Výroba želé z mrazených bobúľ

Výroba želé z mrazených bobúľ

Výroba želé z mrazených bobúľ

Roman Ryzhov 27. februára 2024

Želé z mrazených bobúľ je výborným riešením na pozdvihnutie nálady a udržanie imunity počas zimy. V tomto období chcete najmä teplo a slnko a leto je ešte tak ďaleko. Existuje riešenie – vezmite si vrecúško mrazených malín, čerešní, jahôd alebo akéhokoľvek iného bobuľového ovocia, uvarte hustý hrejivý nápoj a nadýchnite sa vône letnej záhradky. Žiadne domáce mrazené bobule? Nezáleží na tom – tie, ktoré sa predávajú v každom obchode alebo na trhu, budú stačiť.

Výroba želé z mrazených bobúľ

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Krátka história želé
  • Univerzálne techniky na výrobu želé
  • Recepty:
  • Ríbezľové želé
  • Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou
  • Brusnicové želé
  • Mliečno-ovocné želé
  • Ríbezľové a malinové želé
  • Mrazené bobuľové želé
  • Berry želé na ražnej múke
  • Čerešňové, jahodové a aróniové želé v pomalom hrnci
  • Rakytníkové želé
  • Želé z drieňového dreva

Krátka história želé

Kissel pochádza z ruského dedinského jedla – vzvara. Spočiatku to nebol nápoj, skôr husté želé, ktoré sa pripravovalo z kvasených odvarov obilnín a strukovín: raže, ovsa, hrachu atď. Takéto želé sa podávalo s rastlinným olejom, mliekom a rôznymi bobuľami. V 18. storočí sa v Rusku objavil zemiakový škrob, ktorý sa ukázal ako veľmi výhodné zahusťovadlo. Preto začali variť želé z rôznych druhov ovocia a sušeného ovocia, zeleniny a bobúľ.

Univerzálne techniky na výrobu želé

Čím viac škrobu a bobuľového pyré pridáte do želé, tým bude hustejšie.
Čím viac škrobu a bobuľového pyré pridáte do želé, tým bude hustejšie.

Kissel môže byť pripravený tekutý alebo veľmi hustý – v závislosti od vašich preferencií. Konzistencia misky závisí od množstva zavedeného škrobu a bobuľového pyré. Ak teda pripravujete nápoj, tak na 1 porciu (200250 ml) budú stačiť 46 g škrobu a na husté želé ich budete potrebovať asi 1216 g Mimochodom, nie je potrebné použiť kukuričný alebo ryžový škrob.

Na prípravu lahodného želé sú vhodné akékoľvek mrazené bobule – čerešne, maliny, jahody, ríbezle (červené alebo čierne), ako aj rôzne. Ak máte domáce prípravky a ste si úplne istí, že bobule sú čisté a kvalitné, môžete ich ihneď vložiť do vody bez rozmrazovania. Ak sú bobule zakúpené na trhu, je lepšie hrať na istotu a bez rozmrazovania ich opláchnuť studenou tečúcou vodou.

Najlepšie je variť želé v oceľovej alebo smaltovanej nádobe, ale nie v hliníku. Bobule sa dajú jednoducho vložiť do hrnca a naplniť vodou alebo vložiť do sita tak, aby boli úplne pokryté tekutinou. V druhom prípade nebudete musieť filtrovať celý objem. Po uvarení pridajte cukor, práškový cukor alebo sladidlo – tu sa riaďte svojou chuťou, nezabudnite vziať do úvahy prirodzenú sladkosť bobúľ. Zmes zahrejte doslova ďalšiu 1 minútu a môžete ju vypnúť. Ďalším krokom je nechať tekutinu mierne vychladnúť a sedieť a potom pretrieť bobule cez sito. Koláč je možné vyhodiť (už nebude užitočný). Niektorí kuchári radi pridávajú do budúceho želé kyselinu citrónovú, ktorá pomáha zachovať jasnú farbu nápoja, ale to je vec chuti.

Pred pridaním škrobu do želé z bobúľ ho nalejte malým množstvom studenej (nikdy nie vriacej!) vody a dôkladne premiešajte. Pamätajte, že škrob sa vo vode nerozpúšťa, ale tvorí iba suspenziu, takže po určitom čase sa môže usadiť na dne. V tomto prípade tekutinu znova premiešajte a potom ju za stáleho miešania metličkou nalejte tenkým prúdom do vývaru z bobúľ. Želé varte na strednom ohni do zhustnutia a uistite sa, že sa nerozvarí. Faktom je, že pri varení sa škrob premieňa na glukózu – to je základ organickej chémie. Ak sa nápoj bude naďalej ohrievať, bude čoraz tekutejší a menej a menej ako želé. Preto, keď sa na povrchu objavia prvé malé bublinky, panvicu ihneď odstavte z ohňa, prikryte pokrievkou a nechajte nápoj lúhovať aspoň 30 minút.40 minút. A potom môžete želé naliať do pohárov, ozdobiť práškovým cukrom, celými bobuľami, šľahačkou alebo plátkami citróna.

Recepty

Ríbezľové želé

Želé z mrazených ríbezlí je vždy veľmi aromatické a neuveriteľne chutné. Okrem toho si môžete vziať čierne alebo červené ríbezle alebo ich zmes.

Ríbezľové želé
Ríbezľové želé

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • mrazené čierne ríbezle – 500 – 700 g
  • cukor – 200 g
  • zemiakový škrob – 3-4 lyžice. l.

1. Bobule rozmrazte, rozdrvte v mixéri, pretlačte cez dvakrát preloženú gázu alebo pretrite cez sito.

2. Výslednú šťavu vložte do chladničky. Vložte koláč do hrnca, pridajte cukor a 800 ml vody. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Varte 20 minút.

3. Vývar precedíme cez dvakrát preloženú gázu do čistej panvice. Umiestnite na vysoký oheň a znova priveďte do varu. Znížte teplo na stredné.

4. Vložte škrob do malej misky. Za stáleho miešania zrieďte studenou vodou. Výsledný roztok potom tenkým prúdom nalejte do horúceho vývaru z ríbezlí (môžete miešať metličkou).

5. Želé za stáleho miešania uvaríme 12 minúty bez varenia. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť, miešajte lyžičkou, kým sa nezohreje. Prilejeme vychladnuté ríbezľové pyré a dôkladne premiešame.

Užitočné rady

Ak sa stane, že nemáte po ruke mixér, jednoducho roztlačte bobule drvičom (najlepšie dreveným) v miske a potom pretlačte cez 2 vrstvy gázy.

Mimochodom

Ríbezľové želé môžeme piť teplé alebo poriadne vychladené. Navyše, v druhom prípade ho môžete doslova zjesť lyžicou, je taký hustý. Kissel možno dokonca vložiť do misiek a poliať šľahačkou. Krásne a veľmi chutné!

Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou

Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou – to sú skutočné mliečne rieky a želé banky! Podávajte si túto maškrtu na raňajky alebo nedeľný obed a uvidíte, ako sa vaši blízki potešia.

Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou
Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • akékoľvek mrazené bobule (najlepšie červené) – 500 g
  • cukor – 100 g
  • škrob – 3 lyžice. l.
  • vanilková zmrzlina na servírovanie – 150 g

1. Varte 1,5 litra vody, pridajte cukor, bobule a znova priveďte do varu. Varte na strednom ohni prikryté 3 minúty. Kvapalinu preceďte do čistej panvice. Bobule pretrite cez sitko, spojte s vývarom a znova priveďte do varu.

2. Do malej misky nalejte škrob, pridajte 100 ml studenej vody a premiešajte. Nalejte roztok do panvice s bobuľovým vývarom tenkým prúdom. Želé za stáleho miešania uvaríme 12 minúty bez varenia. Odstráňte z tepla a ochlaďte na izbovú teplotu.

3. Vychladnuté želé nalejeme do vysokých pohárov, do každého kopčeka pridáme vanilkovú zmrzlinu a ihneď podávame.

Užitočné rady

Rozmrazte bobule pri izbovej teplote. Nepoužívajte horúcu vodu, inak bobuľová zmes potečie a zmení sa na kašu.

Mimochodom

Akýkoľvek škrob pre bobuľové želé je vhodný: zemiakový alebo kukuričný. Častejšie sa však používa ten prvý. Cukor je možné podľa potreby nahradiť medom alebo sladidlom.

Brusnicové želé

Brusnicové želé môže byť nápojom aj dezertom. Skúste do nej pridať ešte trochu škrobu a cukru, nalejte do misiek a ozdobte čokoládovými lupienkami alebo šľahačkou. Dokonalá pochúťka za 20 minút!

