Zeleninový vývar
gastronóm 12. augusta 2013 K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 6 varenie: 1 hodinaVareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1,5 litra vody1 pór2 stonky zeleru2 stredné cibule3 stredné mrkvy1 koreň petržlenu2 listy kapusty1 zväzok petržlenu2 bobkové listy3 hrášky z čierneho a nového koreniasoľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pór nakrájame na tenké kolieska a zeler na tenké plátky.
Krok 2
Mrkvu ošúpeme a nakrájame na plátky a cibuľu na pierka.
Krok 3
Kapustu nakrájame nadrobno. Nasekajte petržlenovú vňať. Petržlenovú vňať ošúpeme a nakrájame na pásiky.
Krok 4
Zeleninu dáme do širokého hrnca, podlejeme vodou a na miernom ohni privedieme do varu.
Krok 5
Odoberte penu, pridajte bobkový list, čierne korenie a nové korenie. Panvicu prikryjeme pokrievkou a vývar na miernom ohni varíme na miernom ohni 45 minút.
Krok 6
Vývar precedíme cez jemné sitko.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Zeleninový vývar je číry odvar zo zeleniny a byliniek. Je nevyhnutný pri príprave mnohých jedál. V prvom rade je základom rôznych polievok, najmä zeleninových. Dá sa použiť aj na pytliactvo rýb, mäsa a hydiny. Môže byť súčasťou omáčky alebo omáčky. A aj správne uvarený zeleninový vývar s krutónmi je sám o sebe hodným jedlom. Do vývaru môžete použiť zvyšky zeleniny: tvrdé časti karfiolu alebo brokolice, zelenú časť póru, stonky byliniek.