Figový džem s citrónom
gastronóm 8. novembra 2013(3)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Takýto džem nebude príliš sladký a bude dlhšie skladovaný.
zložitosť: priemer Kalórie: 55,26 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,17 g/0,06 g/14,03VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE1 kg fíg, zelenej alebo zelenofialovej2 malé citróny s tenkou kôrou600 g cukru4 púčiky klinčekov2 lyžičky. balzamikový ocot Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pomocou manikúry alebo malých kuchynských nožníc (nie úplne) odrežte chvosty fíg.
Krok 2
Základy narežte krížom – nie príliš hlboko, asi 5-6 mm. Zapichnite púčik klinčeka do 4 fíg.
Krok 3
Citróny dôkladne umyte kefkou. Nakrájajte ich na tenké kolieska, odstráňte všetky jadierka – v lekvári budú chutiť horko. Zadržte šťavu, ktorá vyteká.
Krok 4
Vo veľkom hrnci alebo džemovej miske s hrubým dnom zmiešajte balzamikový ocot, šťavu z citrónov a 100 ml studenej vody. Pridajte cukor, pridajte citróny, dajte na stredný oheň, priveďte do varu a zbavte peny. Varte na miernom ohni 10 minút.
Krok 5
Pridajte figy do sirupu s citrónmi, jemne premiešajte. Priveďte do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na nízku, varte 3 minúty, odstráňte z tepla a úplne vychladnúť, 3 hodiny.
Krok 6
Miešajte, zohrejte a znova priveďte do varu, znížte teplotu, varte 3 minúty a ochlaďte 3 hodiny. Vložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.