Ako a koľko variť mrkvu, aby bola mäkká a chutná

Ako a koľko variť mrkvu, aby bola mäkká a chutná

Ako a koľko variť mrkvu, aby bola mäkká a chutná

Ksenia Voroncovová 6. februára 20240,00 (0)ohodnotiťUložiťzdieľaťnedefinovanéKomentujte

Správne varenie mrkvy je užitočná kulinárska zručnosť. Samotná mrkva je podceňovaná koreňová zelenina, ktorá si však v reštauráciách získava na popularite. Rozhodli sme sa odstrániť nespravodlivosť a dokázať, že správne pripravená mrkva doma sa môže stať ak ešte nie úplným jedlom, tak určite výbornou maškrtou či prílohou najmä pre deti. Povieme vám, ako rýchlo a chutne uvariť mrkvu.

Varená mrkva

Obsah:

  • Ako pripraviť mrkvu na varenie
  • Ako dlho variť mrkvu
  • Ako variť mrkvu v hrnci
  • Ako variť mrkvu v dvojitom kotli
  • Ako variť mrkvu v pomalom hrnci
  • Ako variť mrkvu v mikrovlnnej rúre
  • Ako variť mrkvu v tlakovom hrnci

Ako pripraviť mrkvu na varenie

Nie je to zložitá záležitosť. Čím väčšia je zelenina, tým dlhšie bude trvať varenie – pravidlo je jednoduché a jasné. Pred varením by sa mrkva mala umyť v tečúcej vode a v prípade potreby dobre pretrieť kefou, aby nezostali žiadne stopy pôdy. Umytá mrkva, ktorá sa predáva vo vrecúškach, je v tomto smere samozrejme výhodnejšia.

Či koreňovú zeleninu ošúpete alebo nie, závisí od toho, ako ju budete variť. Ak je nakrájaný na kúsky, odstráňte kožu nožom alebo špeciálnou škrabkou na zeleninu (predtým skontrolujte, či ju používate správne). Ak plánujete mrkvu variť vcelku, nie je potrebné ju šúpať – vďaka šupke si zelenina zachová viac chuti, farby a vitamínov.

Ako dlho variť mrkvu

Veľa závisí od veľkosti koreňovej zeleniny a od toho, na aké časti bola pred vložením do panvice nakrájaná. V priemere sa zelenina, ktorá nie je príliš veľká, uvarí do mäkka, asi 2030 minút. Ak potrebujete pripraviť zeleninu na šalát, odporúčame variť každý druh zvlášť (napríklad mrkvu, cviklu a zemiaky), aby sa nič neprevarilo. Z času na čas skontrolujte prepečenie pomocou tenkého a ostrého noža. Dobre uvarenú mrkvu bez problémov prepichne.

Ako variť mrkvu v hrnci

Vyberte si vhodnú panvicu tak, aby sa do nej mrkva zmestila dosť voľne a celá, inak sa môže nerovnomerne piecť. Celú koreňovú zeleninu zalejeme studenou vodou – aj to je potrebné pre rovnomerné varenie. Položte panvicu na sporák, prikryte a priveďte do varu na vysokej teplote. Potom oheň znížte tak, aby voda naďalej dusila, ale jemne. Mrkvu uvarte do mäkka, občas ju skontrolujte nožom. Mrkva nakrájaná na kúsky sa uvarí rýchlejšie ako celá – asi za 1015 minút. Presný čas závisí od veľkosti a štýlu rezu. Kusy je možné hodiť priamo do vriacej vody.

Ako príloha je dobrá varená mrkva, ale treba pridať korenie
Ako príloha je dobrá varená mrkva, ale treba pridať korenie

Ako variť mrkvu v dvojitom kotli

Varenie mrkvy v pare trvá približne rovnako dlho ako varenie vo vode. Najlepšie je použiť túto metódu na nakrájanú koreňovú zeleninu – aspoň pozdĺžne na polovicu alebo na štvrtiny – pre rovnomernejšie varenie, pretože para vychádza zospodu.

Vezmite panvicu a nalejte do nej trochu vody, položte na ňu parný hrniec, položte naň mrkvu a položte na sporák. Na prudkom ohni priveďte vodu do varu, potom ju mierne zredukujte, aby ďalej bublala, ale rýchlo sa neodvarila. Mrkvu varte do požadovanej mäkkosti.

Ako variť mrkvu v pomalom hrnci

Nalejte horúcu vodu do misky multivarkára a nainštalujte parnú vložku. Umiestnite mrkvu – celú, olúpanú alebo olúpanú a nakrájanú. Ak plánujete šalát, môžete proces urýchliť: zeleninu ošúpte, prekrojte pozdĺžne na polovicu a duste tak, ako je.

Zapnite režim „Para“ a zatvorte veko multivarky. Varenie celej mrkvy bude s najväčšou pravdepodobnosťou trvať 20.30 minút, 15 kusov20 minút.

Môžete tiež variť mrkvu v miske multivarky priamo vo vode. Ak to chcete urobiť, použite režim „Varenie“ a zamerajte sa na čas potrebný na varenie na panvici.

Ako variť mrkvu v mikrovlnnej rúre

Vezmite si riad vhodný do mikrovlnnej rúry – plastový alebo keramický. Vložte do nej mrkvu a nalejte trochu vody. Ak máte nakrájanú mrkvu, voda by mala zakryť kúsky. S celou koreňovou zeleninou je to ťažšie dosiahnuť, pretože komory mikrovlnných rúr sú dosť malé. Preto sa bude musieť počas varenia celá mrkva obrátiť a zabezpečiť, aby sa uvarila rovnomerne.

Je lepšie zvoliť najvýkonnejší režim, tj 7001000 W (zamerajte sa na možnosti zariadenia). Nakrájaná mrkva sa uvarí v mikrovlnke za 10 minút, celá mrkva asi za 15.

Ako variť mrkvu v tlakovom hrnci

Jeden z najrýchlejších spôsobov! A ideálne pre celú mrkvu v šupke. Do tlakového hrnca nalejte studenú vodu, pridajte mrkvu, zatvorte veko a položte na vysoký oheň. Hneď ako začujete syčanie z ventilu, znížte teplotu na stredné a varte, kým nebude hotová. Mladá mrkva sa uvarí v tlakovom hrnci za 5 minút, bežná mrkva asi za 10.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mrkva #ako variťSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik