Ako variť zaujímavé jedlá s paradajkovou pastou a ušetriť peniaze
Oľga Zacharová 30. januára 2024
Každý téglik kvalitného paradajkového pretlaku — trochu kulinárskej mágie. súhlasíte? Túto problematiku sme študovali. Ukazuje sa, že paradajkový pretlak používajú kuchári po celom svete. Hovoria o tom na kuchárskych fórach na internete. Je len dôležité pochopiť, prečo ho používať a čo presne môže paradajková pasta dať každému jedlu.
Obsah:
- Čo je to paradajková pasta?
- Ako skladovať paradajkový pretlak?
- Ako používať paradajkový pretlak?
- Najskôr skaramelizujte cestoviny.
- Pridajte hĺbku do talianskej omáčky na cestoviny
- Marinara omáčka
- Puttanesca omáčka
- Urobte z jednoduchej fazule lahodnú
- Pripravte si domácu BBQ omáčku
- Barbecue omáčka
- Zvýraznite chuť vašich dusených pokrmov a polievok
- Použite pastu na najobľúbenejšie turecké občerstvenie
- Ezme
- Premeňte dehydrovanú paradajkovú pastu na super korenie
- Pastu používajte namiesto čerstvých paradajok v indických kari alebo v kreolských jedlách
Možno už pár téglikov s paradajkovým pretlakom nečinne sedí na vašej kuchynskej poličke a keď idete do obchodu, ľahostajne prechádzate okolo tohto univerzálneho produktu. Pokúsme sa situáciu napraviť.
Čo je to paradajková pasta?
V podstate paradajkový pretlak — to sa stane, keď varíte paradajky bez semien a šupky po dlhú dobu, pričom odstránite čo najviac šťavy. Teda super koncentrované paradajky. Produkt je užitočný a potrebný, najmä ak jedlo potrebuje pridať farbu, vôňu a silu paradajok. Malé množstvo pasty môže mať rovnakú chuť ako veľa nakrájaných konzervovaných paradajok. A keď čerstvé „zimné“ paradajky nie sú také dobré, môžete ich pokojne nahradiť paradajkovou pastou. Ďalšie veľké plus paradajkovej pasty — jeho prijateľnú cenu.
Ako skladovať paradajkový pretlak?
Ak plánujete skladovať paradajkovú pastu v rovnakej nádobe, v akej ste ju kúpili, vyberte si pastu v sklenenej nádobe. Je pravda, že jeho objem je zvyčajne najmenej 250–270 g, čo znamená, že výrobok budete používať dlhodobo (1–2 polievkové lyžice. l. za deň). Paradajkový pretlak po otvorení začne strácať svoju bohatú zeleninovú arómu a často aj chuť.
Ak si kúpite paradajkovú pastu v plechovkách, je lepšie ju preniesť do vzduchotesnej nádoby na potraviny a naliať na ňu olivový alebo slnečnicový olej bez výraznej arómy a chuti. za čo? V otvorenej plechovke, dokonca aj v chladničke, paradajkový pretlak rýchlo sčernie od oxidácie a na jeho povrchu sa môže objaviť pleseň. Olej ochráni produkt pred znehodnotením.
Najlepší spôsob, ako zachovať paradajkovú pastu a všetky jej vlastnosti — Umiestnite po častiach na dosku pokrytú potravinovou fóliou (1 polievková lyžica na porciu). Potom dosku vložte do mrazničky, aby pasta stuhla. Vyberte ju, preložte pevnú pastu do mraziacich vreciek alebo vzduchotesnej nádoby na potraviny, nalepte štítok s dátumom „výroby“ a vráťte do mrazničky. Cestoviny jednoducho pridávajte do pokrmov po častiach podľa potreby. Mrazené cestoviny nie je potrebné ani rozmrazovať.
Ako používať paradajkový pretlak?
Najskôr skaramelizujte cestoviny.
Keď varíte s paradajkovým pretlakom, kuchári odporúčajú najskôr ho vyprážať na rastlinnom oleji alebo inom tuku 30–90 sekúnd za častého miešania, aby sa zabránilo prilepeniu a pripáleniu. Tento jednoduchý krok odstráni kovovú chuť.
Varenie cestovín, kým neskaramelizujú, z jasne červenej na sýtejšiu tehlovohnedú farbu, ešte viac zvýrazní ich chuť.
Nie je potrebné smažiť cestoviny samostatne. Bude to robiť dobrú spoločnosť s obvyklým vyprážaním mrkvy a cibule, ak chcete, môžete pridať stonky zeleru.
Pridajte hĺbku do talianskej omáčky na cestoviny
Paradajková pasta — Vynikajúci pomocník pre paradajkovú omáčku na talianske cestoviny (cestoviny). V tomto prípade môže zvýrazniť už existujúcu príchuť umami, ktorú paradajky majú. Paradajkovú pastu je možné použiť na prípravu jednoduchej marinárskej omáčky z konzervovaných paradajok.
Marinara omáčka
Marinara omáčka
Na prípravu približne 1 litra omáčky potrebujete:
- 800 g lúpaných konzervovaných paradajok v s/s
- 200 g zeleninového vývaru alebo pitnej vody
- 7 strúčikov cesnaku
- olivový olej na vyprážanie
- 1–2 polievkové lyžice. l. paradajkový pretlak
- 0,5 lyžičky. sušené oregano
- pol čili papričky so semienkami alebo bez nich
- 1–2 vetvičky bazalky
- morská soľ
- V miske mixéra rozmixujte paradajky s 200 ml zeleninového vývaru/vody do hladka.
- Každý strúčik cesnaku nakrájajte na 4 časti. Vyprážame na olivovom oleji, 5–6 min. alebo do svetlohneda. Pridajte paradajkovú pastu, miešajte, varte ďalšiu 1 minútu.
- Pridáme paradajkovú zmes, oregano, čili papričku a soľ. Miešajte.
- Pridajte bazalku a čili papričky, pozdĺžne prekrojené a ponorte ich do omáčky. Varte na miernom ohni 7–10 min. Odstráňte bazalku a čili papričku. Použite omáčku podľa pokynov alebo zmrazte.
Paradajkový pretlak možno použiť do omáčok a v kombinácii s čerstvými paradajkami (bez šupky), cesnakom, olivovým olejom a čerstvými bylinkami. Alebo si úlohu trochu skomplikujte a pripravte slanú omáčku puttanesca. Ten sa používa na jedlo s rovnakým názvom (Spaghetti alla puttanesca) spolu so špagetami, olivami a ančovičkami.
Puttanesca omáčka
Puttanesca omáčka
Na prípravu približne 600 g omáčky potrebujete:
- 500 g zrelých paradajok
- 1 malá červená čili paprička
- hrsť vykôstkovaných olív
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice. l. paradajkový pretlak
- 1 polievková lyžica. l. kapary, bez soli
- 40–50 g ančovičiek)
- 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
- Paradajky ošúpeme z kože a semienok a najemno nasekáme. Odstráňte semená a blany z papriky a nakrájajte na tenké pol krúžky. Cesnak nasekáme nadrobno.
- Vo veľkej panvici alebo hrnci s hrubým dnom a vysokými stranami zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a smažte na miernom ohni 1 minútu. Cesnak by nikdy nemal zhnednúť! Pridáme paradajkový pretlak, čili papričku, kapary, nasekané ančovičky a nasekané olivy, premiešame, dusíme 2–3 min. Pridajte paradajky.
- Omáčku dusíme na miernom ohni 20–30 min. bez krytu. Tekutina by sa mala takmer vypariť a omáčka by mala zhustnúť.
Potom bude stačiť uvariť špagety (500–600 g) podľa návodu na obale, čím skrátite čas varenia o 30–60 sek. Scedíme ich v cedníku, pričom si necháme 1 šálku vody. Pridajte cestoviny do panvice spolu so 100–120 ml tekutiny. Dôkladne premiešajte, zahrejte na 30–60 sek. a podávame horúce, pokvapkané olivovým olejom, soľou, korením a paradajkovou omáčkou.
Urobte z jednoduchej fazule lahodnú chuť
Hovorili sme s niekoľkými pokročilými kuchármi — naši milovaní čitatelia — a naučili sa, že keď varia suchú fazuľu a šošovicu, takmer vždy používajú paradajkový pretlak. K tomu si nakrájajú cibuľu na malé kocky, cesnak prekrojia na polovice a opražia na panvici s trochou olivového oleja, kým zelenina nezačne hnednúť. Potom pridajte 1–2 polievkové lyžice. l. paradajkový pretlak a obľúbené korenie — Väčšinou ide o kombináciu údenej papriky, čili vločiek a oregana, prípadne aj štipku kakaového prášku. A všetko to dusíme pred pridaním fazule a vývaru/pitnej vody. Tento prípravok dodá fazuľovej miske bohatú chuť a vôňu.
Pokračovanie v téme dobrých rád od šéfkuchárov na gastronom.ru, pozri tiež: Ako najlepšie využiť vajcia na potretie cesta pred pečením
Pripravte si domácu BBQ omáčku
Americkí kuchári odporúčajú pri príprave domácej barbecue omáčky nezabudnúť na paradajkový pretlak. Na to budete potrebovať plechovku hotovej paradajkovej omáčky a paradajkovej pasty. — to bude základ, ktorý doplní cesnak, koreniny, cukor, olivový olej, ocot a dokonca aj ovocie. Proces prípravy je pomerne jednoduchý a konečný výsledok je oveľa lepší ako čokoľvek, čo si môžete kúpiť v obchode.
Touto omáčkou možno natierať mäso alebo hydinu grilované alebo pečené v rúre. A dobre sa podávajú s rovnakou omáčkou.
Tejto omáčky môžete urobiť veľa naraz, naliať do sterilizovaných pohárov, pasterizovať v parnom kúpeli a zrolovať — Dobre sa skladuje a časom sa stáva chutnejším.
Barbecue omáčka
Barbecue omáčka
Na prípravu približne 500 ml omáčky potrebujete:
- 1 malá cibuľa
- 3–4 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 3 polievkové lyžice. l. paradajkový pretlak
- 400 g hotovej, stredne hustej paradajkovej omáčky
- 1 polievková lyžica. l. tmavohnedý cukor
- 1 polievková lyžica. l. horká horčica
- 60–80 ml pitnej vody
- 3 polievkové lyžice. l. jablčný ocot
- 1 polievková lyžica. l. Worcestershire omáčka
- 6–8 kusov nie príliš šťavnatých sliviek alebo veľkých, sušených, mäsitých, vykôstkovaných sušených sliviek
- Kajenské korenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a oddelene nakrájame nadrobno.
- V hlbokej malej panvici alebo hrnci s hrubým dnom zohrejte olivový olej na strednom ohni, pridajte cibuľu a smažte do mäkka 5 minút. Potom pridajte cesnak, smažte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte paradajkovú pastu, varte 1 minútu. Nalejte paradajkovú omáčku a priveďte do varu.
- V miske zmiešajte cukor, horčicu a horúcu vodu, miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Pridajte ocot, premiešajte a nalejte výslednú hmotu do paradajkovej omáčky.
- Obsah panvice ochutíme worčestrovou omáčkou, soľou, čiernym korením a kajenským korením. Varíme za občasného miešania 6–7 min.
- Pridajte slivky alebo sušené slivky, nakrájané na malé kocky a varte ďalšie 3–4 min. Odstráňte omáčku z tepla a úplne vychladnúť pred podávaním, 1 hodinu.
Zvýraznite chuť vašich dusených pokrmov a polievok
Keď dusíte mäso, kura alebo zeleninu, pridaním paradajkového pretlaku a akejkoľvek tekutiny (vývar, zeleninová šťava alebo pitná voda) spestríte chuť pokrmu a urobíte ho šťavnatejším. To bude fungovať pre hovädzie aj bravčové mäso.
Polievková lyžica paradajkového pretlaku dodá umami a sýtosť takmer každej polievke, no mimoriadne sa hodí do polievok so strukovinami.
Použite pastu na najobľúbenejšie turecké občerstvenie
Ezme — pikantné turecké predjedlo, ktoré sa v zásade môže podávať s čímkoľvek: mäsom alebo hydinou, zemiakmi alebo pečeným baklažánom/cuketou. Ezme sa môže jesť samostatne alebo natrieť na chlieb. K mastným rybám príde vhod aj turecké zeleninové predjedlo.
Ezme
Ezme
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- 2 mäsité paradajky
- 1 červená paprika bez semien alebo blán
- 1 sladká červená cibuľa
- listy zo 4–5 vetvičiek petržlenu a mäty
- šťava z polovice citróna
- 4 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 1–2 polievkové lyžice. l. paradajkový pretlak
- čili vločky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Paradajky, papriku a cibuľu nakrájame nahrubo. Vložte do misky mixéra. Nasekajte petržlenovú vňať a lístky mäty a vložte ich tam.
- Pridajte citrónovú šťavu, olivový olej, paradajkový pretlak, čili vločky.
- Šľaháme, kým nezostanú malé kúsky. Dochutíme soľou a korením. Necháme vylúhovať 15–20 min.
Premeňte dehydrovanú paradajkovú pastu na super korenie
Šéfkuchár Jack Yoss z Austinu v Texase odporúča kreatívne využitie paradajkového pretlaku: „Vyložte plech papierom na pečenie. Naneste rovnomernú vrstvu (1.5–2 cm) paradajkovej pasty a vložte do predhriatej na 60–70°C rúra na strednom stupni. Vysušte pastu, kým sa neodstráni všetka tekutina. Vyberte, ochlaďte a rozdrvte v miske mixéra.
Použite toto paradajkové korenie v…