Univerzálne marinády na mäso a hydinu
gastronóm 13. septembra 20134,50 (4)ohodnotiťUložiťzdieľaťnedefinovanéKomentujte K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 1 varenie: 30 minMoreniePrázdneINGREDIENCIE NA 1 PORCIUNa wasabi marinádu:3 cm čerstvého koreňa zázvoru1–3 lyžice. l. wasabi4 polievkové lyžice. l. tmavohnedý cukor4 polievkové lyžice. l. sójová omáčka2 lyžičky. tmavý sezamový olej70 ml rastlinného olejaNa pivovú marinádu:400 ml svetlého nefiltrovaného piva2 polievkové lyžice. l. med2 polievkové lyžice. l. marhuľový džem2 strúčiky cesnaku1 polievková lyžica. l. horčičný prášok a mletá paprika2 cm čerstvého koreňa zázvorusoľ, mleté nové korenieNa cesnakovú marinádu:1 hlava cesnaku1 malé zelené čili50 g petržlenušťava z 2 limetiekštipka cukru100 ml olivového olejasoľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na wasabi marinádu zohrejte rastlinný olej v hrnci s hrubým dnom, pridajte cukor a za stáleho miešania zahrievajte na miernom ohni 5 minút.
Krok 2
Nastrúhajte zázvor. Odstráňte maslo a cukor z ohňa, pridajte wasabi podľa chuti, sójovú omáčku, strúhaný zázvor a sezamový olej, premiešajte. V pohode, 10 minút. Mäso alebo hydinu natrieme marinádou a necháme 2-4 hodiny marinovať.
Krok 3
Na cesnakovú marinádu nasekajte petržlenovú vňať spolu so stonkami, cesnakom a čili (podľa potreby nechajte semienka alebo odstráňte semienka).
Krok 4
Odstráňte kôru z 1 limetky a vytlačte šťavu z 2 limetiek. Zmiešajte všetky ingrediencie v mixéri, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Rozdrvte na hladkú pastu. Mäso alebo hydinu natrieme touto pastou a necháme 2-3 hodiny marinovať.
Krok 5
Na pivovú marinádu ošúpeme cesnak a zázvor a nastrúhame. Med a cukrovinky zohrejte, kým nebudú tekutejšie, zmiešajte s cesnakom, zázvorom (práškom alebo nastrúhaným), paprikou, soľou a novým korením podľa chuti.
Krok 6
Odstráňte z tepla a úplne vychladnúť. Tenkým prúdom prilievajte veľmi studené pivo a miešajte do hladka (nemiešajte príliš prudko, aby v zmesi zostal plyn). Vložte mäso alebo hydinu do marinády na 4–8 hodín.