gastronóm 22. júla 2021(7)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami a paradajkami je jednou z odrôd známeho šalátu nicoise, dostupnejší pre každého vďaka cenovo veľmi dostupnej omáčke, ktorá neobsahuje ančovičky ani kapary. Všetky zostávajúce zložky jedla sú tradične jednoduché, bez akýchkoľvek ozdôb. Nie je to vôbec prekvapujúce, veď niečo podobné pripravili aj manželky chudobných rybárov, ktorí kedysi husto obývali dnes už elitné Nice. Na tomto jednoduchom šaláte je však niečo zvláštne: každý, kto ho ochutná, sa mentálne prenesie na francúzske pobrežie, takmer fyzicky cíti jeho vône, zvuky a farby.
zložitosť: ľahko Kalórie: 523,14 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 15 min Použité: 36,24 g/36,49 g/11,53ŠalátVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEvajcia – 2 ks.konzervovaný tuniak v oleji – 180 gmrazené zelené fazuľky – 120 grukola – 30 gcherry paradajky – 8-10 ks.čierne olivy – 12-16 ks.Na tankovanie:biely vínny ocot – 2 lyžičky.hnedý cukor – 1/3 lyžičky.extra panenský olivový olej – 4 lyžice. l.morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na šalát. Vajcia uvarte natvrdo (10 minút), potom ich ochlaďte pod tečúcou vodou a ošúpte. Umiestnite tuniaka z konzervy na sito, aby tekutina vytiekla. Rozdeľte ryby na kúsky.
Krok 2
Zelené fazuľky na šalát uvarte vo vriacej osolenej vode (5 minút), potom ich sceďte v cedníku a niekoľkokrát prepláchnite ľadovou vodou, aby si zachovali svoju žiarivo zelenú farbu.
Krok 3
Rukolu umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Odtrhnite veľké konáre. Cherry paradajky umyjeme, osušíme a nakrájame na polovice alebo štvrtiny.
Krok 4
Pripravte dresing na šalát. Miešajte biely vínny ocot s hnedým cukrom, kým sa úplne nerozpustí. Počas šľahania postupne prilievame olivový olej. Soľ a korenie podľa chuti.
Krok 5
Fazuľu premiešame s polovicou dresingu. Každé vajce nakrájajte na 8 plátkov. Rukolu, paradajky, olivy a fazuľu položte na dva servírovacie taniere s trochou dresingu. Na vrch rozložíme kúsky tuniaka a vajíčka a zalejeme zvyšným dresingom.
UŽITOČNÉ RADY
Šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami a paradajkami by sa mal pripraviť raz: jedlo netoleruje ani krátkodobé skladovanie, pretože paradajky a rukola veľmi rýchlo strácajú svoj „predajný vzhľad“.
MIMOchodom
Šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami a paradajkami môžeme obliecť aj vinaigrettou, ktorá pozostáva z nadrobno nakrájanej šalotky, malého množstva dobrej majonézy, dijonskej horčice, vínneho octu a olivového oleja.