Teľacie údené nasucho s fazuľou a kukuričnou knedľou
gastronóm 9. júla 2015 K receptu Náročnosť: ťažké Porcie: 8 varenie: 50 minVarenieNa grile, na grileSušenie, sušeniestredomorská kuchyňaVečeraPrázdneHlavný chodDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ1,5 kg teľacej dužiny 500 g veľkej červenej fazule 500 g bielej kukuričnej múky 3 vajcia 150–200 ml mlieka 1 cibuľa 1 sladká paprika 6–8 strúčikov cesnaku 1 malá pálivá čili paprička 1/2 ČL. semená kôpru 1/2 lyžičky. sušený tymián (tymián) koriandr a kyslé uhorky na podávanie, soľ Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Kúsok teľacieho mäsa veľkoryso potrieme soľou a zavesíme na 2–3 týždne na vetranom mieste pri teplote 15–20 °C.
Krok 2
Sušené mäso nakrájajte na obdĺžnikové kúsky s hmotnosťou 50–60 g, položte na kovovú sieť umiestnenú na kameňoch vo výške 15–20 cm nad zemou. Pod pletivo položíme zmes drevených hoblín a žihľavy a zapálime. Pri spaľovaní žihľava silne dymí a vydáva špecifickú arómu. Mäso takto údime 2 hodiny, podľa potreby pridávame žihľavu a mokré hobliny. Hotové mäso by malo mať tmavú kôrku a príjemnú slano-údenú chuť.
Krok 3
Fazuľu vopred namočte na 8 hodín do studenej vody, potom vodu sceďte, vložte fazuľu do hrnca, pridajte 2 litre čerstvej studenej vody a položte na stredný oheň. Priveďte do varu, varte do polovice varenia, asi 40 minút. Nepridávajte soľ!
Krok 4
Pridajte mäso, priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a varte 30 minút.
Krok 5
Cibuľu a papriku nakrájame nadrobno. Cesnak a čili nakrájame nahrubo.
Krok 6
Kukuričnú múku preosejeme so soľou, pridáme vajce a mlieko. Vymiesime husté cesto, miesime rukami do hladka, 10 minút. Potom pomocou polievkovej lyžice namočte do vriaceho vývaru, odoberte kúsky cesta ako halušky a vložte ich do polievky. Pridajte cibuľu a papriku. Varte, kým nie sú knedle hotové, 10 minút.
Krok 7
Pred odstavením polievky z ohňa pridajte cesnak, čili, kôprové semienka a tymian. Podávajte horúce, posypané nasekaným koriandrom a kyslou uhorkou.