Pečeňový kastról v rúre
gastronóm 25. januára 2024 K receptu
Pripravte pečeňový kastról v rúre a získate výdatné, chutné a zdravé jedlo, na ktorom si určite pochutí celá rodina. Obzvlášť pekné je, že nevyžaduje žiadne špeciálne výdavky: všetky jeho zložky sú pomerne lacné. Mimochodom, kastról vďaka jeho jemnej textúre môžu dobre oceniť aj malí neposedníci, ktorí zvyčajne nemajú radi hustú pečeň. Naše jedlo má navyše vrstvu – náplň zo smaženej cibule a mrkvy, vďaka čomu je ešte šťavnatejšie. Recept na prípravu pečeňového kastróla je pomerne jednoduchý a nie príliš dlhý, takže ho môžete otestovať aj vo všedné dni na večeru.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodinaVýrobok z cesta: PečivoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEhovädzia pečeň – 700 gkrupica – 70 gmlieko – 110 mlcibuľa – 250 gmrkva – 250 grastlinný olej – 40 mlkyslá smotana 20% tuku – 100 mlvajce C0 – 1 ks.strúhaný tvrdý syr – 50 gsoľ – podľa chuti Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na kastról. Umyte pečeň, odstráňte všetky filmy a žlčové cesty. Nakrájajte ho a prejdite cez mlynček na mäso s jemnou mriežkou alebo rozdrvte v mixéri.
Krok 2
Pečeň preložíme do misky. Pridáme krupicu a mlieko. Dôkladne premiešajte a nechajte 15 minút pôsobiť. Počas tejto doby ošúpeme cibuľu a nakrájame nadrobno. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Krok 3
Na panvici zohrejte 30 ml rastlinného oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Smažte na strednom ohni do zlatista. Aby sa cibuľa a mrkva nepripálili, pravidelne ich miešajte.
Krok 4
Odstráňte zeleninu z tepla a nechajte mierne vychladnúť. Pečeňovú hmotu premiešame (mala by zhustnúť, keďže krupica napuchla), podľa chuti dosolíme. Zapekaciu misu vymastíme zvyšným olejom.
Krok 5
Polovicu pečeňovej hmoty vložíme do formy a uhladíme. Navrch rozložíme opečenú cibuľu a mrkvu. Vyrovnajte to. Pridajte zvyšnú pečeňovú zmes.
Krok 6
Rúru predhrejeme na 200°C. Panvicu s budúcim kastrólom položte na strednú úroveň a varte 20 minút. Kyslú smotanu rozšľaháme s vajíčkom, pridáme trochu soli. Pridajte syr a premiešajte. Vzniknutú zmes nalejeme na takmer hotový kastról. Vložte do rúry na ďalších 10 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tento kastról sa dá pripraviť nielen z hovädzej pečene, ale napríklad aj z kuracej pečene. Podstata receptu sa nezmení. Pokiaľ ide o chuť kastróla, bude jemnejšia a rafinovanejšia.
MIMOchodom
Pečeňovú kastról možno podávať so šalátom z čerstvej zeleniny (paradajky, uhorky, sladká paprika) a byliniek s rastlinným olejom: bude to ešte chutnejšie.