Chlieb s paštrnákom, syrom a šalviou
gastronóm 24. apríla 2015 K receptu
Vykysnuté cesto môžete rozdeliť na 10-12 častí a vytvarovať z nich malé buchtičky. Obzvlášť dobré budú, ak dovnútra pridáte trochu opraženej cibuľky zmiešanej s medom.
zložitosť: priemer Porcie: 2 varenie: 1 hodina 30 minútPečenieRaňajkyPrázdneINGREDIENCIE NA 2 PORCIE4 korene paštrnáka 40 g tvrdého syra 7–8 listov šalvie 1 kg múky plus trochu viac 40 g čerstvého droždia rastlinný olej 25 g soli Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Primiešame najemno nastrúhaný syr a paštrnák. Pridáme rozdrobené droždie, soľ, nasekanú šalviu. Vymiesime cesto.
Krok 2
Pridajte 25 ml oleja a 580 ml vody. Cesto miesime do elastického stavu, aspoň 10 minút.
Krok 3
Vyformujeme do gule, potrieme olejom a vložíme do misy. Zakryte ho potravinovou fóliou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
Krok 4
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a miesime 5 minút. Cesto rozdeľte na 2 časti, roztiahnite ho na obdĺžnikovú vrstvu a otočením okrajov dovnútra vytvorte 2 bochníky. Vložíme do obdĺžnikovej formy a necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu a pečieme pri 210°C 18–20 minút. Vyberte z rúry na mriežku, nechajte úplne vychladnúť a podávajte.