gastronóm 10. júla 2012 K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minútVareniePrvý chod: polievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍmladá repa s vrcholmi – 500 g chobotnice – 500 gzelené jablko – 2 ks.čerstvá uhorka – 2 ks.zelená cibuľa – 1 zväzokkôpor – 1 zväzokvajce uvarené natvrdo – 2 ks.soľcukorocotkyslá smotana Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte repný kvas. Repné vršky odrežte a odložte. Cviklu dôkladne umyte, vložte do veľkého hrnca s vodou a varte do mäkka. Necháme vychladnúť, potom ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Vývar precedíme. Vrchy budú potrebné až na druhý deň. Aby zostal čerstvý, treba ho opláchnuť, zabaliť do vlhkej kuchynskej utierky a vložiť do chladničky.
Krok 2
Nakrájanú repu dáme do misy, pridáme 1 liter precedeného repného vývaru a kúsok čierneho chleba. Zakryte a umiestnite na chladné miesto na 1 deň. Na druhý deň nálev precedíme cez 2-3 vrstvy gázy, pridáme soľ, cukor a ocot podľa chuti. Repa už v tomto recepte nie je potrebná, ale dá sa z nej urobiť vinaigrette alebo dusiť s mrkvou a cibuľou a podávať ako prílohu k mäsu či rybe.
Krok 3
Kalmáre dobre opláchnite, odstráňte vrchný tenký film a vnútorné chitínové platničky. Prevaríme osolenú vodu, pridáme kalamáre a varíme 4 minúty. Scedíme v cedníku, ihneď prepláchneme veľmi studenou vodou a necháme vychladnúť. V recepte môžeme použiť kalamáre konzervované vo vlastnej šťave.
Krok 4
Umyte jablká a uhorky. Jablká nakrájajte na 4 časti, odstráňte jadro. Dužinu nakrájajte na malé kocky. Nakrájajte uhorky na rovnaké kocky. Cibuľu a kôpor umyjeme, osušíme a nasekáme. Vajcia ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Vrch vyberieme z chladničky, osušíme a nadrobno nasekáme.
Krok 5
Vychladnutú chobotnicu nakrájame na tenké pásiky.
Krok 6
V miske zmiešame chobotnice, jablká, uhorky, vajcia, cibuľu a vršky. Nalejte repný kvas. Dochutíme kyslou smotanou. Pred podávaním posypeme nasekaným kôprom.