Ako vyrobiť syrové gule, krokety, bomby

Ako vyrobiť syrové gule, krokety, bomby

Ako vyrobiť syrové gule, krokety, bomby

Marianna Orlinková 27. januára 2024

Väčšina nových trendových receptov to sú tie staré dobré a niekedy aj úplne zabudnuté, no jednoducho doteraz neznáme mimo nejakej národnej kuchyne. Presne to sa stalo s virálnymi receptami na horúce syrové chuťovky. Zvyčajne sa nazývajú syrové gule alebo syrové bomby. Odkiaľ sa tieto bomby vzali a ako ich pripraviť?

syrové guľky

Obsah článku:

  • Tirocroketes, grécke horúce syrové guľky
  • Ako si môžete upiecť syrové guľky?
  • Keto bomby
  • Brazílske syrové guľky pão de queijo
  • Aký druh syra je dobrý na syrové guľky a bomby?
  • Aké omáčky sa dajú pripraviť na syrové bomby?
  • Vzdušné syrové bomby s náplňou
  • Rýchle syrové pizzové bomby

Predchodcom módneho horúceho občerstvenia s taveným syrom vo vnútri sú krokety, známe vo svetovej kuchyni už mnoho storočí. Existujú staré arabské recepty, napríklad pečené baklažánové krokety s mladým syrom. Rozdrobený syr a nasekané pečené baklažány, vytlačené z prebytočnej tekutiny, sa zmiešali s tým, čo dnes nazývame bešamelovou omáčkou, nechali sa stuhnúť na ľade, potom sa výsledná pomerne hustá zmes nakrájala na kúsky, rozložila v strúhanke, zrolovala a vyprážala vo vyhriatej tuku.

Španieli, ktorí si veľa jedál a techník požičali od Arabov, stále milujú svoje krokety so šunkou a/alebo syrom viac ako mnohé iné tapas. A nakoniec, Gréci majú Τυροκροκέτες (tirokroketes) – dokonalé vyprážané syrové guľky s chrumkavou kôrkou a hustým, viskóznym syrovým stredom – všetko, čo je teraz v móde. Toto sú skutočné bomby!

Tirocroketes, grécke horúce syrové guľky

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, v Grécku nie sú len nakladané syry ako feta alebo vyprážané syry ako halloumi. Grécko má aj výborné tvrdé syry – na syrové guľky tak akurát. Najznámejšou z nich je graviera, vyzretý syr s jasnou arómou, mierne drobivou dužinou a vynikajúcimi „taviacimi sa“ vlastnosťami. Na ostrove Kréta sa vyrába z ovčieho mlieka alebo zo zmesi s kozím mliekom a na ostrove Naxos – z kravského mlieka. Kúpiť tieto syry tu nie je jednoduché, no v tomto prípade to vôbec nie je problém. Na grécke syrové guľôčky môžete použiť akýkoľvek tvrdý vyzretý syr: parmezán, gruyère alebo ich domáce náprotivky. Pre ktorýkoľvek z guľových receptov (a môžu sa výrazne líšiť) je potrebné syr nastrúhať na jemnom strúhadle.

Tirocroketes, grécke horúce syrové guľky
Tirocroketes, grécke horúce syrové guľky

4–6 porcií

  • 250 g gréckeho syra graviera alebo zmesi syrov (ementál, čedar, gouda, gruyere)
  • 1 veľké vajce C0
  • 40 g múky na cesto + ďalších 150 g na posýpanie
  • 1 vetvička mäty
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • rastlinný olej na vyprážanie
  1. Lístky mäty nasekáme nadrobno. Všetky syry nastrúhame.
  2. Zmiešame strúhaný syr, mätu, vajíčko, soľ, korenie a 40 g múky. Dôkladne premiešajte, prikryte fóliou a vložte do chladničky na 15-30 minút.
  3. V hlbokej miske rozohrejeme olej na vyprážanie na približne 180 °C.
  4. Mokrými alebo naolejovanými rukami odštipujte kúsky cesta o niečo väčšie ako veľkosť vlašského orecha a vyvaľkajte z nich guľky. Guľky zo všetkých strán obalíme v múke. Vytraste prebytok.
  5. Guľky opekajte zo všetkých strán dozlatista, asi 2,5 minúty. Hotové guľky položte na sito umiestnené na pokrčených papierových utierkach. Ihneď podávajte.

Mimochodom

Ak chcete, môžete syrové guľky obaliť nie v múke, ale v jemne mletej strúhanke.

Ako si môžete upiecť syrové guľky?

Aby loptička lepšie držala, treba ju „spevniť“ tenkou vrstvou posypu. Existuje veľa možností:

– múka (pšenica, ryža, pohánka, kukurica);

– škrob (akýkoľvek);

– strúhanka z obchodu (prípadne s korením);

– domáca strúhanka;

– strúhanka;

– strukovinová múka (cícer, šošovica);

– mleté ​​obilné vločky (pšenica, ovos, proso).

Keto bomby

Keto bomby sa skladajú z 3 ingrediencií: syra, bielkov a oleja na vyprážanie.
Keto bomby sa skladajú z 3 ingrediencií: syra, bielkov a oleja na vyprážanie.

Medzi obľúbené možnosti patrí jeden recept, ktorý možno bezpečne nazvať potešením pre priaznivcov keto diéty. Pretože ingrediencie sú len tri: syr, vaječné bielka a olej na vyprážanie. Výroba týchto guľôčok je taká jednoduchá, že nemá zmysel písať samostatný recept. Len nezabudnite, že na každých 100 g strúhaného syra budete potrebovať 1 bielok. To je všetko! Nie, samozrejme, môžete pridať strúhaný cesnak, papriku a nasekané bylinky. Ale to všetko nie je potrebné. Postavte hlbokú misku na stredný oheň, nalejte do nej aspoň pol litra rastlinného oleja a nechajte ho zohriať. Medzitým si navlečieme rukavice, oddelíme bielka od žĺtka, bielka vymiešame so strúhaným syrom, až kým nebude úplne hladká. A urobte gule o niečo väčšie ako orech. A keď sa olej zohreje na 180°C, vhoďte doň guľôčky syra. Vyprážajú sa veľmi rýchlo, doslova za pár minút. Zlatá kôrka nie je vďaka strúhanke alebo múke, ale výlučne vďaka syru. Pomocou štrbinovej lyžice zachyťte guľôčky a umiestnite ich do sita na zmačkané papierové utierky. Za minútu alebo dve prebytočný olej vytečie a môžete jesť. Tieto tirokety majú iba jednu nevýhodu – nemôžu byť vyprážané vopred. Ako sa ochladzujú, strácajú všetku svoju príťažlivosť. Samotné guľôčky však môžete pár hodín pred varením zrolovať a vložiť ich do chladničky na počkanie.

Brazílske syrové guľky pão de queijo

V Brazílii sú tieto syrové gule obľúbeným národným športom. V tom zmysle, že sa predávajú v každom sebavedomom obchode a podávajú sa aj na všetkých večierkoch. Ľahko sa vyrábajú a výsledky sú úžasné.

Brazílske syrové guľky pão de queijo
Brazílske syrové guľky pão de queijo

Cca 20 kusov

  • 250 g múky
  • 100 g mozzarelly na pizzu
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • 2 vajcia C1
  • 100 g rastlinného oleja + viac oleja na mazanie
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml pitnej vody
  • 1 lyžička. soľ
  1. Zmiešajte mlieko, pitnú vodu a rastlinný olej.
  2. Pizzovú mozzarellu nastrúhame na hrubom strúhadle. Ak parmezán nie je nastrúhaný, nastrúhame ho na jemnom strúhadle.
  3. Múku zmiešame so soľou, nalejeme do mliečnej zmesi a vajec, premiešame vareškou.
  4. Pridáme všetok strúhaný syr a vymiešame hladké cesto. Nechajte ho stáť pri izbovej teplote pod fóliou alebo uterákom 30 minút.
  5. Rúru predhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Namažte si ruky rastlinným olejom, oddeľte kúsky s hmotnosťou približne 40 g z cesta a zviňte do gule.
  6. Hotové guľôčky položte na pripravený plech v určitej vzdialenosti od seba. Pečieme približne 35 minút. Podávajte horúce alebo teplé.

Mimochodom

V Brazílii sa tieto guľky pred pečením ničím nemastia a sú dosť bledé. Dá sa to jednoducho napraviť tak, že guľôčky pretrepete s lyžicou mlieka a guľôčky potiahnete navrchu.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete, môžete do cesta pridať svoje obľúbené korenie: papriku, čierne korenie, rascu, koriander. Alebo zelenina: čerstvá, jemne nakrájaná alebo sušená.

Aký druh syra je dobrý na syrové guľky a bomby?

Ak chcete robiť guľky len zo syra s vajcom/bielkom a veľmi malým množstvom múky, potom potrebujete najtvrdší syr. Akékoľvek zle sa topiace polotvrdé a mäkké syry – rovnako ako čerstvé, ako je mozzarella alebo suluguni – okamžite vytečú v rúre a ešte viac pri smažení.

Ak pridávate syr do cesta, ktoré obsahuje múku, maslo a vajcia, môžete použiť akýkoľvek syr vrátane čerstvej mozzarelly, ale aj tvrdo sa topiace mäkké a polotvrdé syry ako ruský, gouda či eidam.

Ak použijete ako plnku do cesta syr, najlepšou voľbou je pizza mozzarella, v horúcich bombách bude chutne držať. Hoci poslúži aj strúhaný tvrdý syr.

Ak je vaše cesto hutné a elastické, môžete do syrových bômb vložiť mäkké syry ako feta syr, feta, modrý alebo kozí syr. Zvyčajne si pýtajú doplnky: sušené paradajky, olivy, bylinky.

Aké omáčky sa dajú pripraviť na syrové bomby?

Úprimne povedané, nemusíte ich vyrábať, ale stačí ich kúpiť. Syrové bomby – je jedno, či sú múčne alebo čisto syrové – sa veľmi hodia s kečupom a paradajkovou omáčkou, možno s bazalkou. A dokonalá je pesto omáčka – či už z bazalky alebo zo sušených paradajok. A na čisto syrové guľky – adjika, ktorá je s paradajkami. Ale ak chcete niečo zaujímavejšie, tu je 5 nápadov:

– prírodný jogurt + nasekané bylinky + nasekaný cesnak v pomere 10:4:1 (mix)

– majonéza + barbecue omáčka v pomere 1:1 (mix)

– obilná horčica + majonéza + jogurt v pomere 1,5:2:3 (mix)

– hladká horčica + med + rozpustené maslo v pomere 1:1:1 (zohrievať spolu)

– nízkotučná smotana + tavený syr na hamburgery (syr roztopíme v smotane) + čili omáčka v pomere 1:1: (a čili podľa chuti)

Vzdušné syrové bomby s náplňou

Tu je skvelá možnosť horúceho občerstvenia pre každú príležitosť. Nadýchané syrové bomby podávajte horúce! Ďalším nápadom je podávať ich k polievkam, ako cesnakové halušky s borščom.

Vzdušné syrové bomby s náplňou
Vzdušné syrové bomby s náplňou

1820 kusov

  • 300 g múky
  • 90 g masla
  • 200 g kyslého mlieka alebo jogurtu
  • 2 polievkové lyžice. l. Sahara
  • 1 lyžička. prášok do pečiva
  • 1 lyžička. sladká mletá alebo údená paprika
  • 0,5 lyžičky. soľ

Na plnenie a mazanie:

  • 200 g mozzarelly na pizzu
  • 1 malý zväzok bazalky, estragónu, koriandra alebo petržlenu, 20–30 g
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 70 g rastlinného oleja
  • soľ
  1. Veľmi studené maslo nakrájame na malé kocky. Na veľkej doske alebo v rovnej miske zmiešame múku, soľ, cukor, papriku a prášok do pečiva.
  2. Maslo položte na múku a nakrájajte nožom alebo vidličkou, aby ste vytvorili omrvinky. Pridajte studené kyslé mlieko/jogurt a rýchlo vypracujte cesto. Sformujte do gule, prikryte a dajte do chladničky na 30-60 minút.
  3. Mozzarellu nakrájajte na 18–20 bežných kociek.
  4. Rúru predhrejeme na 190°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Pracovnú plochu poprášte múkou.
  5. Odpočinuté cesto rozdeľte na 18–20 častí (vhodné je to tak, že si ruky namočíte do múky). Každý vyvaľkáme do gule a položíme na múku.
  6. Vyrovnajte guľu do malého plochého koláča, do stredu položte kúsok mozzarelly, pritlačte a zviňte do gule. Vložte panvicu do rúry na 15 minút.
  7. Nakrájajte listy cesnaku a byliniek (stopky tu nebudú potrebné). Zmiešajte s rastlinným olejom a pridajte trochu soli.
  8. Syrové guľky potrieme cesnakovo-petržlenovým maslom.

Recept môžete trochu pozmeniť: petržlenovú vňať a cesnak nasekajte ešte usilovnejšie na vymastenie a touto zmesou polejte žemle – nie však pred pečením, ale hneď ako sú upečené. V tomto prípade je lepšie použiť rozpustené maslo.

Rýchle syrové pizzové bomby

Rýchle syrové pizzové bomby sú veľmi atraktívnym jedlom na párty. Najmä tam, kde je veľa detí a mládeže. Len čo to uvidia, chytia ich hneď dve. Takže možno budete musieť urobiť hneď dvojitú dávku.

Rýchle syrové pizzové bomby
Rýchle syrové pizzové bomby

18 kusov

  • 500 g cesta z lístkového cesta
  • 36 feferóniek alebo plátkov chorizo
  • 150 g mozzarelly
  • 18 malých lístkov bazalky
  • 10 lyžičiek. lahodná paradajková omáčka
  • 2 polievkové lyžice. l. hustá smotana alebo rozpustené maslo
  1. Predhrejte rúru na 200°C. Dno veľkej okrúhlej formy vysteľte pergamenom. Vnútro bokov vymastíme olejom.
  2. Trochu…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik