Prečo by ste nemali vyhadzovať kôry jedlého syra

Prečo by ste nemali vyhadzovať kôry jedlého syra

Prečo by ste nemali vyhadzovať kôry jedlého syra

Oľga Zacharová 26. januára 2024

Naozaj nechceme nič vyhodiť: kôry tvrdého vyzretého syra, ako je parmezán, cenná prísada. Môžu a mali by sa používať, aby sa predišlo plytvaniu, ušetrili peniaze a vytvorili chutné občerstvenie hodné pracovných dní a sviatkov.

Prečo by ste nemali vyhadzovať kôry jedlého syra

Obsah:

  • Syrové kôry v polievke
  • Syrové kôrky na talianske cestoviny, rizoto a zemiakovú kašu
  • Syrové kôry na prípravu mletého mäsa a cesta
  • Vyprážané syrové kôry
  • Grilované syrové kôry
  • Syrové kôry v mikrovlnnej rúre

Ak máte radi tvrdý syr, asi viete, aká chutná je kôra, no čím je syr odležanejší, tým je tvrdší. Často je už kôrka ťažko len odhryznúť a hodíme ju do koša. Stop! Pomôže vám našich 6 tipov.

V prvom rade je potrebné vyčistiť kôru syra. Musia sa umyť, utrieť dosucha uterákom, ak je to potrebné, odstráňte vonkajšiu vrstvu strúhadlom alebo ju zoškrabte nožom. na odstránenie všetkého písma a vosku.

Syrové kôry v polievke

Najklasickejší spôsob použitia syrových šupiek nakrájame ich na kocky a pridáme do polievok, prívarkov, prívarkov a prívarkov. Po zahriatí syr začne mäknúť a uvoľňuje chutnú arómu, vďaka čomu je chuť celého jedla ešte intenzívnejšia, ako keby sa k nemu pridal len strúhaný syr.

Syrové kôrky na talianske cestoviny, rizoto a zemiakovú kašu

Ďalší spôsob, ako jednoducho a inteligentne využiť syrové kôry uvarte si s nimi cestoviny. Za týmto účelom zjemnite kôrky naplnením mliekom alebo smotanou s obsahom tuku do 10%. Nechajte pár hodín odstáť, nakrájajte a pridajte do hotového horúceho jedla. Zmäknuté kôry pridajte aj do rizota a strukovinových jedál.

Ak chcete, môžete šupky rozdrviť s malým množstvom horúceho mlieka/smotany v mixéri do hladka a výslednú hmotu potom za intenzívneho miešania pridať k hotovej zemiakovej kaši.

Syrové kôry na prípravu mletého mäsa a cesta

Syrové kôry zmäkčené v mlieku a potom rozdrvené alebo rozdrvené v miske mixéra, Ideálna ingrediencia na prípravu mäsových alebo kuracích fašíriek. Stačí vytlačiť prebytočné mlieko/smotanu.

Po zmäknutí sa kôra syra môže použiť na prípravu focaccie alebo muffinov. Opäť nezabudnite vytlačiť prebytočnú tekutinu.

Vyprážané syrové kôry

Všetci milujeme grilovaný syr, no nikto si zvyčajne nemyslí, že odležané kôry zo syra sa dajú aj dokonale vyprážať. Všetko, čo potrebujete trochu extra panenského olivového oleja na rozpálenej panvici so silným dnom a kôru syra nakrájanú na kocky alebo tyčinky. Akonáhle sa začnú zväčšovať a trochu zmäknúť, syrové kôry sú hotové. Dôležité: musia sa konzumovať čerstvo vyprážané, inak kôrky opäť rýchlo stvrdnú!

Ak chcete, použite pri vyprážaní kôry syra cesto. Najprv ich obalíme v múke, potom ich namočíme do rozšľahaného vajíčka a obalíme v strúhanke. Prebytočnú nátierku otrasieme a opečieme na rozpálenom oleji. Varte do zlatohneda, nechajte kôrky na kuchynskej utierke, vypustite prebytočný olej a podávajte horúce s brusnicovým džemom.

Grilované syrové kôry

Ak máte prístup k otvorenému ohňu, najistejšou možnosťou je použiť kôru zo syra varte ich na grile alebo grile, pričom kôru položte na gril tvrdou stranou nadol.

Ak nie je oheň a je tam rúra, potrieme kôry syra olivovým olejom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 160°C do mäkka. Ihneď podávame s pečenou zeleninou alebo mäsom.

Syrové kôry v mikrovlnnej rúre

Pečenie kôry syra v mikrovlnnej rúre sa môže zdať zvláštne, ale mikrovlnná rúra prinesie neočakávane chrumkavé výsledky. syrové kôry budú vyzerať ako syrové lupienky. Syrovú kôru nakrájame na nie príliš hrubé kúsky, dáme na vhodný tanier a dáme do mikrovlnky asi 1,52 min. na plný výkon. Kôrky by mali začať bublať. Ak sú kôrky príliš tvrdé, možno budete musieť postup niekoľkokrát zopakovať, kým nezmäknú. Takéto syrové kôry úžasný aperitív!

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #syr #parmezán #šetrná gazdinka #lifehackySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť Oľga ZacharováOľga Zacharová27. januára 2024

maxmax, syr nevyzerá ako syr), takže sa nedá povedať, že kôra 3-ročných syrov nie je vhodná na tavenie. Musíte roztopiť hrubé kôry tvrdých syrov, ako je parmezán.

00OdpoveďOľga ZacharováOľga Zacharová12. januára 2022

Konstanta, ďakujem za komentár! Milujem odležaný tvrdý syr a ak sú kôry jedlé, jem ich alebo ich pridávam do polievky, strúham na zeleninové pyré alebo pečiem zeleninu. Mali by ste ich skúsiť vyprážať)

00OdpoveďConstantaConstanta11. januára 2022

Ďakujeme za užitočné tipy!

00Odpoveď Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik