Správna manti s jahňacinou
gastronóm 27. januára 2024 K receptu
Tí, ktorí aspoň raz jedli správnu manti, už nikdy nezjedia mrazený polotovar z neďalekého obchodu. Koniec koncov, manti nie je len chutné jedlo, je to udalosť. Najprv ich musíte uvariť a potom počkať takmer hodinu a vdychovať omamnú vôňu, ktorá sa šíri z mantyshnitsa po celom dome. A keď kvôli tejto vôni nie je sila čakať a vydržať, hotová manti sa prenesie do misky. A potom, spálite si ruky, môžete odhryznúť prvý kúsok.
zložitosť: ťažké Kalórie: 968,07 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 2 hodiny Použité: 26,05 g/68,14 g/62,44Dvojitý kotolPre párVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoDetské menuHalušky, haluškyINGREDIENCIE NA 4 PORCIENa náplň:400 g jahňacieho mäsa200 g tuku z chvosta2 veľké cibule1 lyžička. mletý kmínsoľčerstvo mleté čierne korenieNa test:2 šálky múky100 ml studenej vody1 vajce1 lyžička. soľOkrem toho:rastlinný olej na mazanie mantyshnitsarozpustené maslokyslá smotana alebo katykcesnak Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Mäso nakrájajte na tenké plátky s hrúbkou 5 mm, potom na pásiky rovnakej šírky a nakoniec na malé kocky. Odrežte aj tučný chvost.
Krok 2
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi malé kocky. Cibuľu dáme do misky, trochu osolíme a pretlačíme, aby pustila šťavu. Mäso zmiešame s cibuľou, soľou, korením a ochutíme rascou. Nechajte, kým sa cesto pripraví.
Krok 3
Preosejte múku do veľkej misy a v strede vytvorte jamku. Vajíčko rozmiešame so soľou a studenou vodou a nalejeme do jamky. Cesto začnite miesiť vidličkou a od okrajov do stredu pridávajte múku. Keď je všetka tekutina vmiešaná do múky, začnite miesiť cesto rukami, kým nebude pevné a elastické. Cesto zvinieme do gule, zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Krok 4
Cesto rozvaľkáme na tenkú vrstvu s hrúbkou 2 mm a nakrájame na štvorce so stranou 12 cm.
Krok 5
Do stredu každého štvorca položte približne 1,5 lyžičky. l. výplne. Zhromaždite rohy cesta na vrchu a pritlačte, potom utesnite bočné otvory na štyroch stranách – dostanete štvorec s krížovými švami. Spojte hroty štyroch rohov do párov – švy v hornej časti budú pripomínať osmičku.
Krok 6
Pripravte si parný hrniec alebo manty. Košíky vymastite rastlinným olejom (ak používate bambusový parák, je lepšie pod manti podložiť kúsky nakrájanej mrkvy – zabráni sa tak prilepeniu manti ku dnu. Manti umiestnite do košíkov v krátkej vzdialenosti od navzájom a košíčky položíme na podložku s vriacou vodou Prikryjeme pokrievkou a varíme 40 minút min.
Krok 7
Vypnite oheň a nechajte manti v košíku 3-5 minút, aby cesto trochu vyschlo – uľahčíte ich prenesenie do misky. Manti preložíme na tanier a potrieme rozpusteným maslom. Podávame s kyslou smotanou alebo katykom zmiešaným s nadrobno nakrájaným cesnakom.
MIMOchodom
Aby ste uľahčili rezanie mäsa a tuku z chvosta, vložte ich do mrazničky 30 minút predtým. pred začatím varenia.