gastronóm 22. apríla 2011(7)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minútšvédska kuchyňaHlavný chodINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍpetržlen – 3 vetvičkyklobásy – 400 gveľká nakladaná uhorka – 1 ks.červený vínny ocot – 2 lyžice. l.malá cibuľa – 1 ks.Worcestershire omáčka – 2 lyžice. l.vajcia – 4 ks.malé zemiaky – 8 ks.soľ – podľa chutistredne veľká repa – 1 ks.maslo – 2 lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cviklu umyjeme, zabalíme do alobalu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C. Necháme vychladnúť cca 1,5 hodiny.
Krok 2
Vychladnutú repu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vložte do misky, pridajte soľ, korenie a ocot. Dôkladne premiešame. Nechajte na teplom mieste 40 minút.
Krok 3
Zemiaky a cibuľu ošúpeme. Zemiaky nakrájame na kocky so stranou 2,5 cm, cibuľu nakrájame. Párky a nakladanú uhorku nakrájame na kolieska. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nasekáme.
Krok 4
Vo veľkej panvici zohrejte olej. Pridajte zemiaky, cibuľu a klobásy. Zalejeme worčestrovou omáčkou, jemne osolíme a okoreníme. Miešajte a varte za občasného miešania, kým zemiaky nezmäknú, 20 minút.
Krok 5
Pridajte repu a uhorku, premiešajte a odstráňte z tepla.
Krok 6
Vajcia opečte na samostatnej panvici. Pittipannu položíme na taniere a navrch položíme 1 vajce. Posypeme petržlenovou vňaťou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Slovo „pittipanna“ je preložené zo švédčiny ako „malé kúsky na panvici.“ Kedysi toto jedlo pripravovali švédske gazdinky zo zvyškov včerajšieho obeda či večere. Postupom času sa pittipanna stala v Škandinávii taká populárna, že sa dnes kupujú produkty špeciálne pre ňu. Mrazená hotová pittipanna sa dá kúpiť takmer v každom škandinávskom supermarkete. Ale domáce jedlo je čerstvejšie a chutnejšie – aj keď je vyrobené zo zvyškov.