Impregnácie sušienok: top 10 klasických a neobvyklých príchutí
Ksenia Voroncovová 3. februára 2024 Pridať k obľúbenýmzdieľať
Urobiť dokonalú piškótu je len polovica úspechu. Pre dokonalý domáci koláč si stále musíte zvoliť harmonickú impregnáciu, aby boli koláče šťavnaté a topili sa v ústach. Veľa závisí od toho, aký druh krému máte na mysli, preto sme zhromaždili možnosti pre rôzne požiadavky. Tvorte a užívajte si tento proces!
Obsah:
- Klasický cukrový sirup
- Impregnácia pomarančmi a brusnicami
- Namáčanie s limetkou a mätou
- Impregnácia rumu
- Impregnácia koňakom
- Namáčajte mango a marakuj
- Impregnácia medom
- Čerešňová impregnácia
- Premočenie zo zápaliek
- Impregnácia kávy
Nie každý koláč potrebuje impregnáciu, ale vo všeobecnosti platí, že piškótu nepokazí takmer žiadny sirup. Aby všetko vyšlo, koláčiky musia byť nadýchané a pórovité, pripravené rovnomerne absorbovať vlhkosť. O tom, ako ich upiecť, aby bola sušienka jemná, s jemnou chuťou a vôňou, sme už napísali obsiahly článok. Mimochodom, už niekoľko rokov to vyvoláva živú diskusiu v komentároch.
Impregnácia je potrebná, aby koláče navlhli a ich chuť a štruktúra boli ešte jasnejšie. Mal by sa teda hodiť ku krému a ostatným častiam torty. Namočené koláče sa ľahko krájajú a doslova sa rozpúšťajú v ústach. Je však dôležité zachovať proporcie, aby koláč nebol príliš sladký.
Klasický cukrový sirup
Ide o základnú impregnáciu, ktorá je vhodná pre mnoho receptov – od koláčov rôzneho stupňa zložitosti až po indickú rasgullu. Navyše sa dá použiť ako základ pre zložitejšie sirupy pridaním likérov, štiav alebo niečoho iného.
Do väčšiny dezertov sa hodí klasický cukrový sirup
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 200 g jemného cukru
- 200 ml pitnej vody
V hrnci zmiešajte pohár vody a pohár cukru. Na miernom ohni priveďte do varu, občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Odstráňte z tepla a ochlaďte.
Impregnácia pomarančmi a brusnicami
Mierne kyslá a veľmi aromatická impregnácia je ideálnym riešením pre jednoduché sušienky, aby bol koláč zaujímavejší. Brusnice dodajú nielen šťavu, ale aj farbu, takže koláčiky budú ružovkasté. Rozšľahajte ho so smotanou, pridajte k nemu akékoľvek iné červené bobule.
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 200 ml cukrového sirupu
- kôra z 1 pomaranča
- hrsť čerstvých alebo mrazených brusníc
- Pomarančovú kôru nakrájajte na dlhé pásiky.
- Zahrejte sirup. Pridajte kôru a brusnice. Ochlaďte a nechajte odležať. Pred namáčaním sušienky preceďte sirup cez sitko.
Namáčanie s limetkou a mätou
Harmonickú kombináciu citrusov a mäty využijete nielen v dezertoch, ale aj v nápojoch – teplých aj studených. Pripravte si trochu viac sirupu, aby ste ním mohli koláčiky nielen namáčať, ale povedzme pre radosť aj riediť minerálkou.
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 200 ml cukrového sirupu
- 2 limetky
- 3 vetvičky mäty
- Limetky zbavíme kôry a nakrájame na pásiky.
- Zahrejte sirup. Pridajte mätu a kôru. Ochlaďte a nechajte odležať. Pred namáčaním koláčikov precedíme cez sitko.
Impregnácia rumu
Pozor – rum má pomerne výraznú chuť a vôňu, ktorú rovnako sebavedomo cítiť aj v koláči. Nepoužívajte, ak by ste z nejakého dôvodu mohli byť zmätení. Môžete si však vybrať komplexný krém, napríklad karamel alebo bobule. Ukáže sa, že to bude celkom reštauračná kombinácia.
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 100 ml cukrového sirupu
- 50 ml rumu alebo koňaku
- vanilkový struk
Na namočenie zohrejte v hrnci cukrový sirup a vanilkový lusk, pridajte alkohol, priveďte do varu a ihneď odstavte z ohňa. Úplne ochlaďte, odstráňte vanilku.
Impregnácia koňakom
Používa sa v torte „Čarodejnica“, ale nemusíte sa na to obmedzovať. Dobre sa kombinuje s klasickými a kakaovými sušienkami, ako aj s koláčmi potiahnutými jemnou vrstvou tmavej čokolády.
Torta „Čarodejnica“ s impregnáciou koňakom
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 100 ml pitnej vody
- 50 g cukru
- 10 ml koňaku
Na impregnáciu nalejte vodu do naberačky. Pridajte cukor a priveďte do varu. Varte na strednom ohni 5 minút. Necháme vychladnúť. Nalejte koňak a premiešajte. Sušienku nakrájajte na požadovaný počet kusov (zvyčajne dva). Namočte s koňakovým sirupom.
Namáčajte mango a marakuj
Ide skôr o pyré ako o sirup, ale aj pri tejto textúre impregnácia koláče dobre zvlhčí a dodá im výraznú tropickú chuť a vôňu. Je lepšie zvoliť krém, ktorý je ľahký a nie príliš kyslý – napríklad na báze smotany, smotanového syra a práškového cukru.
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 500 g zrelého manga
- 80 g cukru
- 1 maracuja
- Mango umyjeme, ošúpeme a vykrojíme dužinu z kôstky. Odmerajte asi 250 g a rozmixujte na pyré. Zostávajúce mango nakrájajte na malé kocky a odložte, kým nebude pripravené na použitie.
- Mučenku umyjeme, vrchnú časť vodorovne odrežeme a dužinu vydlabeme lyžičkou. Mangové pyré preložíme do naberačky. Pridajte marakuj a cukor a položte na strednú teplotu. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 10 minút. Necháme vychladnúť. Pridajte kocky manga a premiešajte.
- Namočte sušienky do pyré, rozdeľte ich na rovnaké časti. Na vrch môžete dať krém.
Impregnácia medom
Veľmi jednoduchý recept, ktorý môže pomôcť nielen pri príprave dezertu. V niektorých koktailoch príde vhod aj medový sirup. Hlavná vec je vziať tekutý med, čerstvý a nesladený. Takto nebude impregnácia príliš hustá. V prípade potreby pridajte viac vody a pred nalievaním koláčov nezabudnite ochutnať.
Na prípravu impregnácie budete potrebovať:
- 100 g kvetového medu
- 100 ml pitnej vody
- Zmiešajte med a vodu v hrnci, priveďte do varu na strednom ohni, varte, zbavte peny, 5 minút.
- Úplne ochlaďte a ochlaďte.
Čerešňová impregnácia
Chuť čerešní sa hodí k čokoláde a káve. Tento konkrétny povlak sa používa v recepte na koláč zo Schwarzwaldu a je veľmi dobrý, ale môžete experimentovať s inými kombináciami. Čerešne, ktoré zostanú po uvarení, môžete použiť na naplnenie koláča, do smoothie alebo ich pridať do ranného tvarohu so smotanou.
Impregnáciu čerešní je možné vyrobiť aj z džemu, riedením vodou
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 450 g vykôstkovaných čerešní (môžu byť zmrazené)
- 100 g cukru
- 70 ml vody
- Mrazené čerešne vopred vyberte z chladničky a nechajte ich rozmraziť. Šťavu si odložte na sirup.
- Do hrnca nasypeme cukor, zalejeme čerešňovou šťavou, 70 ml vody a na miernom ohni privedieme do varu. Zahrievajte 2 minúty, odstráňte z tepla, nalejte čerešňový sirup a ochlaďte.
Premočenie zo zápaliek
Matcha má ľahkú, osviežujúcu chuť s príjemnou horkosťou, takže čaj si môžete pripraviť nielen s kokosovým mliekom na raňajky, ale aj na kulinárske účely. Koláč s takouto impregnáciou sa ukáže ako nezvyčajný aj vizuálne – koláče budú tmavo zelené. Mimochodom, odporúčame matchu miešať vo vode pomocou špeciálnej metly (chasen), aby nevznikli hrudky.
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 6 g čaju matcha
- 15 g cukru
- 150 ml teplej vody
Vodu, matchu a cukor vymiešame špeciálnou metličkou alebo bežnou metličkou do hladka. Skontrolujte, či nezostali žiadne hrudky.
Impregnácia kávy
Univerzálny sirup na čokoládové sušienky. Ich chuť a farba s takou impregnáciou sa stávajú ešte výraznejšou. Paru môžete použiť na prípravu krému, ktorý nie je príliš hustý, aby dodal koláču jemnosť a krémovosť.
Na prípravu impregnácie potrebujete:
- 180 ml vody
- 100 g cukru
- 50 g silnej kávy alebo kávového likéru
Zmiešajte cukor s vodou, varte, kým sa cukor nerozpustí. Odstráňte z tepla a vmiešajte kávu alebo kávový likér. V pohode.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #sirup #ako variť #piškótu #domáce koláčeSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach