Hovädzie kotlety
gastronóm 28. januára 2024 K receptu
Hovädzie kotlety sú ideálnym jedlom na každú príležitosť. Každodenný obed, slávnostná večera či vidiecke posedenia – všade sa budú hodiť a potešia aj tých najnáročnejších gurmánov.
Predpokladá sa, že hovädzia (alebo teľacia) kotleta bola vynájdená v Miláne a jej hlavné tajomstvo spočíva v hustom cestíčku, pretože bez nej bude jedlo suché a tvrdé. Originálna mušle alla milanese sa musí vyprážať vo veľkom množstve rozpusteného masla, no v domácej kuchyni nie je zakázané používať zmes masla a rastlinného oleja.
Sviečková je vynikajúcou voľbou na prípravu milánskych kotletiek, pretože nemá žilky ani tvrdé vlákna a doslova sa roztopí v ústach, najmä ak je mäso nakrájané na tenké plátky. Urobte všetko podľa pravidiel podľa nášho receptu a skončíte s lahodným mäsom pod chrumkavou, chutnou kôrkou.
zložitosť: priemer Kalórie: 561,58 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 20 min Pridať. čas: 3 hodiny Použité: 25,10 g/39,04 g/27,95Hlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍHovädzia sviečkovica 600 grKuracie vajce 2 kusyPšeničná múka 100 grStrúhanka 100 grMlieko 150 mlRastlinný olej 100 mlMaslo 50 gCukor 1 lyžičkaSoľ 1 lyžičkaMleté čierne korenie 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Hovädziu sviečkovicu nakrájajte cez zrno na plátky hrubé asi 1 centimeter. Potom mäso zabaľte do potravinovej fólie a vyklepte ho kuchárskym kladivom na hrúbku 5-6 mm – to je veľkosť, ktorá sa považuje za ideálnu na kotletu.
Krok 2
Marinujte mäso. Za týmto účelom zmiešajte soľ, korenie, cukor a mlieko v hlbokej miske, pridajte kotlety do výslednej zmesi a vložte misku do chladničky. Nechajte 2-3 hodiny marinovať.
Krok 3
Vezmite misku s takým priemerom, aby sa kotleta zmestila do rozloženej formy a v tejto miske rozšľahajte vajcia. Na jeden plochý tanier dáme vopred preosiatu múku a na druhý strúhanku.
Krok 4
Na panvici s hrubým dnom zohrejte rastlinný olej a maslo na strednom ohni. Olej jemne premiešajte, dávajte pozor, aby sa nepripálil.
Krok 5
Pripravenú panenku vyberte z chladničky. Jeden rezeň vyberieme z marinády, zľahka otrasieme prebytočnú tekutinu, rezeň obalíme najskôr v múke, potom namáčame v rozšľahaných vajciach, potom namáčame v strúhanke a dáme na panvicu. V ideálnom prípade by ste mali vyprážať iba jednu kotletu naraz.
Krok 6
Kotletu smažíme na jednej strane 1,5 minúty odokrytú. Potom čo najopatrnejšie, aby ste nepoškodili kôrku, otočte na druhú stranu a smažte rovnako dlho.
Krok 7
Položte kotletu na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej. Potom preložíme na tanier a podávame. Vynikajúcou prílohou k milánskemu kotletu by bola zemiaková kaša alebo šalát z čerstvej zeleniny s aromatickým olivovým olejom.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak máte málo času, môžete skúsiť vyprážať niekoľko placiek naraz. Hlavná vec je zabezpečiť, aby vzdialenosť medzi nimi bola najmenej 2 cm – je to potrebné, aby olej obklopil kotletu zo všetkých strán a jeho kôra zostala chrumkavá.
MIMOchodom
V Taliansku robia zaujímavú verziu sviečkovej. Ukazuje sa, že je veľmi tenký, ale zároveň veľmi veľký. Je úplne prirodzené, že takáto kotleta sa nazýva „slonie ucho“. V talianskych reštauráciách ho radi podávajú studené, obložené rukolou a tenkými plátkami šťavnatých paradajok.