Sladké zemiakové placky
Môj magnet 26. februára 2024 K receptu
Recept na batátové placky inšpiroval známy šéfkuchár Yotam Ottolenghi, ktorý okrem iných úspechov v kulinárskom svete napísal aj knihu venovanú len zelenine a receptom z nej. „Bez ohľadu na vaše osobné preferencie, som si istý, že nájdete veľa dôvodov, prečo sa ku mne pripojiť a osláviť všetky chute a vône, ktoré zelenina ponúka,“ ubezpečuje nás šéfkuchár. A batátové placky sú toho dôkazom. Pikantné, exotické, zamilujete si ho od prvého zahryznutia! Draniki môžete podávať nielen na raňajky, ale aj na večeru či obed, keď si neprajete nič mäsité. Všetky zložky spolu tvoria dobrý súbor živín a prospešných látok.
zložitosť: ľahko Kalórie: 291,44 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Použité: 6,69 g/6,48 g/52,28Hlavný chodVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEbatáty – 250 g zemiaky s vysokým obsahom škrobu – 250 g červenej cibule – 1 ks koriandra – 8-10 vetvičiek pšeničná múka – 75 g quinoa – 30 g kukuričného škrobu – 2 polievkové lyžice. l.mletý koriander – 1 lyžička mletý kmín – 1 lyžička čerstvo mletá čierna soľ, korenie, rastlinný olej na vyprážanie, limetka na servírovanie – 2 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Quinou varíme vo veľkom množstve vriacej vody 10 minút. Umiestnite na sito.
Krok 2
Očistené batáty a zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle a premiešame.
Krok 3
Cibuľu nakrájajte nadrobno a pridajte k batátom a batátom.
Krok 4
Nakrájajte listy koriandra.
Krok 5
V malej nádobe zmiešame múku, škrob a korenie, soľ a korenie.
Krok 6
K nastrúhaným batátom a zemiakom pridáme quinou, koriandr a zmes múky a škrobu s korením. Všetko dôkladne premiešame.
Krok 7
Postupne nalejte 50-70 ml studenej vody. Miešajte, kým nezískate homogénne cesto.
Krok 8
Zahrejte panvicu s rastlinným olejom na strednom ohni. Rastlinného oleja by malo byť dostatok na ponorenie sladkých zemiakových zemiakov do hrúbky asi ¹⁄₃.
Krok 9
Rukami vytvarujte zemiakové placky, pevne ich stlačte.
Krok 10
Smažte palacinky z oboch strán do zlatista, asi 3-4 minúty.
Krok 11
Hotové palacinky preložíme na papierovú utierku. Podávajte hash brown s plátkami limetky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Chuť takýchto zemiakových palaciniek bude veľmi jasná vďaka použitiu koriandra, rasce a čerstvého koriandra – malé množstvo limetkovej šťavy ju pomôže zjemniť. K palacinkám môžete podávať kyslú smotanu alebo nesladený jogurt.
UŽITOČNÉ RADY
Pred varením quinou niekoľkokrát prepláchnite, kým voda nepotečie čistá – inak môže hotové zrno chutiť horko.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 3,18 g (3,98 % denná hodnota) • tuky 0,67 g (0,74 %) • sacharidy 30,19 g (17,97 %) • kcal 137,65 (7,65 %) • sodík 74,15 mg (5,11 %) • cukor celkom 1,51 g 3,02 %) • EFA 0,07 g (0,35 %) • vláknina 3,19 g (10,63 %)