Zemiakový koláč

Zemiakový koláč

gastronóm 25. januára 2024 K receptu

Zemiakový koláč vyvoláva nostalgické spomienky na detstvo, keď narodeniny, Nový rok a iné významné sviatky boli jednoducho nemysliteľné bez tohto dezertu, ktorý moja mama robila jednoducho neporovnateľne. Aby sme boli spravodliví, podotýkame, že takúto tortu bolo možné kúpiť aj v časoch totálneho nedostatku, no tým domácim, samozrejme, nedokázali konkurovať. Najvážnejšiu kontroverziu vyvolal „základ“ zemiakov: niekto ho vyrábal z mletých vanilkových krekrov, niekto zo sušienok, niekto zo sušenej sušienky. A každá rodina sa, samozrejme, držala svojej verzie. Napodiv, zemiakový koláč milujú aj moderné deti, presýtené všetkými druhmi pochúťok, preto pozývame mamy a staré mamy, aby ho uvarili podľa nášho originálneho receptu.

zložitosť: ľahko Kalórie: 231,27 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 1 hodina 30 minút Pridať. čas: 8 hodín Použité: 3,81 g/13,04 g/22,84BlenderRúraPečenieVýrobok z cesta: PečivoDezertVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyPiknikINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍ3 vajcia100 g cukru90 g múky40 ml tmavého rumu alebo koňakuštipka solikakaový prášokNa krém:150 g masla2 polievkové lyžice. l. vanilkový práškový cukor4–5 lyžíc. l. kondenzované mlieko Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Predhrejte rúru na 200°C. Na základ Zemiakovej torty upečieme piškótu. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do nadýchanej svetlej peny pomocou mixéra, 10 minút. Jemne vmiešame preosiatu múku a soľ. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 13-15 minút.

Krok 2

Koláč ochlaďte a nechajte sušiť 8-24 hodín, potom ho rozdeľte na kúsky a vložte do kuchynského robota. Pomelieme na omrvinky, ktoré sa stanú základom zemiakového koláča.

Krok 3

Na krém na Zemiakovú tortu vyšľaháme maslo s vanilkovým cukrom do nadýchanej hmoty. Za stáleho šľahania postupne pridávajte kondenzované mlieko. Odložte 2 polievkové lyžice. l. krém na ozdobu.

Krok 4

Zvyšný krém vymiešame so sušienkovou strúhankou a rumom/koňakom do hladka. Z výslednej hmoty vytvorte 12 koláčikov v tvare podlhovastého zemiaka. Obalte v kakaovom prášku.

Krok 5

Špičkou čínskej paličky urobte do každého „zemiaku“ 2 priehlbiny. Umiestnite krém do papierovej „libry“ a do každej dutiny vytlačte „klíčky“. Zemiakové koláčiky vložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky a podávame.

UŽITOČNÉ RADY

Niektoré ženy v domácnosti pridávajú do zmesi na takýto koláč kakaový prášok, ale naša verzia je „pravdepodobnejšia“: zemiaky sú zvonka hnedé a zvnútra biele.

MIMOchodom

Vychladnutá sušienka určená na výrobu zemiakov by sa nemala baliť do papiera alebo fólie: musí dôkladne vysušiť, aby v koláči nezostali žiadne hrudky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik