gastronóm 20. septembra 2024(7)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu je príprava, ktorú budete jesť s potešením. Vo všeobecnosti je toto jedlo klasikou bulharskej kuchyne. A prísne vzaté, oplatí sa ísť do Bulharska len preto, aby ste vyskúšali skutočnú lutenicu. Navyše si takýto výlet zapamätáte aj pre jeho atmosféru. V auguste sú takmer na všetkých nádvoriach postavené špeciálne ohniská, na ktorých sú umiestnené plechy. A na týchto listoch sa pečie sladká paprika a baklažán pre lyutenitsa. Čo sa ukáže neuveriteľne chutné – sladké, s dymovou vôňou. Ponúkame vám trochu zdomácnenú verziu tohto prípravku, no verte, že nebude o nič horšia ako tá autentická.
zložitosť: priemer Kalórie: 154,24 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Použité: 3,90 g/7,81 g/17,23BlenderRúraVarenieBulharská kuchyňaVečeraObčerstveniePopoludňajšie občerstveniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetRýchloINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ–8Porcie+ Červená sladká paprika 1 kgParadajka (paradajka) 1 kgBaklažán 500 gČervená čili paprička 2 ks.Cesnak 3 klinčekyOlivový olej 3 polievkové lyžice.Granulovaný cukor 1 polievková lyžica.Soľ 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak chcete pripraviť lyutenitsa s baklažánmi, musíte najskôr upiecť sladkú papriku a baklažán. Položte ich na dva plechy na pečenie. Pred pečením musí byť zelenina napichnutá na 3-4 miestach. Môžete to urobiť tenkým, ostrým nožom alebo vidličkou.
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu ()
Krok 2
Rúru predhrejeme na 190 C a dáme piecť zeleninu. Ak to veľkosť vašich kachlí umožňuje, môžete ich nainštalovať súčasne. Majte však na pamäti, že paprika bude pripravená oveľa skôr, potrebuje asi 30-40 minút. A baklažán trvá asi 50 minút až hodinu.
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu ()
Krok 3
Vyberte papriky z rúry, vložte ich do panvice a prikryte pokrievkou. Nechajte pôsobiť 10-15 minút. Počas tejto doby sa pokožka trochu „zaparí“ a bude sa vám oveľa ľahšie čistiť. Je potrebné odstrániť nielen šupku, ale aj semená.
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu ()
Krok 4
Baklažány je tiež potrebné ošúpať. Za týmto účelom ich pozdĺžne rozrežte, odstráňte semienka a dužinu vyškrabte lyžičkou. Vložte papriku a baklažán do mixéra a rozmixujte na požadovanú konzistenciu.
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu ()
Krok 5
Pripravte si paradajky. Tiež ich treba ošúpať. Za týmto účelom nakrájajte ovocie priečne, nalejte vriacu vodu na 2 minúty a potom ich spustite do studenej vody. Potom je možné pokožku ľahko odstrániť.
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu ()
Krok 6
Vložte paradajky do misky mixéra a nakrájajte. Potom nalejte pyré do panvice. Z čili odstráňte semienka a nakrájajte na malé kúsky. Cesnak ošúpeme a spolu s feferónkou vložíme do mixéra. Brúsiť.
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu ()
Krok 7
Do nádoby s paradajkovým pretlakom pridajte mleté čili a cesnak. Dajte na oheň, priveďte do varu a varte asi 30 minút. Do panvice pridajte pyré z papriky a baklažánu. Opäť priveďte do varu. A varíme 15 minút. Nalejte olivový olej do panvice, pridajte soľ a cukor a varte lyutenitsa ďalších 15 minút.
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu ()
Krok 8
Poháre a viečka sterilizujte akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Poháre naplňte vriacou lyutenicou až po vrch, zatvorte a otočte hore dnom na veko. Zabaľte sa do teplej deky a nechajte vychladnúť. Skladujte obrobok na chladnom a tmavom mieste.
Lyutenitsa s baklažánmi na zimu ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V recepte na lyutenitsa s baklažánmi na zimu sme paradajky jednoducho rozdrvili v mixéri. Ale ak nemáte radi semienka, môžete paradajky pretrieť cez sitko. Týmto spôsobom ich nemusíte šúpať samostatne, stačí urobiť rez v tvare kríža a utrieť ich o stonku. Semená a šupky zostanú v sitku.
MIMOchodom
Lyutenitsa s baklažánom môže byť skvelým doplnkom k mäsu alebo hydine. Ale toto jedlo samo o sebe je tiež veľmi chutné. Natrite lyutenicu na chlieb a vychutnajte si výdatný, ale zdravý sendvič.