Cesto bez vajec: možnosti sú možné!

Cesto bez vajec: možnosti sú možné!

Cesto bez vajec: možnosti sú možné!

Tatiana Sotniková 4. februára 20240,00Pridať k obľúbenýmzdieľať

Existuje názor, že je jednoducho nemožné pripraviť cesto bez vajec. Nech sa páči, inak vám vznikne nejaká nevýrazná hmota bez chuti, z ktorej nič dobré nebude. Už teraz sme pripravení dokázať, že aj bez vajec sa dajú pripraviť rôzne vynikajúce cestá: dokonca aj na koláče, dokonca aj na sušienky, dokonca aj na koláče.

Cesto bez vajec: možné možnosti

Obsah článku:

  • Prečo pridávate do cesta vajcia?
  • Prečo by ste sa mali naučiť robiť cesto bez vajec
  • Kváskové cesto bez vajec
  • Lístkové lístkové cesto bez vajec
  • Krehké cesto bez vajec (tvaroh, syr, kyslá smotana)
  • Kyslá smotana (syr, tvaroh) cesto bez vajec
  • Nekysnuté cesto bez vajec
  • Naťahovacie cesto bez vajec

Prečo pridávate do cesta vajcia?

Určite nie len tak! Po prvé, je to spojivová zložka. Po druhé, vajcia uvoľnia cesto a urobia ho nadýchaným (nezabudnite na efekt vyšľahaných bielkov na textúru piškóty alebo cupcaku).

Vajcia sa do cesta pridávajú nielen na zlepšenie chuti, ale aj ako spojivo.
Vajcia sa do cesta pridávajú nielen na zlepšenie chuti, ale aj ako spojivo.

Po tretie, dodajú cestu peknú farbu. Súhlaste s tým, že zlatá drvina tých istých veľkonočných koláčov je príjemnejšia ako sivastá. Po štvrté, v maslovom ceste, ktoré obsahuje veľké množstvo oleja, vajcia fungujú ako stabilizátor a spájajú tekutinu s tukmi. Ale ak je všetko tak, potom cesto bez tohto produktu naozaj nebude fungovať? Vôbec nie!

Prečo by ste sa mali naučiť robiť cesto bez vajec

Dôvodov je viacero. Niektorí ľudia sú napríklad jednoducho nútení vylúčiť vajcia zo svojho jedálnička zo zdravotných dôvodov. Ale sú aj iné dôvody. Napríklad sa vám minuli vajíčka, ale chcete niečo upiecť práve teraz. Alebo máte radi experimenty! A potom už len zostáva nájsť tento článok s niekoľkými možnosťami testovania bez vajec a otestovať ich v praxi. No, garantujeme zaujímavé objavy a živé gastronomické zážitky!

Kváskové cesto bez vajec

„Bolo to možné?“ – opýta sa ten, kto raz bude robiť z takého cesta mäkké a vzdušné pirohy. Áno, kysnuté cesto sa naozaj dá miesiť bez vajec a jeho kvalitu to vôbec neovplyvní. Nielen to: sú ženy v domácnosti, ktoré to robia vždy a veria, že bez tohto produktu koláče alebo koláče dlhšie nezvädnú. Absencia vajec nijako neovplyvňuje chuť.

Kváskové cesto bez vajec
Kváskové cesto bez vajec

Na prípravu cesta potrebujete:

  • múka – 400 g
  • mlieko – 250 ml
  • maslo – 50 g
  • čerstvé droždie – 20 g
  • cukor – 2 lyžice. l.
  • soľ – 1/2 lyžičky.

1. Múku preosejeme cez jemné sitko so soľou. Do hrnca nalejeme mlieko a zohrejeme na 35 °C. Pridajte cukor, droždie a premiešajte. Maslo rozpustíme a necháme mierne vychladnúť.

2. Do zmesi mlieka a droždia pridajte múku. Cesto vymiesime do hladka. Prilejeme rozpustené maslo. Opäť dôkladne premiešajte. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (1,5–2 hodiny). Potom premiesime, necháme opäť kysnúť a použijeme podľa ľubovôle: na koláče so sladkou alebo slanou plnkou, tvarohové koláče, veľké koláče.

Mimochodom

Ak chcete urobiť toto cesto počas pôstu, žiadny problém! Stačí nahradiť mlieko vodou a maslo rastlinným olejom. Aj to dopadne celkom dobre.

Lístkové lístkové cesto bez vajec

Príprava pravého lístkového cesta na koláče alebo pečivo je dlhá a náročná úloha. A nemusí to vyjsť a potom budú hodiny úsilia a utrpenia zbytočné. V obchode si preto často kupujeme hotové lístkové cesto.

Ale je tu aj iná možnosť – lenivé lístkové cesto. Mnoho ľudí z neho dodnes vyrába luxusného domáceho “Napoleona”, hoci je výborný aj do lístkového cesta s akoukoľvek náplňou. Recept na cesto je jednoduchý a veľmi rýchly.

Lístkové lístkové cesto bez vajec
Lístkové lístkové cesto bez vajec

Na prípravu cesta potrebujete:

  • múka – 480 g
  • soľ – na špičke noža
  • maslo – 250 g
  • pitná voda – 180 ml
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.

1. Na pracovnú dosku preosejte múku a soľ. Studené maslo nakrájame na kocky. Pridajte do múčnej zmesi a nakrájajte nožom. Preložíme do veľkej misy.

2. Zmiešajte vodu s citrónovou šťavou. Vlejeme do maslovej strúhanky a vymiesime cesto. Vytvarujte z neho guľu, zabaľte ju do fólie a vložte na 1 hodinu do chladničky. Potom sa cesto môže rozdeliť na časti, rozvinúť a použiť na určený účel. Upečte napríklad tenké koláče, navrstvite ich krémom a získajte „Napoleona“!

Mimochodom

Niekedy sa takéto cesto po vymiesení viackrát rozvaľká a preloží, aby sa dosiahlo väčšie vrstvenie. Ale to je, samozrejme, vec vkusu, času a osobných preferencií.

Krehké cesto bez vajec

Z hľadiska ingrediencií toto cesto pripomína lenivé lístkové cesto, len pomery sú iné. Z tohto jemného drobivého cesta sú vynikajúce koláče a koláče s akýmikoľvek plnkami, ktoré máte radi.

Krehké cesto bez vajec
Krehké cesto bez vajec

Na prípravu cesta potrebujete:

  • múka – 250 g
  • soľ – na špičke noža
  • maslo – 125 g
  • pitná voda – 50 ml

1. Preosejte múku. Pridajte soľ do studenej vody a premiešajte. Nasekajte studené maslo a múku, kým sa nerozdrví. Zalejeme vodou a rýchlo vymiesime cesto. Sformujte do gule, zabaľte do fólie a dajte na hodinu do chladničky.

2. Ak chcete pripraviť sladké sušienky, trochu zmeňte recept. Na 250 g múky budete potrebovať 150 g masla, 50 g jemného cukru a 1 polievkovú lyžičku. l. kyslá smotana. V tomto prípade zmiešame múku s cukrom a potom nasekáme so studeným maslom. Pridajte kyslú smotanu, rýchlo vypracujte cesto a nechajte vychladnúť. Potom vyvaľkáme, vykrajovátkami vykrajujeme sušienky a dáme piecť do rúry.

Kyslá smotana (syr, tvaroh) cesto bez vajec

S najväčšou pravdepodobnosťou ste sa s takýmto testom stretli aspoň raz v živote. Pamätáte si na marmeládové trubičky z detstva? Boli vyrobené z kyslého smotanového cesta bez vajec.

Kyslá smotana (syr, tvaroh) cesto bez vajec
Kyslá smotana (syr, tvaroh) cesto bez vajec

Na prípravu cesta potrebujete:

  • múka – 320 g
  • kyslá smotana – 180 g
  • maslo – 180 g
  • soľ – na špičke noža
  • sóda bikarbóna – 1/4 lyžičky.

1. Preosejte múku so soľou a sódou. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu s múčnou zmesou nasekáme na strúhanku. Pridáme kyslú smotanu a vymiesime mäkké cesto. Vložíme na hodinu do chladničky, potom rozvaľkáme na tenký okrúhly koláč, rozdelíme na sektory a plnku (nasekané orechy s cukrom, marmeládu, strúhané jablká s cukrom) natrieme na najširšiu časť trojuholníkov. Stočíme do trubičiek a dáme piecť do rúry (asi 20 minút pri 200°C).

2. Tvarohové a tvarohové cesto sa pripravuje rovnakým spôsobom, iba kyslú smotanu v prísadách nahradíme tvarohom alebo strúhaným syrom. Potom vychladnite a rozvaľkajte rovnakým spôsobom. Z tohto cesta sú veľmi chutné koláčiky. V prvom prípade môžu byť výrobky vyrezané formami posypané cukrom, v druhom – sušenými provensálskymi bylinkami, makom, sezamom alebo rascou.

Nekysnuté cesto bez vajec

Toto je ideálne pre pirôžky a pečené koláče s mäsovou, syrovou a zeleninovou náplňou.

Nekysnuté cesto bez vajec
Nekysnuté cesto bez vajec

Na prípravu cesta potrebujete:

  • múka – 320 g
  • soľ – na špičke noža
  • maslo – 50 g
  • stredne teplá pitná voda – 110 ml

1. Preosejte múku so soľou. Rozpustite maslo. Vlejeme do múčnej zmesi a jemne rozotrieme na strúhanku. Zalejeme vodou a vymiesime cesto do hladka. Sformujte do gule, zabaľte do fólie a dajte na 40 minút do chladničky.

2. Toto cesto treba vyvaľkať na tenko, potom vykrajovať kruhy, navrch dať plnku, formovať koláče (chebureky) a potom vyprážať na oleji alebo piecť v rúre.

Naťahovacie cesto bez vajec

No a Jeho Veličenstvo štrúdľa je z tohto cesta! Na náplň sa najčastejšie používajú jablká s hrozienkami a orechmi, ale sú možné aj iné možnosti (čerešňa, hruška, mak).

Naťahovacie cesto bez vajec
Naťahovacie cesto bez vajec

Na prípravu cesta potrebujete:

  • múka – 500 g
  • soľ – 1/2 lyžičky.
  • rafinovaný rastlinný olej – 90 ml
  • pitná voda – 280 ml

1. Múku a soľ preosejeme cez jemné sitko do širokej misy. Zmiešajte vodu s olejom. Počas miesenia cesta nalejte do múčnej zmesi. Dôkladne ho premiešajte, stáčajte a šľahajte po stole aspoň 15 minút. Potom vytvarujte guľu, zabaľte do fólie a nechajte 40 minút odpočívať na chladnom mieste.

2. Naťahovacie cesto treba vyvaľkať na veľmi tenko – valčekom na plátennej utierke posypanej múkou. Potom natiahnite vrstvu rukami v rôznych smeroch, kým sa nestane priehľadnou, pričom postupujte čo najopatrnejšie a najšetrnejšie.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. SÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik