Oľga Štikhareva 8. septembra 2016 K receptu
Pripravením lahodného leča na zimu získate dokonalé predjedlo na doplnenie rodinnej večere alebo pohostenie pre priateľov, ktorí sa nečakane objavia na vašom prahu. Táto zeleninová zmes s jasnou pikantnou chuťou vás uchváti na prvý pokus! Opýtajte sa svojich babičiek a povedia vám, pred mnohými rokmi sa s väčším či menším úspechom pokúšali vo svojich kuchyniach reprodukovať niečo podobné lečo bulharskej značky Globus, ktorá sa medzi sovietskymi občanmi tešila neuveriteľnému úspechu. Nájsť tieto konzervy v predaji nebolo jednoduché, a tak to gazdinky vzali do vlastných rúk a vymysleli si vlastné verzie jedla. V dnešnej dobe už samozrejme nie sú problémy s kúpou leča, ale nech si kto hovorí, čo chce, domáca maškrta je mnohokrát chutnejšia ako tá z obchodu. Navyše nižšie nájdete vynikajúci osvedčený recept, ktorý nespôsobí ťažkosti ani začínajúcim kuchárom.
zložitosť: priemer Kalórie: 315,96 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 1 hodina 20 minút Použité: 4,37 g/21,00 g/27,43Mlynček na mäsoVarenieKonzervovanieVečeraPrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍparadajky – 2 kgsladká paprika – 1 kg 300 gcibuľa – 500 gmrkva – 500 grastlinný olej – 250 mlcukor – 4 lyžice. l.soľ – 1 polievková lyžica. l.kyselina octová (70%) – 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si paradajky na lečo. Umyte a osušte papierovou utierkou. Ovocie nakrájajte priečne a vložte do veľkého hrnca s vriacou vodou na 1 minútu. Potom preložte do cedníka a odstráňte šupku. Ovocie prejdite cez mlynček na mäso alebo rozdrvte v mixéri.
Krok 2
Cibuľu ošúpeme na lečo a nakrájame na tenké polkruhy. Umyte a ošúpte mrkvu. Nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo nakrájajte ostrým nožom na veľmi tenké pásiky.
Krok 3
Na panvici rozohrejeme štyri polievkové lyžice oleja. Smažte cibuľu a mrkvu na miernom ohni 10 minút. Zeleninu pravidelne premiešajte, aby sa nespálila.
Krok 4
Sladkú papriku na lečo umyjeme a osušíme. Nakrájajte na polovice, odstráňte blany a semená. Dužinu papriky nakrájame na tenké prúžky. Preložíme do hrnca a pridáme paradajky.
Krok 5
Umiestnite panvicu so zeleninou na strednú teplotu. Za stáleho miešania privedieme do varu. Varte 20 minút na miernom ohni. Potom pridajte opečenú cibuľu a mrkvu, soľ, cukor a zvyšné maslo. Za stáleho miešania varte lečo 20 minút na miernom ohni.
Krok 6
Pridáme kyselinu octovú a privedieme do varu. Vložte lečo do suchých sterilizovaných pohárov a uzavrite. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť. Umiestnite na chladné a tmavé miesto. Občerstvenie dobre drží počas celej zimy.
UŽITOČNÉ RADY
Lahodné lečo zabaľte do malých dóz s objemom 500–700 ml. V tomto prípade môžete použiť časť občerstvenia naraz, naraz, čo je oveľa pohodlnejšie. A nemusíte sa báť, ako dlho lečo vydrží v otvorenom pohári.
MIMOchodom
Paradajky na lahodné lečo sa dajú pripraviť aj inak. Ovocie stačí nakrájať na polovice a nastrúhať na hrubom strúhadle. Šupka zostane vo vašich rukách! Oparenie paradajok v prvej fáze teda možno vynechať, pretože je potrebné iba očistiť ovocie.