Jablkový kompót v pomalom hrnci
gastronóm 10. septembra 2013 K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 3 varenie: 1 hodinaVareniePiteRýchloINGREDIENCIE NA 3 PORCIE1,5 kg stredne veľkých jabĺk250 g cukru1,5 litra vodyšťava z 1 citróna2-3 púčiky klinčekov Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte pomalý hrniec a prísady.
Krok 2
Jablká ošúpeme. Každé ovocie nakrájajte na 4 časti a odstráňte jadro. Jablká dáme do misy, pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame, prikryjeme a odstavíme.
Krok 3
Zapnite režim „Multi-cook“, nastavte teplotu na 160 °C, vložte do misky jablkovú šupku, zalejte 1,5 litrom vody a priveďte do varu. Pridajte cukor, premiešajte a varte 5 minút. Horúci sirup precedíme cez sitko.
Krok 4
Umiestnite jablká do čistej suchej nádoby, zalejte sirupom, prikryte a nechajte vychladnúť. Opatrne nalejte sirup do misky multivarkára, pridajte klinčeky a priveďte do varu v rovnakom režime. Nalejte vriaci sirup do pohára s jablkami tak, aby nedosiahol vrch pohára o 1,5–2 cm. V rovnakom režime prevarte vodu v miske, vložte nádobu s jablkami a sterilizujte 20 minút. Potom nádobu hermeticky uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Skladujte na tmavom mieste.