gastronóm 14. septembra 20244,80 (5)ohodnotiťUložiťzdieľaťnedefinovanéKomentujte K receptu
Paradajková omeleta je klasické francúzske jedlo, ktoré si získalo obľubu po celom svete. V sezóne zrelých a šťavnatých paradajok je jednoducho škoda neuvariť. Čerstvo natrhané paradajky urobia túto jemnú omeletu ešte chutnejšou! Potešenie by ste si nemali odoprieť ani v zime – použite cherry paradajky, ktoré sú dostupné po celý rok. Podľa nášho receptu je omeleta s paradajkami na panvici obzvlášť nadýchaná, mäkká a vzdušná, vďaka čomu sa raňajky premenia na skutočnú kulinársku hostinu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 266,21 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 25 min Použité: 9,78 g/22,32 g/5,88Praženiefrancúzska kuchyňaRaňajkyPopoludňajšie občerstvenieHlavný chodVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE–4Porcie+ paradajka (paradajka) 3 ks.Cibuľa 1 kusČerstvá bazalka 1 pobočkyOlivový olej 1 polievková lyžica.Maslo 1 polievková lyžica.Kuracie vajce 6 ks.kyslá smotana 20% (stredný obsah tuku) 2 polievkové lyžice.Mleté čierne korenie ochutnaťSoľ 6 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak chcete variť paradajkovú omeletu na panvici, najskôr pripravte paradajky. Aby ste to urobili, narežte ich krížom na vrchu. Musíte prerezať iba kožu, nie dužinu!
Krok 2
Paradajky vložte do cedníka a zalejte vriacou vodou. Ak nejde o mladé paradajky z novej úrody, je lepšie ich zaliať vriacou vodou a nechať 2 minúty odstáť.
Krok 3
Paradajky opatrne vyberte z vriacej vody a ihneď ich vložte do ľadovej vody. Po tomto ošetrení sa koža na reze začne vlniť a môžete ju ľahko odstrániť. Odstráňte kožu.
Krok 4
Paradajky nakrájame, zbavíme šťavy a semien – nepotrebujeme. Naším cieľom je urobiť nadýchanú omeletu, nie vodovú. Najpohodlnejší spôsob, ako extrahovať semená a šťavu z paradajok, je čajová lyžička.
Krok 5
Dužinu paradajok nakrájajte na malé kúsky alebo plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Lístky bazalky oddeľte od stoniek a tiež nasekajte nadrobno.
Krok 6
Zahrejte 2 polievkové lyžice na panvici s hrubým dnom. l. olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte na strednom ohni 5-7 minút. Cibuľa by mala byť mäkká a priehľadná.
Krok 7
Do panvice pridajte paradajky a bazalku. Soľ a korenie podľa chuti. Varte niekoľko minút, kým sa nadbytočná tekutina neodparí. Potom panvicu vyberte z ohňa a nechajte obsah mierne vychladnúť.
Krok 8
Vajcia rozšľaháme metličkou, ale nie príliš rázne. Potom k rozšľahaným vajíčkam pridajte obsah panvice a kyslú smotanu, jemne premiešajte, aby sa ingrediencie rovnomerne rozložili.
Krok 9
Panvicu utrite papierovými utierkami a vráťte na oheň. Zahrejte 1 polievkovú lyžicu zmesi na vysokej teplote. l. olivový olej s maslom. Ak maslo začne peniť, penu zbavte, aby sa nepripálila.
Krok 10
Opatrne (olej môže vystriekať!) Nalejte zmes vajec a paradajok do panvice. Varte na prudkom ohni 4-5 minút, pričom nastavené časti neustále posúvajte smerom k stredu. Omeleta by nemala byť prepečená, na vrchu by mala zostať mierne vlhká.
Krok 11
Lahodná a nadýchaná omeleta s paradajkami a bylinkami je pripravená! Omeletu rozdeľte na zohriate taniere, pokvapkajte trochou olivového oleja a ihneď podávajte.
MIMOchodom
Ak chcete pripraviť pp omeletu, použite minimálne množstvo olivového oleja – panvicu stačí vymastiť kefou. Maslo je lepšie nepridávať vôbec. Paradajkovú omeletu môžete variť aj na panvici iba s použitím vaječných bielkov. Táto diétna možnosť bude tiež chutná.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pre úplnú autentickosť urobte omeletu s creme fraiche namiesto kyslej smotany. Creme fraiche sa ľahko pripravuje doma: zmiešajte čerstvú kyslú smotanu 15–20% a smotanu 30% v rovnakých pomeroch (produkty musia byť prírodné, nie sterilizované). Preložte do pohára, prikryte a nechajte pri izbovej teplote 12 hodín, potom dajte na 24 hodín do chladničky. Creme fraiche je pripravený.