) všetky potrebné produkty pasujú;

b) bolo miesto na tvorbu pary;

c) ostali voľné okraje na zaviazanie, 9–10 cm na každej strane.

Je škodlivé piecť mäso v rukáve?

Krátka odpoveď: nie, nie je to škodlivé. Dlhšie: Materiál používaný na výrobu fólie na pečenie sa nazýva modifikovaný polyetyléntereftalát (PET) alebo polyetyléntereftalátglykol. Je schválený pre styk s potravinami a dokonca aj priamo s ľudským telom. PET je biologicky inertný to znamená, že aj keď kúsok takého filmu prežujete a prehltnete, neuškodí vám to. Tento typ plastu je schválený všetkými druhmi organizácií monitorujúcich bezpečnosť potravín po celom svete, takže sa toho nemusíte obávať, máme dosť iných.

Ak sa vaše lahodné mäso dostane do kontaktu s fóliou rukáva, nemusíte sa obávať. Je to úplne neškodné
Ak sa vaše lahodné mäso dostane do kontaktu s fóliou rukáva, nemusíte sa obávať. Je to úplne neškodné

Materiál návleku na pečenie je navyše vysoko recyklovateľný a ľahko recyklovateľný. Na každej krabici rukávov na pečenie je ikona recyklačný symbol s číslom jedna. Ak teda rukáv po použití opatrne hodíte do plastovej nádoby, možno si jedného dňa kúpite príjemnú fleecovú prikrývku, ktorá je čiastočne z nej vyrobená.

Začnime variť!

Sľúbili sme, že nebude žiadny rozruch. A príprava sójovo-medovej polevy a položenie vetvičky rozmarínu na kúsok mäsa bude považované za rozmaznávanie skutočného gurmána. A nech si mäso v rukáve vyslúži potlesk jedákov a tak to bude, nepochybujeme!

A to nie je všetko! Podrobné pokyny na pečenie bravčového mäsa v rukáve v rúre si môžete prečítať tu. (Spoiler: zvládnete to aj bez rúry. A my vám povieme ako.)

Bravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínom

Bravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínom
Bravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínom

Ak sa rozhodnete piecť karbonádu v rukáve, je lepšie ju variť nie v kúskoch, ale vcelku. Uhličitanovú tukovú stranu položte nahor roztopí sa a postupne nasýti suché filé.

4–6 porcií

  • 1 kg karbonátovej dužiny s tukom v jednom kuse alebo 1,2 kg na kosti
  • 6 strúčikov cesnaku, 30 g
  • 3–4 vetvičky rozmarínu, 15 g
  • 2 polievkové lyžice. l. med, 30 g
  • 1 polievková lyžica. l. sójová omáčka, 15 g
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky
  1. Masť na kúsku mäsa po 2 cm priečne potrieme zo všetkých strán soľou a korením.
  2. Cesnak naplocho rozdrvíme čepeľou noža a ošúpeme, nekrájame. Pamätajte na rozmarín vo vašich rukách. Zmiešajte med so sójovou omáčkou a korením.
  3. Rúru predhrejte na 190 °C v režime „hore-dole“, bez konvekcie. Plech vystelieme papierom na pečenie (pre istotu). Pripravte si vrecko na pečenie: z rolky odviňte fóliu rovnakej dĺžky ako váš kus mäsa, + ďalších 18–20 cm, 9–10 cm na každej strane, aby ste ju zaistili sponami.
  4. Uchopte jeden okraj vrecka pomocou spony. Do vrecka vložte 1 vetvičku rozmarínu, potom mäso, na mäso položte strúčiky cesnaku a zvyšný rozmarín. Otvorený okraj zaistite druhou sponou.
  5. Vrecko položte na pripravený plech na pečenie tak, aby strana vrecúška s drobnými dierkami bola navrchu, inak para roztrhne vrecko. Ak nie sú žiadne otvory, urobte ich sami pomocou ihly alebo špáradla.
  6. Vložte plech na pečenie do stredu rúry. Po 10 min. znížime teplotu na 160 °C, pečieme 40 minút, ak máme filet, a 1 hodinu, ak je mäso s kosťou.
  7. Vytiahnite bravčové mäso na plechu z rúry. Veľmi opatrne, aby ste sa parou nepopálili, vrecko zhora v strede rozrežte a okraje roztlačte od seba. Cukrárskym štetcom potrieme mäso medovo-sójovou zmesou. Vráťte mäso do rúry na 10 minút. Počas tejto doby sa dopečie a vytvorí sa zlatohnedá kôrka. Pred krájaním nechajte mäso odležať 7-10 minút.

Bravčové mäso so zemiakmi v rukáve

Bravčové mäso so zemiakmi v rukáve
Bravčové mäso so zemiakmi v rukáve

Týmto spôsobom pečenia získate dokonalý guláš so šťavnatými kúskami mäsa a zemiakmi úplne nasiaknutými mäsovou šťavou. Aby ste toto jedlo priviedli k dokonalosti, je lepšie smažiť cibuľu samostatne na panvici.

4–6 porcií

  • 500 g bravčovej dužiny
  • 4-5 zemiakov, 500 g
  • 2 veľké cibule, 300 – 350 g
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • petržlen na servírovanie, voliteľné
  1. Mäso nakrájame na 2,5-3 cm kúsky zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na stredné polkruhy.
  2. Na panvici na miernom ohni rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, osolíme a za občasného miešania opekáme 10 minút.
  3. Kým sa cibuľa opeká, zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1,5 cm hrubé plátky.
  4. Rúru predhrejte na 170 °C v režime „hore-dole“, bez konvekcie. Plech vystelieme papierom na pečenie (pre istotu). Pripravte si vrecko na pečenie: z rolky odviňte približne 50 cm fólie.
  5. Uchopte jeden okraj vrecka pomocou spony. Vrecko položte na pripravený plech na pečenie tak, aby strana vrecúška s drobnými dierkami bola navrchu, inak para roztrhne vrecko. Ak nie sú žiadne otvory, urobte ich sami pomocou ihly alebo špáradla.
  6. Vložte zemiaky do vrecka, na to bravčové mäso a navrch opraženú cibuľu. Otvorený okraj zaistite druhou sponou. Vložte plech na pečenie do stredu rúry a pečte 40 minút. Balenie otvárajte veľmi opatrne horúca para vo vnútri. Ak chcete, posypte mäso petržlenovou vňaťou.

Poznámka pre hostiteľku

Toto jedlo je možné pripraviť pridaním rôznych korenín. a získa novú zaujímavú chuť. Skúste napríklad raz použiť khmeli-suneli kari a tretí zmes provensálskych bylín.

Bravčové mäso s hubami v rukáve

Bravčové mäso s hubami v rukáve
Bravčové mäso s hubami v rukáve

Dokonca aj tie najnudnejšie huby, ak sú varené s bravčovým mäsom v rukáve, získajú absolútne úžasnú chuť. A ak máte v mrazničke pár hríbov nazbieraných v lete, môžete to považovať za hody!

4–6 porcií

  • 500 g dužiny z bravčovej krkovičky
  • 400-500 g šampiňónov
  • 6 strúčikov cesnaku, 30 g
  • 2–3 lyžice. l. olivový olej, 30-45 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Mäso nakrájame na 3-4 cm kúsky, pridáme soľ a korenie. Cesnak rozdrvte, olúpte a nakrájajte, nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. olej a zmiešame s mäsom.
  2. Šampiňóny utrieme papierovou utierkou, stehienka nakrájame na kolieska a čiapky prekrojíme na polovicu alebo na štvrtiny.
  3. Rúru predhrejte na 190 °C v režime „hore-dole“, bez konvekcie. Plech vystelieme papierom na pečenie (pre istotu). Pripravte si vrecko na pečenie: z rolky odviňte približne 50 cm fólie.
  4. Uchopte jeden okraj vrecka pomocou spony. Vložte mäso a huby do vrecka. Otvorený okraj zaistite druhou sponou.
  5. Vrecko položte na pripravený plech na pečenie tak, aby strana vrecúška s drobnými dierkami bola navrchu, inak para roztrhne vrecko. Ak nie sú žiadne otvory, urobte ich sami pomocou ihly alebo špáradla.
  6. Vložte plech na pečenie do stredu rúry a pečte 40 minút. Balenie otvárajte veľmi opatrne Horúca para vo vnútri!

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #bravčové mäso #pečené bravčové mäso #bravčové mäso v rúre #bravčové mäso v rukáveSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik