Kugel, výrobník rezancov a kastról: aký je rozdiel medzi našimi obľúbenými cestovinami a ako ich pripraviť

Kugel, výrobník rezancov a kastról: aký je rozdiel medzi našimi obľúbenými cestovinami a ako ich pripraviť

Kugel, výrobník rezancov a kastról: aký je rozdiel medzi našimi obľúbenými cestovinami a ako ich pripraviť

Oľga Syutkina 4. februára 20240,00Pridať k obľúbenýmzdieľať

Na prvý pohľad, bez rozmýšľania, môžete povedať: aký je v tom rozdiel? kugel, rezance, rajnice? Sú to len cestoviny zapečené v rúre, varila nám ich stará mama. Ale také jednoduché to nie je. Znalci okamžite pochopia rozdiel. Poďme na to tiež.

Začnime všeobecnou predstavou o každom jedle a potom vyvodíme závery o tom, ako sa navzájom líšia a čo majú spoločné.

Kugel, výrobník rezancov, kastról

Obsah článku

  • Kastról
  • Lapševník
  • Kugel
  • Čo majú spoločné kastróly, výrobníky rezancov a kugely?
  • Aký je rozdiel medzi kastrólom, výrobníkom rezancov a kugelom?
  • Kastról na cestoviny s tuniakom a špenátom
  • Cestovinové rezance s tvarohom ako v škôlke
  • Cestovinový kugel podľa klasickej receptúry

Kastról

Každý, kto chodil do škôlky, si spomenie na ich rajnicu. Nasekané alebo strúhané výrobky, kombinované podľa chuti, pečené v rúre na plechu na pečenie alebo v tepelne odolnej forme. Tvaroh s hrozienkami alebo jablkami, ryža s jablkami, ryža so syrom, zemiakové rajnice s mäsom a mrkvou, ryba so zemiakmi, rajnice s cestovinami a vajíčkami. Pred vložením do rúry sa kastróly určite potreli vajíčkom, aby získali zlatohnedú kôrku. Vaječná kôrka bola akýmsi „obalom“ na uchovanie tepla a chuti.

Pojem „kastróly“ zahŕňa aj pudingy a cereálie. Krupeniki Jedná sa o kastróly vyrobené z obilnín: krupica, proso, pohánka, perličkový jačmeň s tvarohom. Kastról z perličkového jačmeňa dokonca vošiel do histórie ako Baranovova kaša.

V pudingoch treba bielkovinu vyšľahať do stabilnej peny a až potom pridať k zvyšku ingrediencií.

Kastróly zahŕňajú svetovú kuchyňu ako grécku musaku, francúzske gratinované zemiaky s mnohými jej variáciami, talianske lasagne, írsky pastiersky koláč.

Lapševník

Lapshevnik je v skutočnosti tiež kastról, ale určujúca zložka je jasne uvedená v názve rezance. Okrem toho sú rezance domáce. Lapshevnik (jedlo sa tiež nazýva babka) možno pripísať regionálnej kuchyni kozákov Kuban, Don, Orenburg a Ural. A samozrejme, jedlo bolo rozšírené v kuchyni ZSSR. Klasický výrobník rezancov Ide o domáce rezance s vajíčkami a tvarohovou kašou. Aby sa vytvorila chutná zlatohnedá kôrka, stroj na výrobu rezancov sa pred pečením potrie kyslou smotanou. Mnoho ľudí si pamätá, ako babičky pridávali do stroja na rezance sušené ovocie, hrozienka a jablká.

Ale domáce rezance sú teraz pre mnohých vzácnosťou, nahrádzajú ich cestoviny a názov „vyrábač rezancov“ sa mení na „výrobca cestovín“. Tvaroh je nahradený mäsom a spojivom namiesto vajec sa stáva bešamelová omáčka. Jasná hranica medzi výrobkom rezancov a kastrólom bola vymazaná, len jedna vec rezance alebo cestoviny dokáže rozlíšiť jedno jedlo od druhého.

Kugel

A čo kugel? Ako a čím sa líši od svojich blízkych príbuzných: kastróla a výrobcu rezancov? Kugel tradičné jedlo židovskej kuchyne. Môže sa meniť jeho zloženie, ale nie jeho tvar („kougl“ znamená „okrúhly“ v jidiš). The Great Encyclopedia of Culinary Arts hovorí, že „kugel je národné židovské jedlo: rezance s husacou masťou, poliate rozšľahanými vajíčkami“. Pri príprave sa konzervatívci držia iba tohto receptu. Kuchári s kreatívnym prístupom k vareniu pripravujú kugely zo zemiakov, ryže, tvarohu, cvikly, vajec, ovocia a mäsa. Vyzerajú ako pri výrobe rezancov pridaním tvarohu, hrozienok a orechov. A ak to guruovia židovskej kuchyne nedokážu zistiť, určite sa nebudeme hádať a jednoducho vyvodíme všeobecné závery.

Čo majú spoločné kastróly, výrobníky rezancov a kugely?

Technológia varenia pečenie. Tieto jedlá sa pečú v rúre alebo rúre. Jedlá môžu mať spoločnú zložku rezance, cestoviny. Ale ak sú rezance povinným výrobkom v výrobkoch rezancov a kugeloch, potom sa kastról dá pripraviť aj bez nich. Spojivová zložka sa najčastejšie nachádza v týchto jedlách vajcia. Kastróly, výrobník rezancov, kugel môžu byť buď slané a podávané ako samostatné jedlo na raňajky, obed alebo večeru, alebo sladké alebo dezertné.

Aký je rozdiel medzi kastrólom, výrobníkom rezancov a kugelom?

Kastróly sa pripravujú z pyré a sekaných produktov, pyré, obilnín a pást. Môžu to byť nekrájané produkty, ale navzájom si vyhovujú: zemiaky alebo zelenina s mäsom, ryby so zeleninou. Kastróly sú na rozdiel od rezancovej polievky a kugelu oveľa pestrejšie zložením a chuťou. Výrobník rezancov a kastról môžu mať rôzne tvary: štvorcový, obdĺžnikový, okrúhly. Kugel je len okrúhly. Lapshevnik a kugel nevyhnutne obsahujú domáce rezance, cestoviny alebo iné podobné výrobky.

Ako vidíte, všetky tri jedlá majú pomerne veľa rozdielov a spoločných vlastností. A predsa sa kugel líši od kastróla rovnakým spôsobom, ako sa líši výrobca rezancov od kugelu.

Pripravíme si tri jedlá z jednej suroviny ako základu. cestoviny, a porovnajte, ako sa navzájom líšia.

Kastról na cestoviny s tuniakom a špenátom

Čo je dobré na kastróloch? Toto je kompletné, pohodlné jedlo pripravené v jednej miske, v ktorej sa okamžite podáva na stôl. Dobre zvolené ingrediencie potešia každého, dokonca aj tých, ktorí práve nemajú radi špenát a ryby. Jediná pripomienka prítomnosť alkoholu v recepte. Ak budú kastról jesť deti, nahraďte suché víno hroznovou šťavou a pridajte 1/2 polievkovej lyžice na 100 ml šťavy. l. jablčný ocot.

Kastról na cestoviny s tuniakom a špenátom
Kastról na cestoviny s tuniakom a špenátom

Na cestoviny s tuniakovým špenátom:

  • 250 g nasekaného mrazeného špenátu
  • 400 g cestovín
  • 1 polievková lyžica. l. extra panenský olivový olej
  • 2 polievkové lyžice. l. maslo
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice. l. pšeničná múka
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 500 ml mlieka
  • 1/4 lyžičky. mletý muškátový oriešok
  • 1 lyžička. Dijonská horčica
  • 400 g konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave
  • 100 tvrdých syrov
  • 120 g strúhanky (parmezán, gruyere)
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • petržlen na podávanie
  • horúca červená omáčka voliteľné
  1. Špenát rozmrazte a položte na papierové utierky a osušte. Odložte bokom.
  2. Cibuľu nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme. Tvrdý syr nastrúhame.
  3. V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte soľ. Pridáme cestoviny a uvaríme al dente. Vypustite vodu.
  4. Kým sa kastról varí, zohrejte veľkú panvicu na strednom ohni, pridajte olivový olej a pridajte maslo. Keď sa maslo rozpustí, pridajte cibuľu a cesnak a varte 4-5 minút, kým cibuľa nebude priehľadná.
  5. Zapnite rúru na predhriatie na teplotu 200 st °C. Zapekaciu misu vymastíme maslom.
  6. Do panvice pridajte múku, premiešajte a varte 1 minútu. Potom za stáleho miešania metličkou prilejte víno.
  7. Pridáme kurací vývar a mlieko a privedieme do varu. Znížte teplo na minimum.
  8. Do omáčky pridáme muškátový oriešok a horčicu. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a voliteľnú horúcu červenú omáčku podľa chuti.
  9. Dusíme na miernom ohni 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne. Pridajte špenát. Miešajte.
  10. Sceďte plechovku tuniaka. Do omáčky pridajte tuniaka, lyžicou rozdeľte veľké kúsky a premiešajte. Zahrievajte 1-2 minúty.
  11. Pridajte cestoviny do pripravenej omáčky a premiešajte.
  12. Cestoviny preložíme do zapekacej misy a posypeme strúhaným syrom a strúhankou.
  13. Cestoviny s tuniakom a špenátom vložte do predhriatej rúry na 3-5 minút, kým nie sú navrchu zlatohnedé.
  14. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Cestovinové rezance s tvarohom ako v škôlke

Samozrejme, bolo by správnejšie nazývať jedlo „cestoviny“. Keďže sme sa rozhodli porovnať klasické jedlá, ale pripravované s cestovinami, nazveme rezance s cestovinami. Všetko ostatné ostaneme ako v klasickom recepte na výrobu rezancov. Musí to byť veľmi chutné! Ak chcete, pridajte hrozienka, sušené marhule alebo nakrájané jablká a potom to nebude ako v škôlke, ale ako u babičky.

Cestovinové rezance s tvarohom ako v škôlke
Cestovinové rezance s tvarohom ako v škôlke

Na prípravu cestovinových rezancov s tvarohom ako v škôlke:

  • 150 g cestovín
  • 1 lyžička. soľ
  • 200 g tvarohu 5% tuku
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica. l. bez sklíčka cukru
  • 2 polievkové lyžice. l. maslo pri izbovej teplote
  • 1 polievková lyžica. l. kyslá smotana
  • 2 polievkové lyžice. l. strúhanku a maslo na vymastenie panvice
  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode do polovice, scedíme. Mierne vychladnúť.
  2. Zapnite rúru na predhriatie na teplotu 190 stupňov °C. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
  3. Tvaroh roztlačíme vidličkou alebo pretrieme cez sitko, zmiešame s vajcom.
  4. Do nádoby dáme cestoviny, tvaroh s vajcom, cukrom, štipkou soli, maslom a premiešame.
  5. Do zapekacej misy uložíme cestoviny s tvarohom a navrch natrieme kyslou smotanou.
  6. Rezancovú polievku s cestovinami a tvarohom pečieme vo vyhriatej rúre 2030 minút.
  7. Podávame s kompótom a želé.

Cestovinový kugel podľa klasickej receptúry

Samozrejme, bolo by potrebné pripraviť domáce rezance kvalitne. Ale kto sa s ňou teraz trápi? Rezance, cestoviny, rezance, cestoviny všetko sú to výrobky z múky. Skúsme si ju uvariť, aby sme sa porovnali s našimi obľúbenými cestovinami, ktoré si vždy kupujeme ako prílohu.

Kugel sa pripravuje a pečie na panvici alebo v okrúhlom pekáči.

Cestovinový kugel podľa klasickej receptúry
Cestovinový kugel podľa klasickej receptúry

Na cestoviny kugel podľa klasického receptu:

  • 300 g cestovín
  • 34 vajcia
  • 34 polievkové lyžice. l. husacia masť
  • soľ, mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode do mäkka. Vypustite vodu.
  2. Vajcia rozšľaháme vidličkou a pridáme k cestovinám. Miešajte.
  3. Na panvici rozohrejeme husaciu masť. Vložte cestoviny a vajcia do panvice, zatlačte nadol lyžicou a opečte na vysokej teplote na jednej strane do zlatista.
  4. Pomocou taniera kugel otočíme a opečieme aj z druhej strany, tiež pekne do svetlohneda.
  5. Cestovinový kugel môžeme piecť v okrúhlej zapekacej mise predhriatej na 200 st °C rúre do zlatista.
  6. Podávame s vývarom alebo ako samostatné jedlo.

Mimochodom. Existuje jeden trik, ktorý zabezpečí, že kastróly, lokše a kugely budú vždy upečené bez vysušenia. Tu je dôležitá hrúbka kastrólov. približne 3.54 cm.

Poznámka pre majiteľa. Forma na prípravu kastrólov, výrobníkov rezancov a kugelov musí byť odolná voči teplu a musí mať hrubé steny. Potom sa miska upečie rovnomerne a na okrajoch sa nepripáli.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cestoviny #kastról na cestoviny #rezanceSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik