Gurianska kapusta
gastronóm 17. októbra 2013(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu Náročnosť: priemer Kalórie: 251,06 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 15,09 g/0,94 g/45,72Solenie, fermentáciagruzínska kuchyňaPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIE2 kg stredne veľkej bielej kapusty3 stredné repy1 veľká hlava cesnaku4 červené chilli papričky200 g zelerovej zeleniny3 bobkové listy1 polievková lyžica. l. zrnká čierneho korenia10 g hrubej nejodovanej soli na 1 liter vody Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cviklu zabaľte do alobalu a pečte pri teplote 200 °C do polovice uvarenia, 20–25 minút. Ochlaďte, ošúpte a nakrájajte na plátky.
Krok 2
Kapustu prekrojte na polovicu, vyrežte stonky, potom kapustu nakrájajte na plátky ako melón.
Krok 3
Cesnak, zeler a čili ošúpeme, nakrájame na veľké kúsky približne rovnakej veľkosti: cesnak môžeme pridať v celých strúčikov, aby nepretlačil chuť. Bobkové listy nakrájajte na kúsky.
Krok 4
Ak chcete kapustu veľmi chrumkavú, rozpustite soľ v studenej pitnej vode, ak je mäkšia, kapustu vopred na 3 minúty blanšírujte v mierne vriacej vode, potom ju osušte a zalejte horúcou soľankou v pohári.
Krok 5
Všetky pripravené ingrediencie rozdeľte na tri rovnaké časti: časť kapusty a repy vložte do sterilizovaných pohárov, potom vrstvu byliniek a čili, bobkový list a korenie. Postup zopakujte ešte dvakrát. Nalejte toľko soľanky, aby úplne zakryl obsah pohárov. Na vrch položte drevený kruh (podšálku) a zatlačte na teplé miesto na podnos alebo širokú misku: dávajte pozor na šťavu, ktorá môže počas fermentácie vytiecť. Po 5 dňoch môže byť hotová kapusta umiestnená na chladnom mieste.