Ako a koľko variť karfiol
Ksenia Voroncovová 17. januára 2024(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať
Zima je obdobím kapusty vrátane karfiolu. Dobre sa skladuje, dobre znáša mrazenie a ľahko sa pripravuje, či už ako príloha alebo do polievok a šalátov. Ale aj takýto flexibilný výrobok môže byť prepečený a pokazený. Poďme zistiť, ako zachovať všetku krásu a výhody snehovo bielych kvetov.
Obsah materiálu:
- Ako si vybrať karfiol
- Ako pripraviť karfiol
- Ako dlho variť čerstvý a mrazený karfiol
- Ako variť karfiol v hrnci
- Ako variť karfiol v pomalom hrnci
- Ako variť karfiol v mikrovlnnej rúre
- Ako dlho variť karfiol pred vyprážaním a na šaláty
Ako si vybrať karfiol
Najprv sa rozhodnime, ktorý z nich potrebujete – čerstvý alebo mrazený. V skutočnosti sú obe možnosti dobré svojím vlastným spôsobom. Čerstvý karfiol má výraznejšiu chuť, ale jeho varenie trvá dlhšie. Zmrazené sa skladujú dlho a rýchlejšie sa uvaria. Ale, mimochodom, v tom nie sú o nič menej výhod.
Čerstvý karfiol je lepšie vybrať osobne – v obchode alebo na trhu. Hlávka kapusty by mala byť tvrdá a hustá, súkvetia by mali mať prirodzenú bielu farbu. Kapusta by nemala pôsobiť ochabnuto a po stlačení by na povrchu rozhodne nemali zostať žiadne priehlbiny – to je jasný znak pokazenia. Stopy hniloby sú ďalším signálom, že je lepšie nechať exemplár na poličke.
Ideálne, ak natrafíte na peknú hlávku kapusty so zelenými listami. To znamená, že karfiol bol nedávno nakrájaný. Pokiaľ ide o hmotnosť, zamerajte sa na 600–700 g – to je priemerná veľkosť tejto zeleniny. Ak je hlávka kapusty väčšia, s najväčšou pravdepodobnosťou je prezretá.
Ale s mrazeným karfiolom je všetko jednoduchšie – nájdite výrobcu, ktorého kvalita vám vyhovuje, a zostaňte mu verní.
Ako pripraviť karfiol
Čerstvá hlávka kapusty by sa mala pred varením dobre opláchnuť tečúcou vodou a potom rozobrať na súkvetia. Položte kapustu na reznú dosku a odstráňte listy. Potom nožom nakrájajte hlávku kapusty na štyri časti. Stopku odstráňte šikmým rezom. Oddeľte ružičky prstami. V prípade potreby stopku skráťte kratšie (to je najťažšia časť karfiolu a zvyčajne sa dlhšie varí).
So zmrazenými kvetenstvami nemusíte nič robiť – karfiol, ktorý je už nakrájaný a pripravený na varenie, sa balí do vrecúšok.
Pred varením by sa mal karfiol umyť a rozobrať na ružičky.
Ako dlho variť čerstvý a mrazený karfiol
Mrazený karfiol sa uvarí o niečo rýchlejšie ako čerstvý, pokiaľ na ňom nie je príliš veľa ľadu alebo snehu. Prvá vec, ktorú si treba zapamätať, je, že by ste mali kvetenstvo hádzať do vriacej vody. Uľahčí to sledovanie času varenia. Po druhé, počas procesu varenia musíte skontrolovať pripravenosť kapusty. Na to je vhodný malý, ale ostrý nôž.
Čerstvý karfiol varte asi 10 minút, kým nebude pevný, a 20-25 minút, kým nebude mäkký a roztlačený. Zmrazené je o niečo rýchlejšie – 7-8 minút do stuhnutia a 15-20 minút na pyré. Čas varenia môže byť ovplyvnený veľkosťou kvietkov. Aby ste nepremeškali najúspešnejší moment, z času na čas prepichnite súkvetia nožom. Čepeľ ľahko zapadne do hotového karfiolu, ale nestratí svoju celistvosť.
Ako variť karfiol v hrnci
Metóda 1. Nalejte vodu do panvice – asi toľko, koľko zvyčajne nalievate na varenie cestovín. Kvetenstvo kapusty by malo voľne plávať. Položte panvicu na oheň a priveďte do varu. Ružičky karfiolu vložíme do vriacej vody a varíme do požadovanej mäkkosti.
Metóda 2. Vezmite hrniec s funkciou parného hrnca a tiež ho naplňte vodou. Priveďte do varu. Karfiol položte na potravinovú dosku a varte s pokrievkou. Dusený karfiol trvá v priemere 10–15 minút.
Po uvarení dajte ružičky do cedníka a nechajte vodu úplne odtiecť.
Ako variť karfiol v pomalom hrnci
Princíp je rovnaký ako pri varení v hrnci. Je však lepšie okamžite naliať horúcu vodu do misky a zvoliť funkciu „Varenie“. Program „Para“ je vhodný, ak ste zvyknutí používať multivarič ako parný hrniec.
Ako variť karfiol v mikrovlnnej rúre
V mikrovlnnej rúre sa karfiol skôr dusí ako úplne uvarí, ale jeho konzistencia tým vôbec neutrpí. Metóda je ideálna, ak z nejakého dôvodu nie je možné použiť sporák alebo multivark.
Vezmite hlbokú nádobu vhodnú do mikrovlnnej rúry – keramickú alebo plastovú, bez kovových prvkov. Umiestnite do nej ružičky karfiolu a úplne naplňte horúcou vodou. Prikryjeme pokrievkou s otvorom, aby mohla uniknúť para. Zapnite mikrovlnnú rúru na maximálny výkon a z času na čas skontrolujte, či je kapusta hotová. Jeho pružnosť trvá asi 10-15 minút. A po 20 minútach kapusta zmäkne a začne sa meniť na pyré.
Ako dlho variť karfiol pred vyprážaním a na šaláty
Tu je dôležité to nepreháňať. Na vyprážanie stačí karfiol povariť len 5 minút. Zostane napoly upečené a mierne tvrdé, aby ste ho potom mohli na panvici priviesť do mäkka. Je chutné vyprážať karfiol v strúhanke alebo cestíčku.
Na šaláty sa môže dusiť asi 10 minút, aby sa zachovala pevnosť. Čím menej času necháte kvietky vo vode, tým budú chrumkavejšie. Všetko závisí od receptu.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #karfiol #ako variť #ako variťSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach