„Školský koláč“ podľa GOST

„Školský koláč“ podľa GOST

„Školský koláč“ podľa GOST

Tatiana Sotniková 28. januára 2024

Legendárny „Školský koláč“, známy aj ako „Divadelný“, známy aj ako „Pieskový pás“ – ako sme ho milovali! Pozrime sa, či je tam rozdiel. A dávame krok za krokom recept, ako pripraviť túto nostalgickú sovietsku pochúťku podľa GOST.

„Školský koláč“ podľa GOSTO čom budeme hovoriť v článku:História „školského koláča“Tajomstvo popularity koláča v sovietskych rokochRecept na výrobu „školského koláča“

História „školského koláča“

Skúsme sa v pomyselnom stroji času preniesť o 40 rokov späť. Prídete teda do obyčajnej sovietskej školy a pozriete sa do jedálne, kde sa cez prestávku navalí prúd študentov: chlapci v modrých oblekoch a dievčatá v hnedých šatách a čiernych zásterách. K dispozícii je štandardná ponuka teplých raňajok a obedov. Ale je tu aj bufet a obsahuje koláče, nadýchané buchty a koláče! Jedným z nich je práve ten „školský“.

Kedy a kto ho vynašiel, nie je s určitosťou známe. Presne ako v čase, keď sa tento koláč prvýkrát objavil na školskom obedovom menu. Ale v 70. rokoch minulého storočia sa určite dala kúpiť v prestávke medzi algebrou a telesnou výchovou.

Na „Školskej torte“ samozrejme nebolo nič zvláštne: dva pásiky krehkého cesta, navrstvené hustým džemom a pokryté fondánom. Napriek tomu to bolo vynikajúce, najmä ak boli pásiky vyrobené z dobrých surovín. A najčastejšie to tak bolo, pretože umelé farbivá, konzervanty a príchute vtedy neboli veľmi bežné. Občas sa však cukrárkam až priveľmi horlila do pečiva, no hladným školákom to neprekážalo.

Tajomstvo popularity koláča v sovietskych rokoch

„Školu“ bolo možné zakúpiť aj v obchodoch. Tam sa častejšie nazýval „Pieskový pás“ alebo „Divadelný“ koláč. Ten bol v skutočnosti pripravený podobným spôsobom, ale bol pokrytý alebo dokonca obložený čokoládovým fondánom. Takže tí, ktorí nedostali tortu v škole, si ju mohli kúpiť v niektorých miestnych potravinách. Nebol v tom žiadny rozdiel: koláče boli pripravené plus mínus podľa normy.

Tajomstvo popularity bolo jednoduché: zloženie obsahovalo najjednoduchšie zložky. Navyše, krehké cesto, džem a cukrový vývar sa dajú skladovať pomerne dlho bez straty chuti. Vďaka tomu pás vynikol medzi zákusky a „košíky“ so smotanou, ktorých životnosť bola krátka – nie viac ako 18 hodín.

Drobivé krehké cesto sa plnilo hustým kyslým lekvárom. Ukázalo sa to veľmi harmonicky. A cukrový fudge pridal sladkosť a zohral architektonickú úlohu – dodal štruktúre tuhosť. A bolo také chutné zahryznúť si navrch!

V sovietskych časoch sa „školský koláč“ predával v obchodoch s potravinami, školských jedálňach a jedálňach.
V sovietskych časoch sa „školský koláč“ predával v obchodoch s potravinami, školských jedálňach a jedálňach.

Recept na prípravu „školského koláča“

Na začiatok si urobme rezerváciu, že v sovietskych zbierkach receptov podľa GOST sa tento cukrársky výrobok nazýval „Sendvičový pás“. Hmotnosť je upravená na gramy a mililitre a ak znížite výkon z priemyselného na prijateľný doma, objavia sa nielen desatiny, ale aj stotiny jednotiek hmotnosti. Zloženie cesta, plnky a fudge sme preto zachovali čo najúplnejšie, mierne ho prispôsobili modernej realite, aby ste nemuseli hľadať napríklad škrobový sirup. Potom sme recept otestovali a presvedčili sa, že naozaj funguje.

Recept na prípravu „školského koláča“
Recept na prípravu „školského koláča“

Na prípravu 8-10 porcií potrebujete:

Pre cukrovú kašu:

  • cukor – 300 g
  • pitná voda – 100 ml
  • čerstvo vylisovaná citrónová šťava – 1/3–1/2 lyžičky.

Na test:

  • maslo – 310 g
  • práškový cukor – 200 g
  • soľ – 3 g
  • vanilkový cukor – 7 g
  • vajcia C1 – 2 ks.
  • múka – 520 g
  • prášok do pečiva – 10 g
  • kakaový prášok – 5 g

Na náplň:

  • ovocný a bobuľový džem – 350 – 400 g
  1. V predvečer prípravy „školského koláča“» urobiť cukrový fudge. Nalejte cukor na panvicu s hrubým dnom. Nalejte veľmi horúcu vodu a premiešajte. Umiestnite na vysokú teplotu.
  2. Fudge priveďte do varu a pravidelne odstraňujte častice cukru zo stien kefou navlhčenou vodou. Opatrne odstráňte prípadnú penu z okrajov. Varte 5 minút. Vzniknutú penu opatrne odstráňte lyžičkou a cukrovú kôrku na stenách panvice štetcom.
  3. Panvicu s cukrovým sirupom prikryte pokrievkou. Varte ďalšiu minútu. Nalejte citrónovú šťavu. Varte ešte niekoľko minút a pravidelne kontrolujte teplotu teplomerom. Sirup je pripravený pri teplote 114–115 °C. Ak nemáte teplomer, skontrolujte pomocou testu „mäkkej gule“. Aby ste to urobili, naberte trochu sirupu čajovou lyžičkou (v tomto okamihu vyberte panvicu z ohňa) a rýchlo ju spustite do šálky veľmi studenej vody. Keď sirup stuhne, skúste z neho urobiť mäkkú guľu. Ak to funguje, skvelé!
  4. Sirup prelejte do veľkej misy s veľmi studenou vodou a nechajte vychladnúť na cca 40°C. Začnite šľahať mixérom vybaveným metličkami na cesto (je to dôležité, pretože tie jednoduché, ktoré používate na prácu so smotanou alebo smotanou, sa môžu zlomiť).
  5. Po asi 5 minútach začne číry sirup bieliť. Šľaháme, kým nevznikne hustá hustá hmota. Mäkký fondán naberajte zospodu lyžicou a hnette ho rukami. Fondán by mal byť lesklý a pružný. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na deň do chladničky (dobre skladuje niekoľko mesiacov).
  6. Na druhý deň pripravte cesto na koláč. Maslo nakrájajte na malé kocky a nechajte v miske mixéra, kým nezmäkne. Šľaháme mixérom, kým nezískame ľahkú, nadýchanú bielu hmotu.
  7. Pridáme práškový cukor, soľ a vanilkový cukor. Šľahajte, kým nezískate homogénnu konzistenciu. Pridajte jedno vajce. Znova šľahajte do hladka. Pridajte druhé vajce. Opäť šľahajte.
  8. Múku preosejte s práškom do pečiva (v sovietskych knihách sa to nazývalo „prášok do pečiva“). Postupne pridávame do vajco-maslovej zmesi a rýchlo miešame. Po chvíli cesto vymiesime rukami. Toto by sa nemalo robiť dlho, inak bude príliš husté.
  9. Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti. Každý rozvaľkajte na obdĺžnikovú vrstvu (mali by mať rovnakú veľkosť). Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 190°C. Koláčiky napichajte a pečte 13-15 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  10. Naneste džem na jednu vrstvu koláča čo najrovnomernejšie. Prikryjeme druhou tortovou vrstvou. Zľahka ho natrieme džemom. Nechajte pôsobiť 15 minút.
  11. Fudge zohrejte v horúcom vodnom kúpeli. Keď sa trochu zohreje, zalejeme asi 2 polievkovými lyžicami horúcej vody (o niečo menej). Miešajte a zahrievajte ďalšie 2 minúty. Fondán by sa mal stať tekutým.
  12. Oddeľte pár polievkových lyžíc do malej misky. Pridajte kakaový prášok a premiešajte.
  13. Celý povrch vrchného pečiva pokryjeme bielym fondánom, ktorý rozotrieme stierkou. Vložte čokoládový fondán do vrecka. Odrežte malý hrot a rozdeľte ho pozdĺžne vo forme tenkých dlhých čiar pozdĺž bielej. Vezmite tenký drevený špíz a nakreslite niekoľko čiar rovnobežných s krátkou stranou koláča vo vzdialenosti 2-3 cm. Mali by ste získať krásny vzor. Nechajte fudge stuhnúť a koláče mierne nasiaknuť (2 hodiny na chladnom mieste).
  14. Keď je fondán suchý (pozorne ho skontrolujte dlaňou), po obvode od okrajov narežte 2 cm pásiky, ktoré narežte na vrstvy koláčikov s rozmermi približne 5×9 cm.

Užitočné rady

Hotový koláčový základ, potiahnutý džemom a pokrytý fondánom, by sa nemal posielať do chladničky. Úplne postačí len chladné miesto v kuchyni alebo izbe (napríklad na okne).

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #dezerty #tortySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik