Ako variť malé knedle: ukazuje sa, že existujú nuansy
Oľga Syutkina 2. februára 2024(2)Pridať k obľúbenýmzdieľať
Moja stará mama, odkrajujúc krajec chleba, vždy hovorila: ústa sa radujú z veľkého kusu. Takže toto príslovie vôbec neplatí pre knedle. Knedľa by mala byť malá, úhľadná, na jedno sústo. ako inak? V opačnom prípade, keď do nej zahryznete, vývar vytečie. Ale to je hlavné v šťavnatých, poriadnych haluškách. Škrupina cesta by mala zachovať lahodný vývar spolu s mäsovými guľkami.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Klasické mleté mäso na malé halušky
- Cesto na halušky
- Vyvaľkanie cesta na malé halušky 1. spôsob 2. spôsob
- Ako variť malé knedle
Takže všetky tajomstvá knedlíka sú odhalené naraz: mali by byť malé, mäso by malo byť šťavnaté a cesto tenké a odolné. Všetko na tejto knedli je perfektné!
Hmotnosť knedlíka, o ktorom hovoríme, by mala byť približne 12 g, navyše pomer cesta a mäsa je 50/50. Veľa cesta — bez chuti, nikto to nemá rád. Veľa mäsa v tenkom cestíčku — aj problémy. Po prvé, takéto cesto sa môže počas varenia roztrhnúť. Po druhé, tenké cesto s mletým mäsom dáva knedli modrastú farbu. A chuť je harmonickejšia, keď má knedľa telo. Mäso a cesto sú v správnom pomere, aj keď je maličké.
Keď už hovoríme o malých mäsových guľkách v ceste — sprchový kút. Ide o azerbajdžanskú polievku s produktmi podobnými knedlíkom. Remeselníci ich vyrábajú tak malé, že do polievkovej lyžice sa zmestí 10–11 kusov. No naša ruská knedľa sa zmestí jedna do lyžičky. Môžete si to vyskúšať, keď budete vyrezávať.
Dushbara – azerbajdžanská polievka s malými haluškami
Knedlíkový základ — lahodné mleté mäso. Najlepšie sa získava z dvoch druhov mäsa: hovädzieho a bravčového, rovnomerne rozdelené. Ale pri mletom mäse je dôležitý rez. Nie sú potrebné žiadne bonusy. Hovädzie mäso — zadok, hrča, lopatka. Bravčové mäso by malo mať tuk — krkovička, bok alebo šunka s tukom. Mastné bravčové mäso — záruka šťavnatosti. Niekedy dajú ešte viac bravčového ako hovädzieho. Môžete samozrejme kombinovať viac ako dva druhy mäsa, pridať jahňacie, morčacie, kuracie, losové, jeleňové, — Každá dodá knedli svoju jedinečnú chuť.
Správne mleté mäso je základom chutných halušiek
Do mletého mäsa nemusíte dávať veľa cibule. Cibuľová šťava nepridá žiadnu chuť, ale môže spôsobiť, že knedľa bude tvrdšia. Existuje názor, že cibuľu na knedle je potrebné najskôr dusiť. Môžete vyskúšať a vybrať si, čo sa vám najviac páči. Ale restujte len na masle, bez rastlinného oleja!
Na mleté mäso potrebujete trochu cibule, inak budú halušky tvrdé. Môžete ho predpražiť na masle
Soľ — približne 1,5 % hmotnosti mletého mäsa. Halušky musia byť dobre osolené, inak budú nevýrazné a bez chuti. V prípade potreby pridajte mleté čierne korenie a cesnak. Pre šťavnatosť je potrebné do mletého mäsa pridať vodu!
Halušky musia byť dobre osolené, inak budú nevýrazné a bez chuti. A do mletého mäsa určite treba pridať trochu vody.
Klasické mleté mäso na malé halušky
Klasické mleté mäso na malé halušky
Čo potrebujete:
- 370 g hovädzieho mäsa
- 370 g bravčového mäsa
- 1 veľká cibuľa
- 1/3 šálky studenej vody
- 10 g soli
- mleté čierne korenie, cesnak — ochutnať
- Mäso nakrájame na kocky so stranou 2 cm, cibuľu — malé kocky.
- Prejdite mäso cez mlynček na mäso spolu s cibuľou.
- Dochutíme soľou a korením, po malých častiach podlievame vodou a po každom pridaní vody mleté mäso dôkladne prehnetieme. Voda by mala byť absorbovaná do mäsa, mleté mäso nebude tekuté.
- Misku s mletým mäsom zakryte potravinovou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- Medzitým vypracujte cesto. Nižšie uvedený podiel je vypočítaný približne pre našu hmotnosť mletého mäsa.
Cesto na halušky
Cesto na halušky
Hlavnou úlohou malého knedlíka — pri varení sa nerozpadnú a zachovajú si lahodný mäsový vývar. A správne pripravené cesto by sa malo s touto úlohou vyrovnať. Najúspešnejší recept, ktorý sa podarí takmer každému — Toto je choux pečivo.
Potrebujete najbežnejšiu múku, pšenicu, najvyššej kvality.
Čo potrebujete:
- 500 g múky
- 200 ml horúcej vody
- 1 vajce
- 1 polievková lyžica. l. rastlinný olej
- 10 g soli
- Nechajte zohriať vodu.
- Do misy nasypte múku.
- V miske pomocou vidličky vymiešame vajíčko a maslo.
- Vajcia a maslo nalejte do múky a miešajte, kým nezvlhnú.
- Do pohára alebo pohára nalejte prevarenú vodu a vo vode rozpustite soľ. Po niekoľkých minútach voda vychladne na približne 80 °C °C.
- Do múky nalejte horúcu vodu a vypracujte cesto, najskôr čepeľou noža, potom rukami. Zo začiatku bude trochu horúce, ale cesto rýchlo vychladne a ku koncu miesenia už bude teplota celkom znesiteľná. Poradenstvo. Nesnažte sa miesiť, kým nebude úplne hladké. Počas procesu odpočinku sa tvorí lepok a cesto sa stane plastickým.
- Cesto vložte do vrecka na 60 minút: počas tejto doby ho musíte dvakrát miesiť. Na konci odpočívania cesto dokonale zmäkne, žehlí sa, s dobre vyvinutým lepkom.
Vyvaľkajte cesto na malé halušky
1. spôsob
Touto metódou vznikajú dokonale hladké, okrúhle malé knedle. Ale tvoria sa zvyšky cesta, ktoré sa dajú znova použiť.
Pri vyvaľkaní cesta pomocou pohára získate dokonale rovnomerné guľatá, ale sú tam kúsky cesta, ktoré je potrebné vyvaľkať znova
1. Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť vložte do vrecka, druhú vyvaľkajte na hrúbku 1 mm. Po vyvaľkaní ho otočte na druhú stranu. — trochu sa stiahne a „stiahne“. To je dobré, pretože po vystrihnutí kruhov sa nezmrštia.
2. Pomocou pohára, pohára alebo špeciálneho zárezu (vykrajovanie) vykrajujeme kruhy s priemerom 5–5,5 cm (vnútorný priemer odrezku). Hmotnosť takéhoto kruhu je 6 g.
3. Odpad vložte do vrecka a na hrnčeky položte lyžičku mletého mäsa — 6 rokov každý
4. Urobte knedle. Rovnakým spôsobom vyvaľkáme druhú časť cesta, vykrajujeme kolieska a prilepujeme knedle.
5. Zvyšky pozbierame a ďalšie vyvaľkáme na malé halušky.
Ešte ostanú zvyšky z posledného rezu a cesto môžete vyvaľkať donekonečna, kým sa všetko nestratí. Časom ale zhustne, čo nebude mať najlepší vplyv na chuť halušiek.
2. spôsob
Táto metóda je veľmi ekonomická; nevznikajú žiadne zvyšky alebo zvyšky cesta. Ale podľa mňa je to menej atraktívne, pretože v hotových haluškách nie je okraj taký hladký ako pri vykrajovaných kruhoch. Ak sa ma opýtate, ktorý spôsob preferujem, odpoviem: prvý. Podľa mňa je rýchlejší. Ale toto je individuálne.
1. Cesto rozdeľte na 4 časti a potom každú postupne vyvaľkajte na klobásu hrubú asi 2 cm.
2. Z klobásy nakrájajte puky široké 1 cm Ak tento puk odvážite, bude vážiť 6 g, teda polovicu správnej hmotnosti malej knedličky.
3. Vyvaľkáme puky, dáme na ne mleté mäso a urobíme halušky.
Poradenstvo. Najlepšie je robiť knedle s celou rodinou — Takto to bude rýchlejšie a zábavnejšie.
Ako variť malé knedle
Objem panvice na varenie sa volí rýchlosťou 15 knedlíkov na 1 liter vody.
Knedle sa dajú uvariť vo vode a podľa chuti pridajte soľ. Halušky uvarené v neosolenej vode stratia všetku svoju chuť! Toto je veľmi dôležité: VODA MUSÍ BYŤ SOĽNÁ! Pre chuť by ste mali pridať aj 2-3 bobkové listy, 5-8 zrniek čierneho korenia a ak chcete, 2-3 strúčiky cesnaku.
Knedle budú veľmi chutné, ak do vody pridáte bobkový list, čierne korenie a cesnak.
Oveľa chutnejšie sú halušky varené v mäsovom vývare. A tie najchutnejšie sú v kuracom vývare, z pravého vývarového kura. S rovnakým vývarom môžete podávať knedle. Naozaj veľmi chutné!
1. Do hrnca nalejte vodu a priveďte do varu.
2. Dochutíme soľou, pridáme bobkový list, korenie a podľa chuti aj cesnak.
3. Vodu premiešame a kým sa voda hýbe, pustíme sa do knedlíkov. Ihneď premiešame (lepšie je to urobiť dierovanou lyžicou), aby sa halušky neprilepili na dno. Poradenstvo. Ešte 2-3 krát premiešame, kým sa halušky nerozvaria, inak klesnú na dno a prilepia sa.
4. Keď sa knedle uvaria, znížte oheň na menej ako strednú úroveň alebo kým sa knedle príliš nerozvaria. Halušky by sa mali variť pri miernom vare, nenechajte ich príliš vrieť. Čas varenia knedlíkov — 5 minút. Zmrazené — 7 minút.
5. Knedle vyberieme dierovanou lyžicou. Každú porciu podržte nad panvicou, aby voda odtiekla a knedle sa vysušili nad parou.
Vložte malé knedle do servírovacej misy. Pridajte kúsok masla a zľahka pretrepte alebo jemne premiešajte.
No, potom je to vec vkusu. Každý sa sám rozhodne, čo bude jesť — s vývarom, mletým čiernym korením, kyslou smotanou, majonézou, kečupom alebo octom.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #halušky #cestoSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…