Brusnicové želé
Brusnicové želé

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • mrazené brusnice – 200 g
  • cukor – 5 lyžíc. l.
  • škrob – 1,5 lyžice. l.
  • mletá škorica – podľa chuti
  • mletý muškátový oriešok – podľa chuti
  • škoricové tyčinky na servírovanie

1. Vložte bobule do hrnca, pridajte cukor, zalejte 100 ml vody a priveďte do varu. Bobule rozdrvte drvičom, pridajte 800 ml vody, ochuťte muškátovým orieškom a škoricou a potom prikryté varte na miernom ohni 10 minút.

2. Vývar precedíme cez jemné sitko do čistého kastróla a vrátime na oheň.

3. V 100 ml studenej vody rozmiešame škrob. Nalejte tenký prúd do hrnca s vriacim brusnicovým vývarom. Želé za stáleho miešania uvaríme 12 minúty bez varenia. Okamžite odstráňte želé z ohňa.

4. Nápoj podávajte horúci alebo vychladený. V prípade potreby ozdobte tyčinkami škorice.

Poznámka pre hostiteľku

Ak pri varení pridáte do želé trochu viac škrobu, bude menej sladké. Ochutnáme a dosladíme podľa chuti.

Mimochodom

Namiesto škorice a muškátového orieška môže byť toto brusnicové želé vyrobené s vanilkou.

Mliečno-ovocné želé

Toto jedlo bolo vytvorené špeciálne pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť, ktoré želé sa im páči viac – ovocie alebo mlieko. Prečo si vyberať, keď môžete kombinovať chute a skončiť s výborným dezertom?!

Mliečno-ovocné želé
Mliečno-ovocné želé

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • mlieko – 2 šálky
  • mrazené lesné ovocie (čerešne, maliny, jahody, čučoriedky) – 250 g
  • hruška – 1 ks.
  • cukor – 45 polievkových lyžíc. l.
  • zemiakový škrob – 2,5 lyžice. l.
  • strúhaná citrónová kôra (voliteľné) – 1,4 lyžičky.

1. Zmiešajte 1/2 šálky studeného mlieka s 1,5 polievkovou lyžicou. l. škrob. Zvyšok mlieka nalejte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte 1,5-2 lyžice. l. cukor a miešajte. Tenkým prúdom prilievame zriedený škrob a za stáleho miešania varíme želé na miernom ohni 5 minút. Odstráňte z tepla a pridajte citrónovú kôru.

2. Hrušku ošúpeme a nakrájame na malé kocky, pridáme bobuľové ovocie, zalejeme 2 hrnčekmi vody a privedieme do varu. Varte 10 minút, pridajte cukor podľa chuti. Zvyšný škrob rozpustite v 1/2 šálky studenej vody a nalejte tenkým prúdom do hrnca s bobuľami. Želé za stáleho miešania uvaríme 12 minúty bez varenia. Mliečne želé precedíme a nalejeme do misiek. Potom nalejte ovocné želé. Dezert podávajte teplý alebo úplne vychladený.

Poznámka pre hostiteľku

Citrónovú kôru v tomto dezerte je možné nahradiť pomarančovou kôrou a hotové jedlo ozdobiť olúpanými plátkami pomaranča.

Mimochodom

Na ozdobu a extra chuť môžete použiť malé lístky mäty.

Ríbezľové a malinové želé

Ríbezľové a malinové želé je skutočným závanom leta uprostred zimy. Nápoj sa ukáže ako veľmi aromatický a hrejivý: vyskúšajte a presvedčte sa sami.

Ríbezľové a malinové želé
Ríbezľové a malinové želé

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • mrazené čierne ríbezle – 1 šálka
  • mrazené maliny – 1 šálka
  • cukor – 3 lyžice. l.
  • škrob – 1 polievková lyžica. l.

1. Vložte pripravené bobule do hrnca a nalejte 2 šálky vriacej vody. Varte na miernom ohni asi 5 minút.

2. Škrob rozpustite v 1/2 šálke studenej vody.

3. Bobule preosejeme cez sitko do čistého hrnca, pridáme odložený vývar a 1 liter vody. Priveďte do varu, nalejte škrob, pridajte cukor. Želé za stáleho miešania uvaríme 12 minúty bez varenia. Mierne vychladíme, nalejeme do pohárov a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Na slávnostné podávanie ozdobte poháre cukrovým lemom. Za týmto účelom spustite pohár okrajom dole, 2 mm do vody a potom do cukru.

Mimochodom

Čierne ríbezle a maliny chutia skvele so škoricou, takže pri varení huspeniny môžete na panvicu pridať 1 tyčinku.

Kissel zo zmesi mrazených bobúľ

Výživné a uspokojujúce želé vyrobené z mrazeného…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik