deň mrkvovej torty

deň mrkvovej torty

deň mrkvovej torty

Roman Ryzhov 2. februára 20245,00(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať

3. februára je veľký medzinárodný sviatok – Deň mrkvovej torty. Tradícia vznikla v USA a potom sa rýchlo rozšírila do celého sveta. Mrkva je najlepším priateľom všetkých, ktorí majú chuť na sladké, najmä začiatkom februára, keď, mierne povedané, nie je sezóna ovocia a lesných plodov, no vždy máte chuť na niečo sladké. Nie je toto dôvod zjesť celý kúsok mrkvovej torty alebo cupcaku?! Alebo aj mrkvový koláč. O recepty sa s vami podelíme už teraz.

deň mrkvovej torty

Obsah článku:

  • Klasický mrkvový koláč
  • Surová vegánska mrkvová torta s kešu syrom
  • Americký mrkvový koláč
  • Mrkvový koláč s korením a tvarohovým krémom
  • Pôstna mrkvová torta
  • Mrkvový koláč s mandľami a lieskovými orieškami
  • Anglický mrkvový koláč
  • Pôstna mrkvová torta
  • Mrkvový koláč so zázvorom, pomarančmi a kandizovaným ovocím
  • Pikantný mrkvový koláč s olivovým olejom
  • Mrkvový koláč zo studeného cesta

Mrkva je síce zelenina, ale v množstve cukru, ktoré obsahuje, nie je v žiadnom prípade horšia ako jablká. Táto koreňová zelenina k nám prišla z Afganistanu a je známa už viac ako 4000 rokov. Je zvláštne, že sa spočiatku pestovala ako liečivá rastlina a do jedla sa pridávali iba listy a semená.

Mrkva bola široko používaná ako sladidlo už v stredoveku. Cukor a med boli vtedy drahé a ťažko dostupné produkty, preto sa prvé mrkvové koláče a pudingy objavili už v 12. storočí.XIII storočia.

Mrkvový koláč si získal mimoriadnu obľubu v Anglicku hneď po druhej svetovej vojne, keď sa cukor stal vzácnym, ale krajina mala veľké zásoby konzervovanej mrkvy. Zelenina sa začala hromadne pridávať do cesta, tiež ochutená škoricou a vlašskými orechmi. Tak sa začalo víťazné ťaženie mrkvových koláčikov naprieč planétou.

Spôsob výroby klasického mrkvového koláča pripomína „rýchly chlieb“. Teda mokré» Suroviny (vajcia, smotana, maslo atď.) sa pripravujú oddelene od suchých prísad (múka, soľ, prášok do pečiva), potom sa všetko spojí a dôkladne prehnetie. Nastrúhaná mrkva urobí textúru dezertu hustejšou a vlhšou. Väčšina receptov na pečenie mrkvy obsahuje aj hrozienka, sušené marhule, kokos a orechy. Čo sa týka korenia, výborne tu funguje škorica, muškátový oriešok, zázvor a klinčeky.

Mrkvové koláče sa často pečú s pridaním veľkého množstva rastlinného oleja, takže ako krém je zvykom používať nízkotučný tvaroh, smotanový syr alebo len ovocnú polevu. Okrem toho sa do vrstvy takýchto koláčov často pridávajú karamelizované hrušky a kúsky konzervovaného ananásu a vrch výrobkov je zdobený rôznym kandizovaným ovocím.

Pripravili sme pre vás 11 chutných receptov na pečenie mrkvy.

Klasický mrkvový koláč

Klasická mrkvová torta je legendárny dezert. K jej predkom patrí obyčajný puding, do ktorého sa pre sladkosť pridávala mrkva. Ale ako sa z jednoduchého pečiva stal vynikajúci koláč? Odpoveď je jednoduchá – tortu rozdelili na vrstvy a natreli tvarohovým krémom, čím sa z nej stal jeden z najobľúbenejších dezertov na svete.

Klasický mrkvový koláč
Klasický mrkvový koláč

Na prípravu torty na 10 porcií potrebujete:

Na koláčiky:

  • múka – 350 g + trochu viac na tvar
  • mrkva – 450 g
  • biely cukor – 250 g
  • vajce C0 – 4 ks.
  • rastlinný olej – 200 ml + trochu viac pre tvar
  • hnedý cukor – 80 g
  • prášok do pečiva – 1,5 lyžičky.
  • mletá škorica – 1,5 lyžičky.
  • sóda – 1 lyžička.
  • soľ – 1/2 lyžičky.
  • mletý muškátový oriešok – 1/4 lyžičky.
  • mleté ​​klinčeky – na špičke noža

Na krém:

  • smotanový syr – 450 g
  • práškový cukor – 300 g
  • maslo – 140 g
  • kyslá smotana – 2 lyžice. l.
  • vanilkový extrakt – 1,5 lyžičky.
  • soľ – 1/4 lyžičky.

1.
Pripravte cesto na základ torty. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a dáme do veľkej misy. Do inej nádoby cez sitko preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.

2.
V miske mixéra vyšľaháme vajíčka s bielym a hnedým cukrom do hladka a nadýchanej hmoty (pri vysokej rýchlosti). Potom znížte rýchlosť na strednú a bez zastavenia procesu nalejte do tenkého prúdu rastlinný olej.

3.
Keď je zmes v miske mixéra hladká, znova zvýšte rýchlosť na vysokú a pokračujte v šľahaní 1 minútu. Pridajte zmes múky. Cesto vymiesime špeciálnym nástavcom – hákom na cesto, pridáme nastrúhanú mrkvu a dôkladne premiešame. Rúru predhrejeme na 180°C. Pekáč vymastíme rastlinným olejom a zľahka vysypeme múkou. Prípadný prebytok vytraste.

4.
Cesto vložíme do formy a uhladíme. Pečte 40–45 minút, kým nie sú úplne upečené. Nechajte na panvici 10 minút, potom opatrne presuňte na mriežku a nechajte vychladnúť (1,5–2 hodiny). Výsledný koláč rozrežte vodorovne na tri časti.

5.
Na krém nakrájajte maslo na malé kocky a vložte do misky mixéra. Nechajte pri izbovej teplote 30 minút. Mixérom vyšľaháme do svetlého krému.

6.
Pridáme práškový cukor, soľ a vanilkový extrakt. Šľaháme 4 minúty. Pri izbovej teplote pridajte kyslú smotanu a premiešajte. Postupne po malých častiach pridávame smotanový syr. Šľaháme, kým krém nebude mať homogénnu konzistenciu.

7.
Na tanier položíme jednu vrstvu mrkvového koláča a na vrch natrieme tretinu krému. Prikryjeme druhým. Opäť natrieme tretinu krému. Položte tretiu vrstvu koláča. Zvyšný krém natrieme na vrch a boky torty. Vložte do chladničky na 24 hodín.

UŽITOČNÉ RADY

V cestíčku tohto mrkvového koláča skvele poslúžia vlašské orechy. Zľahka ich opražte na suchej panvici, potom ich nasekajte najemno a v záverečnej fáze pridajte do cesta (krok 4).

MIMOchodom

Táto torta môže byť ozdobená malými marcipánovými „mrkvami“ alebo hotovými cukrárskymi ozdobami. Aby bol dezert výnimočný, mal by mať izbovú teplotu, preto ho vyberte z chladničky 4 hodiny pred podávaním.

Surová vegánska mrkvová torta s kešu syrom

Raw food torta je veľmi špeciálny dezert, ktorý, buďte si istý, osloví nielen vegánov. Jeho sila spočíva v šťavnatosti – presvedčte sa sami.

Surová vegánska mrkvová torta s kešu syrom
Surová vegánska mrkvová torta s kešu syrom

Na prípravu torty na 8 porcií potrebujete:

  • veľmi šťavnatá mrkva – 300 g
  • čerstvý kokos strednej veľkosti – 1/2 ks.
  • sušené datle (bez sirupu) – 200 g
  • mleté ​​ovsené vločky – 1,5 šálky
  • pomarančový džús – 1 pohár
  • mäkké sušené marhule – 100 g
  • kôra z 2 veľkých pomarančov
  • mletá škorica – 1/2 lyžičky.

Na ozdobu:

  • pistácie – podľa chuti
  • mäta – podľa chuti

Na kešu syr:

  • surové kešu – 2 šálky
  • javorový sirup – 70 ml
  • kokosový olej – 3 lyžice. l.

1.
Sušené marhule nakrájajte na kocky so stranou 5 mm a namočte do pomarančovej šťavy s kôrou na 4 hodiny.

2.
Na kešu „syr“ vložte ingrediencie do mixéra a rozmixujte na krém, pridajte len trochu teplej vody. Vložte do chladničky.

3.
Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Z kokosu ošúpeme hnedú šupku a nastrúhame. Z datlí odstráňte semienka a dužinu nasekajte na pastu. Sušené marhule a datľovú pastu rozmixujeme, pridáme ovsené vločky, škoricu, mrkvu a kokos.

4.
Formu s priemerom 18–20 cm vysteľte potravinovou fóliou tak, aby okraje presahovali. Umiestnite polovicu mrkvovej zmesi a stlačte rukami, aby ste vytvorili hladký povrch. Na vrch rovnomerne rozotrieme asi tretinu kešu „syru“. Zakryte fóliou. Vložte do mrazničky na 1-2 hodiny.

5.
Rozotrite zvyšnú mrkvovú zmes a jemne zatlačte. Zakryte fóliou a vložte do chladničky na 8-12 hodín. Potom vyberte koláč z formy vytiahnutím okrajov fólie. Odstráňte fóliu, potrite koláč zvyšným krémom, ozdobte pistáciami a vložte na hodinu do mrazničky. Podávame ozdobené mätou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Čerstvý kokos možno nahradiť hoblinami namočenými na hodinu v malom množstve kokosového mlieka. Nakoniec sa musí hodiť na sito, aby sa zbavil prebytočnej vlhkosti.

MIMOchodom

Šťavy z dvoch pomarančov, ktoré sme nastrúhali, nebude dosť na celý pohár, takže môžete pridať trochu zo sáčku.

Americký mrkvový koláč

Aby bola tradičná americká mrkvová torta zaujímavá nielen zvnútra, ale aj zvonka, môžete ju ozdobiť orieškami, karamelovými figúrkami, marcipánovou mrkvou alebo čokoládovým dražé. Priestor pre predstavivosť je tu neobmedzený!

Americký mrkvový koláč
Americký mrkvový koláč

Na prípravu torty na 15 porcií potrebujete:

  • múka – 1 šálka
  • strúhaná mrkva – 1 šálka
  • cukor – 1 sklo
  • vajcia – 3 ks.
  • rastlinný olej – 2/3 šálky
  • prášok do pečiva – 5 g
  • škorica – podľa chuti
  • muškátový oriešok – podľa chuti

Na krém:

  • smotana 35% – 500 g
  • oranžová – 1 ks.
  • práškový cukor – 1/2 šálky
  • želatína – 15 g

Na ozdobu:

  • čokoláda – 50 g (voliteľné)

1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. Do vaječnej zmesi pridajte korenie a mrkvu. Dôkladne premiešajte a nalejte do rastlinného oleja. Pridáme prášok do pečiva a preosiatu múku.

2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 40 minút. Hotovú sušienku ochlaďte a nakrájajte na dve vrstvy.

3.
V tomto čase pripravte krém. Odstráňte kôru z pomaranča a zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou. l. Sahara. Pomarančovú šťavu vytlačíme a precedíme cez sitko.

4.
Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha, pridáme pomarančovú kôru a premiešame. Želatínu namočte do pomarančovej šťavy (lepšie je použiť rýchlo pôsobiacu šťavu), potom priveďte do varu, odstráňte z tepla a nalejte do krému. Opäť prešľaháme mixérom.

5.
Vložte spodný koláč do varného krúžku, potom pridajte smotanu, rovnomerne rozotrite a vložte koláč na 30 minút do chladničky.

6.
Tortu prikryjeme druhou tortovou vrstvou a podľa potreby ozdobíme čokoládou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Môžete si vyrobiť čokoládový obal. Vystrihnite papierové stuhy, naneste na ne rozpustenú čokoládu, nechajte čokoládu stuhnúť, tortu zabaľte a vložte do chladničky. Potom papier opatrne odstráňte.

MIMOchodom

Ak neplánujete podávať mrkvový koláč deťom, koláče môžu byť namočené v pomarančovom likéri.

Mrkvový koláč s korením a tvarohovým krémom

Správne pripravený mrkvový koláč s korením a tvarohovým krémom vždy trochu vlhké. To je jeho atraktívna vlastnosť. Len máločo sa môže pochváliť takou šťavnatosťou a aromatickou vypečenosťou zároveň.

Mrkvový koláč s korením a tvarohovým krémom
Mrkvový koláč s korením a tvarohovým krémom

Na prípravu torty pre 10Potrebných 12 porcií:

  • vlašské orechy – 200 g
  • maslo – 2 lyžice. l.
  • soľ – 1/4 lyžičky.

Na krém:

  • smotanový syr – 500 g
  • práškový cukor – 350 g
  • maslo – 100 g

Tekutá časť:

  • hnedý cukor – 400 g
  • mrkva – 350 g
  • vajcia – 4 ks.
  • rastlinný olej – 240 g
  • pomaranč (šťava) – 1 ks.

Suchá časť:

  • múka – 300 g
  • pomaranč (kôra) – 1 ks.
  • prášok do pečiva – 2 lyžičky.
  • škorica – 1 lyžička.
  • muškátový oriešok – 1/4 lyžičky.
  • mletý klinček – 1/4 lyžičky.

1.
Orechy pražíme v rúre predhriatej na 150°C, kým sa neobjaví výrazná oriešková aróma. Zmiešajte horké orechy s 2 polievkovými lyžicami. l. maslo a soľ. Ochlaďte a nasekajte nahrubo.

2.
Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešajte suché a tekuté prísady v samostatných miskách. Potom všetko spojte, pridajte mrkvu a orechy.

3.
Cesto vložte do dvoch rovnakých foriem, 2024 cm v priemere. Pečieme v rúre predhriatej na 175 °C na 3035 minút. V pohode pre…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik