Domáce super pečivo na pitie zimného čaju: koláče, koláče, sušienky, vlnený chlieb

Domáce super pečivo na pitie zimného čaju: koláče, koláče, sušienky, vlnený chlieb

Domáce super pečivo na pitie zimného čaju: koláče, koláče, sušienky, vlnený chlieb

Oľga Zacharová 26. januára 2024

Často zverejňujeme recepty od našich obľúbených čitateľov. Zoznámte sa s Marínou Mayorovou. Pomocou cenovo dostupných a obľúbených produktov pripravuje chutné a atraktívne pečivo bez zbytočného rozruchu a hodín trápenia. V tomto materiáli sme zhromaždili 7 jej receptov, ktoré môžete použiť takmer okamžite. Všetky ingrediencie na tieto jedlá už pravdepodobne máte vo svojej kuchyni.

Domáce super pečivo na pitie zimného čaju: koláče, koláče, sušienky, vlnený chlieb

Obsah:

  • Koláče s jablkami v rúre podľa tureckého receptu
  • Domáce sušienky s kyslou smotanou
  • Páperové koláče s jablkami a slivkami
  • Vlnený sladký chlieb MK
  • Mliečne koláčiky, rovnako ako v detstve
  • Krásne sušienky k čaju k sviatku
  • Bombové buchty bez miesenia

Marína Mayorová
Marína Mayorová

„Volám sa Marina. V roku 2014 som sa vydala za Španiela a presťahovala som sa do Španielska a v roku 2019 sme sa presťahovali na portugalský ostrov Madeira.

Vzdelaním som zubár. V Rusku pracovala z povolania a po presťahovaní do Európy strávila tri roky potvrdzovaním diplomu. Potom som trochu pracoval vo svojej špecializácii a potom sa presun zopakoval, čo znamená „dočasnú prestávku“ v práci. Nenudím sa však, svoj voľný čas venujem svojmu obľúbenému koníčku varenie. Našťastie môj manžel je gurmán.

Vytvoril som si vlastný kanál na YouTube. Natáčam videá a delím sa s divákmi o zaujímavé a nezvyčajné recepty. Rád experimentujem a skúšam nové jedlá. Natáčam aj videá o živote v Európe a samozrejme o španielskej a portugalskej kuchyni, miestnych reštauráciách/kaviarňach a špecialitách.

Pretože moji diváci Rusi, varím jedlo, ktoré je vám blízke. Tu v obchodoch nie je vôbec žiadna pohánka, krupica alebo tvaroh. musíte hľadať náhrady a nejako sa dostať von. Tvaroh nahrádzam miestnym mladým syrom, krupicou tvrdá krupica, ale pohánku treba doviezť z Ruska.

Samozrejme, že používam aj ostrovné produkty. Rôzne druhy banánov (strieborné, červené a mini banány), avokádo, mango a papája nenechajú nikoho ľahostajným. Milujem miestny kokosový chlieb Pan de coco, ktorý sa pripravuje bez rúry, hovädzie špízy Espetada a samozrejme šabľovú rybu s banánmi a omáčkou z mučenky Espada. Keďže máme rusko-španielsku rodinu žijúcu v Portugalsku, milujeme a varíme jedlá z troch krajín.“

Koláče s jablkami v rúre podľa tureckého receptu

Koláče s jablkami v rúre podľa tureckého receptu
Koláče s jablkami v rúre podľa tureckého receptu

Na prípravu 6 kusov potrebujete:

Na test:

  • 60 g prírodného jogurtu
  • 30 ml mlieka
  • 1 proteín
  • 180 g múky + na vyvaľkanie cesta
  • 1 lyžička. Sahara
  • 0,5 lyžičky. soľ
  • 0,5 lyžice. l. prášok do pečiva
  • 40 g masla

Na náplň:

  • 1 jablko (200 g)
  • 1 lyžička. citrónová šťava
  • 15 g masla
  • 1,5 lyžice. l. Sahara
  • 0,5 lyžice. l. med
  • 1 lyžička. mletá škorica

Na potretie cesta:

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička. mlieko
  1. Na cesto vo veľkej mise zmiešame jogurt, mlieko, bielky vyšľahané so soľou a cukrom do hladka. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Suchú zmes pridáme k tekutým ingredienciám a premiešame.
  2. Do obsahu misky pridáme zmäknuté maslo. Rukami vymiesime cesto do hladka. Misku prikryte uterákom a nechajte na teplom mieste až do použitia.
  3. Na plnku nastrúhame očistené jablko na hrubom strúhadle. Pridajte citrónovú šťavu.
  4. V hrnci rozpustíme maslo bez privedenia do varu. Pridajte cukor a med. Zahrievajte na miernom ohni 1 minútu. Pridáme jablká a dusíme, kým sa väčšina šťavy neodparí. Nakoniec pridáme škoricu, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa.
  5. Cesto rozdelíme na 6 častí, z každej vyvaľkáme guľu. Rolujte loptu do kruhu.
  6. Cesto položte oproti sebe na stôl posypaný múkou. Urobte jeden rez od stredu k okraju. Na jednu stranu položte jablkovú náplň. Koláč začnite váľať v kruhu a okraje stláčajte. Na konci formovania mu dajte kupolovitý tvar.
  7. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý koláč potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom.
  8. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C na spodnej priečke 1520 min. Podávajte teplé alebo studené.

Domáce sušienky s kyslou smotanou

Domáce sušienky s kyslou smotanou
Domáce sušienky s kyslou smotanou

Na prípravu 20 kusov potrebujete:

  • 1 vajce
  • 80 g cukru + na vaľkanie cesta
  • semená z polovice vanilkového lusku
  • 150 g kyslej smotany 20% tuku
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 400 g múky + na vaľkanie
  • 1 lyžička. prášok do pečiva
  • práškový cukor na servírovanie
  • soľ

1. Vo veľkej mise rozšľaháme vajíčko metličkou do hladka. Pridajte cukor, soľ a vanilku. Opäť šľahajte. Pridajte kyslú smotanu a rastlinný olej. Miešajte do hladka.

2. Pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva. Vymiesime cesto. Na doske posypanej múkou rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 5 mm. Formičkou alebo pohárom vykrojte 20 kruhov.

3. Vzniknuté kruhy vyvaľkáme v cukre. Tieto sušienky sa dajú obaľovať nielen v cukre, ale aj v zmesi cukru s mletou škoricou, makom alebo nasekanými vlašskými orechmi.

4. Pokračujte v tvarovaní koláčikov podľa fotografií krok za krokom. Mašľové sušienky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C 25 minút. Podávame teplé alebo studené, posypané práškovým cukrom.

Páperové koláče s jablkami a slivkami

Páperové koláče s jablkami a slivkami
Páperové koláče s jablkami a slivkami

Na prípravu 10 koláčov potrebujete:

Na test:

  • 200 ml mlieka
  • 80 g cukru
  • 1 lyžička. suché droždie
  • 300 g múky + na vyvaľkanie cesta
  • 1 lyžička. soľ
  • 30 g masla

Na náplň:

  • 150 g sliviek bez kôstky
  • 3 jablká (150 g každé)
  • 15 g masla
  • 6 polievkových lyžíc. l. Sahara

Na potretie cesta:

  • 1 žĺtok
  • 1 polievková lyžica. l. mlieko
  1. Na cesto v malej miske s teplým mliekom (3638 °C) pridajte cukor a droždie. Premiešame a necháme 510 min. Kvások začne pracovať a na zmesi sa vytvorí charakteristická „čiapka“.
  2. Do zmesi mlieka a droždia vmiešame múku a soľ. Miešajte.
  3. Pridajte zmäknuté maslo, miešajte do hladka. Misu prikryte vlhkou utierkou a nechajte na teplom mieste 2 hodiny cesto zdvojnásobiť.
  4. Na plnku nakrájajte slivky a jablká zbavené kôstok a ošúpané na malé kocky rovnakej veľkosti.
  5. V hrnci rozpustíme maslo, ale nevaríme. Pridajte ovocie a cukor, množstvo upravte podľa sladkosti ovocia. Varte na miernom ohni, kým sa väčšina tekutiny neodparí, asi 30 minút. Do plnky môžete pridať mletú škoricu.
  6. Cesto roztlačíme, rozdelíme na 6 častí, z každej zvinieme guľu. Zrolujte loptu do kruhu.
  7. Cesto položte oproti sebe na stôl posypaný múkou. Na každý kruh položte asi 2 polievkové lyžice. l. naplníme a okraje pritlačíme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte kysnúť na 4060 min.
  8. Každý koláč potrieme zmesou vaječného mlieka.
  9. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C na 2025 min. Podávajte teplé alebo studené.

Vlnený sladký chlieb MK

Vlnený sladký chlieb
Vlnený sladký chlieb

Na varenie 5Potrebných 6 porcií:

  • 120 ml mlieka + na vymastenie chleba
  • 10 g masla
  • 1 vajce
  • 0,5 lyžičky. soľ
  • 2 polievkové lyžice. l. cukor, lepšie s vanilkou
  • 0,5 lyžice. l. suché droždie
  • 220250 g múky
  • 0,5 lyžice. l. rastlinný olej + na vymastenie panvice

1. V miske zmiešame teplé (3638 °C) mlieko, zmäknuté maslo, vajce, soľ, cukor. Pridajte droždie, premiešajte. Nechajte na teplom mieste, kým kvások nezačne pracovať, 1015 min.

2. K tekutým surovinám pridáme múku a vymiesime cesto. Premiešajte rukami, 810 min. Počas miesenia pridajte rastlinný olej. Cesto necháme kysnúť 1,5 hodiny na teplom mieste.

3. Cesto roztlačíme a rozdelíme na 5 častí. Každý vyvaľkáme do oválu. Rozdeľte ovál mentálne krížom na polovicu (pozdĺž „šírky“). Polovicu oválu nakrájajte na tenké pásiky do šírky 1 cm na celú polovicu, napríklad hrozienka alebo jablkovú plnku do jablkových koláčov. Cesto zvinieme do rolády po šírke. Rolky položte reznou stranou nahor do žiaruvzdornej okrúhlej formy vymastenej rastlinným olejom.

4. Nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C 20 minút. Podávajte v pohode.

Pokračovanie v téme šikovných gazdiniek na gastronom.ru, pozri tiež: Ako zlepšiť chuť vodnatých paradajok bez chuti

Mliečne koláčiky, rovnako ako v detstve

Mliečne koláčiky, rovnako ako v detstve
Mliečne koláčiky, rovnako ako v detstve

Na varenie 9Potrebných 10 koláčikov:

  • 80 ml mlieka
  • 180 g cukru
  • 100 g margarínu
  • 400 g múky
  • 0,5 lyžičky. vanilín
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky. prášok do pečiva
  • soľ

Na potretie cesta:

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička. mlieko
  1. Na sirup zmiešame mlieko a cukor v hrnci s hrubým dnom. Priveďte do varu na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  2. Odstráňte z tepla. Pridajte margarín nakrájaný na kúsky a miešajte, kým sa úplne nerozpustí v mliečnej zmesi. Dajte do chladničky.
  3. Na cesto pridajte prášok do pečiva a vanilín do múky v miske a premiešajte.
  4. Vajíčko rozšľaháme vidličkou do hladka a pridáme do vychladnutého sirupu. Pripravenú zmes spojte so suchými prísadami, všetky prísady zmiešajte, kým sa nespoja. Cesto nie je potrebné dlho miesiť! Stačí ho zhromaždiť do gule.
  5. Cesto necháme 510 min. Vyvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 1 cm Pomocou formičiek alebo pohára vykrojte 910 okrúhlych koláčikov.
  6. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Natierajte koláčiky zmesou vaječného mlieka a vidličkou vypichujte diamantové vzory.
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C 10 minút. Podávame úplne vychladené.

Krásne sušienky k čaju k sviatku

Krásne sušienky k čaju k sviatku
Krásne sušienky k čaju k sviatku

Na varenie 6Potrebných 8 cookies:

  • 75 g masla
  • polovica vajca (1 stredné vajce vyšľaháme vidličkou do hladka, použijeme len polovicu zmesi)
  • 70 g práškového cukru s vanilkou
  • 300330 g múky
  • 0,5 lyžičky. prášok do pečiva
  • hustý džem alebo lekvár na ozdobu
  • soľ

1. V miske zmiešame zmäknuté maslo, vajíčko, práškový cukor a soľ.

2. Do múky pridáme prášok do pečiva a premiešame. Pripravenú zmes spojíme s mokrými ingredienciami, všetky suroviny zmiešame, kým sa nespojí. Cesto nie je potrebné dlho miesiť! Stačí ho zhromaždiť do gule.

3. Cesto necháme 510 min. Cesto rozdeľte na 68 kusov, z každého vyvaľkáme guľu o veľkosti veľkého vlašského orecha. Pomocou noža a nožníc urobte zárezy.

4. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každého koláčika položte kúsok marmelády alebo džemu.

5. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C 15 minút. Podávajte v pohode.

Bombové buchty bez miesenia

Bombové buchty bez miesenia
Bombové buchty bez miesenia

Na prípravu 6 buchiet potrebujete:

  • 100 ml mlieka
  • 40 g cukru
  • 0,5 lyžičky. suché droždie
  • 150 g múky + na vyvaľkanie cesta
  • 15 g masla
  • rastlinný olej na mazanie foriem, podľa potreby
  • mlieko na potretie cesta
  • soľ
  1. V miske na zahriatie (3638 °C) do mlieka pridajte cukor a droždie. Premiešame a necháme 510 min. Pridajte múku a soľ. Vymiesime na hladké, mäkké cesto.
  2. Pridáme zmäknuté maslo a rukami vymiesime cesto. Misu prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
  3. Cesto rozdelíme na 6 častí, každú na 3 časti. Sformujte každý do gule.
  4. Položte každé tri guľôčky vedľa seba do tortovej alebo muffinovej formy, vymastenej rastlinným olejom, ak nie je silikónová.
  5. Nechajte na dôkaz…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik