Žltý slivkový lekvár
gastronóm 20. júna 2015 K receptu
Žltý slivkový lekvár je vôňou a farbou nášho detstva, keď sa kôstky zo sliviek ťažko oddeľovali a kým nepretriedite celú misku, nepustia vás ani na prechádzku. Keď v rokoch veľkej úrody ležali pod stromami hory žltých sliviek a marhúľ.
zložitosť: ľahko Kalórie: 4426,10 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 45 h Použité: 8,39 g/3,32 g/1100,98VarenieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdnePárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 kg žltej slivky 1 kg cukru 250 ml vody 2 lyžičky. mletá škorica Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Slivky umyjeme a zbavíme stopiek. Slivky vložte do veľkého hrnca alebo do misky na prípravu džemu.
Krok 2
Pridajte vodu a zahrievajte, kým sa semená neoddelia a nevyplávajú na povrch.
Krok 3
Semená odstráňte dierovanou lyžicou. Vmiešame cukor a za stáleho miešania varíme, kým sa nerozpustí. Pridajte škoricu.
Krok 4
Zvýšte teplotu a varte, kým džem nezhustne (10-14 minút). Pripravenosť môžete skontrolovať kvapnutím džemu na studený tanierik: ak je pripravený, kvapka sa nerozšíri.
Krok 5
Horúci džem nalejte do suchých horúcich pohárov a uzavrite.