gastronóm 16. február 2016 K receptu
Baklažánový kastról s paradajkami je parafrázou na tému pečených baklažánov. Ale na rozdiel od jedného jedla sa kastról môže jesť aj studený, navyše je sýtejší a vyzerá veľmi pôsobivo (najmä ak sú vrstvy kastróla rozložené úhľadne a rovnomerne). Ak chcete, môžete paradajky nahradiť viacfarebnou sladkou paprikou a do tvarohu pridať trochu mäkkého syra nastrúhaného na jemnom strúhadle. Muškátový oriešok nahraďte červenou paprikou a bazalku mladou petržlenovou vňaťou.
zložitosť: priemer Kalórie: 191,59 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minút Pridať. čas: 30 min Použité: 11,52 g/7,33 g/16,02PečenieHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoKastrólyDomáce mliečne výrobkyINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍveľké baklažány – 4 ks.veľká cibuľa – 1 ks.cesnak – 4 strúčikyparadajky – 800 golivový olejsuché červené víno – 150 mllisty 2-3 vetvičky bazalkymäkký tvaroh – 450 gstrúhaný muškátový oriešok – štipkastrúhaný parmezán – 4 lyžičky.čerstvo mleté čierne koreniesoľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na panvicu s baklažánom a paradajkami umyte baklažány, dva z nich nakrájajte na malé kocky a zvyšné na tenké pozdĺžne plátky. Ak sú baklažány mladé, nemusíte odrezať šupku.
Krok 2
Baklažány nakrájané na plátky položte na rošt v jednej vrstve. Umiestnite drôtený stojan na umývadlo alebo na podnos/podnos. Posypte soľou a odložte na 25-30 minút.
Krok 3
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Pre pohodlie nakrájajte cibuľu na polovicu po celej jej výške. Položte polovicu cibule reznou stranou nadol a urobte 6-7 rezov, tesne vedľa „korienkov“. Budú držať cibuľu napoly pohromade a uľahčia krájanie.
Krok 4
Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Ak vám cesnaková aróma prekáža, odstráňte zelený výhonok z vnútra každého strúčika. Vďaka tomu je cesnak oveľa menej agresívny.
Krok 5
Paradajky umyte, nakrájajte na plátky. Ak sú paradajky príliš vodnaté, odstráňte šťavu a semená. Na kastról s baklažánom ich netreba, preto zvoľte mäsité paradajky. Pre mnohých tu bude šupka paradajok nadbytočná. Preto ich možno najskôr blanšírovať, poliať ľadovou vodou, zospodu priečne narezať a olúpať.
Krok 6
Baklažány opláchneme od soli a osušíme. Smažte s 1-2 polievkovými lyžicami. l. zahriaty rastlinný olej, 2 min. na každej strane. Baklažány by mali byť zlaté. Preneste na plochý tanier. Ak chcete, osušte prebytočný olej papierovou utierkou.
Krok 7
2 polievkové lyžice. l. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a kocky baklažánu. Smažte, miešajte, 5 minút.
Krok 8
Pridajte cesnak a paradajky. Opatrne premiešame.
Krok 9
Pre ušľachtilú chuť a príjemnú kyslosť baklažánu zalejeme vínom a dochutíme soľou a korením. Necháme zovrieť a dusíme odokryté 15 minút. Dôležité! Alkohol sa počas tejto doby nevyparí!
Krok 10
Bazalku nasekajte nadrobno alebo ešte lepšie rukami natrhajte na malé kúsky. Po 1 minúte pridajte bazalku. odstrániť z tepla.
Krok 11
Obdĺžnikovú silikónovú formu na pečenie postriekame vodou. Na zostavenie kastróla s baklažánom a paradajkami vložte tretinu plátkov baklažánu do rajnice, vyložte dno a, ak je to možné, aj boky.
Krok 12
Položte polovicu pripravených paradajok.
Krok 13
Potom – polovica tvarohu, ochutená muškátovým orieškom a korením. Opakujte vrstvy baklažánu, paradajok a tvarohu.
Krok 14
Budúci kastról prikryjeme zvyšnými plátkami baklažánu. Soľ a korenie. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C 30 – 35 minút. Za 3-5 minút. Pred koncom varenia posypeme kastról tvrdým syrom nastrúhaným na jemnom strúhadle. Misku mierne ochlaďte a podávajte teplé.
UŽITOČNÉ RADY
V druhom kroku receptu Baklažánový kastrol s paradajkami odporúčame baklažány nasoliť. Teraz to mnoho druhov populárnej zeleniny nevyžaduje. Aby ste sa nakoniec rozhodli, odporúčame ochutnať malý kúsok baklažánu. Dôkladným žuvaním sa snažte rozpoznať sľúbenú horkosť. Ak tam nie je, prejdite priamo na krok 3 a taniere jednoducho položte na tanier.
MIMOchodom
Baklažány milujú olej, keď sú vyprážané. Áno, áno, absorbujú toľko oleja, ako keby to nebola zelenina, ale nasekaná špongia. Pri príprave kastróla sa neriaďte ich vzorom. Použite trochu oleja, aby sa pláty jednoducho nepripálili.