Ako pripraviť najzdravšiu kašu z prosa
Oľga Syutkina 8. februára 2024(3)Pridať k obľúbenýmzdieľať
Mal som šťastie — Ako dieťa som jedol tú najchutnejšiu kašu z prosa: s mliekom, sladkú, drobivú, s rozpusteným maslom, varenú v ruskej peci. Nikde inde som to nemal možnosť jesť. Vedel by som si to uvariť aj sám — Áno, nie je tam žiadny ruský sporák. Ale v rúre, bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte, nie je všetko rovnaké.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Čo je zvláštne na prose
- Výhody prosa
- Kto by nemal jesť proso, kto by ho mal obmedziť, obsah kalórií v proso
- Čo sa pripravuje z prosa
- Vlastnosti prípravy niektorých jedál: nebezpečenstvá, triky
- Ako variť jedlá z prosa čo najzdravšie
- Jáhlová kaša s kalerábom a kari: recept krok za krokom
- Šalát z proso a quinoa s hráškom a mätou: recept krok za krokom
- Kapustové rolky z čínskej kapusty s prosom: recept krok za krokom
- Jahlový kastról s brokolicou a syrom čedar: recept krok za krokom
- Prosové placky s mrkvou a špenátom: recept krok za krokom
Úprimne sa priznám: drobné slnečné zrnká som si vtedy nespájal s metlinami prosa, na ktorých sú zrnká v hustej červenej šupke. Videl som metliny na metlách a určite som ich nemohol porovnávať s aromatickou kašou. Avšak proso — jedna z úplne prvých plodín, ktoré ľudia domestikovali na rôzne účely, vrátane potravín.
Na nejaký čas proso z našej stravy úplne zmizlo, nahradila ho módnejšia, propagovaná quinoa, chia a amarant. Ale márne. Nie pohánka alebo ryža, ale obyčajná prosová kaša bola na Rusi sviatočným jedlom po mnoho storočí. Aj Solovskí mnísi, zvyknutí na dobré jedlo, si k nemu na prvý veľkonočný deň dali najlepší obed v roku. Áno, losos s kyslou smotanou, kapustová polievka s halibutom a prosová kaša s mliekom.
Čo je zvláštne na prose
Proso — špeciálna obilnina. Okrem toho, že je absolútne bezlepkové, má proso nízky glykemický index. Jedlá z tejto obilniny sa odporúčajú ako pre ľudí, ktorí zo svojho jedálnička vylúčia potraviny s obsahom lepku, tak aj pre diabetikov. Proso — Celkom vysoko kalorická obilnina, ktorá však neprispieva k ukladaniu tuku.
Ak vezmeme do úvahy vlastnosti prosa pri varení, táto obilnina je pozoruhodná tým, že absorbuje všetky chute a arómy sprievodných produktov. Mliečne výrobky, mäso, hydina, zelenina — s prosom ide všetko dobre. Preto sa proso napriek svojej hlavnej popularite ako kaša pridáva do polievok, kapustových roliek, koláčov a kastrólov. A aké chutné a nadýchané palacinky s prosovou kašou!
Výhody prosa
Akékoľvek jedlo je zdravé, ak neexistujú žiadne kontraindikácie. Hlavné je vedieť vo všetkom striedmosť. A potom vitamíny a mikroelementy obsiahnuté v prose — a obilnina je na ne dosť bohatá — prinesie len výhody.
Vitamíny E, B1IN2IN3IN5IN6IN9 zlepšujú pamäť a náladu, stabilizujú krvný tlak, pomáhajú pokožke a vlasom byť zdravé a silné. A človek bude vyzerať mladšie a atraktívnejšie.
Vitamín K, ktorý sa nachádza iba v prose (v porovnaní s inými obilninami), pomáha správne vstrebávať vápnik. Mimochodom, proso obsahuje aj vápnik, aj keď v malom množstve. Vitamín K podporuje cievy a srdce, nervový systém, činnosť mozgu a zlepšuje imunitu.
Fluór, železo, horčík, kremík, mangán, vápnik, meď, draslík — veľký zoznam mikroelementov obsiahnutých v prose — Pomôžte kostiam, aby boli silné a zuby zdravé.
Pravidelná konzumácia jedál z prosa normalizuje činnosť čriev, metabolizmus, posilňuje pamäť a zlepšuje náladu.
Jedlá z prosa sú zdravé, ale jesť len proso kašu sa len ťažko odporúča. Existujú aj určité obmedzenia.
Kto by nemal jesť proso, kto by ho mal obmedziť, obsah kalórií v proso
V zozname obsahu kalórií proso zaujíma, ak nie prvé miesto, potom je s istotou jednou z troch najkalorickejších obilnín. Všetko závisí od toho, ako je jedlo pripravené a čím je ochutené. Preto pri počítaní zjedených kalórií musíte vedieť, že 100 g kaše z prosa vo vode bude stáť 348 kcal. Pre porovnanie: rovnakých 100 g zelenej varenej pohánky je 110 kcal. Ale! Ak uvaríte v mlieku riedku prosovú kašu a dochutíte maslom, 100 g takejto kaše bude obsahovať približne 110 kcal. Je to jednoduché — Na 200 ml mlieka budete potrebovať 1 polievkovú lyžičku. l. cereálie, čo znamená, že z obilnín je veľmi málo kalórií. Zamyslite sa teda nad tým, ktorá kaša bude zdravšia z hľadiska živín a skonzumovaných kalórií.
Vo všetkom musí byť miera — Toto je hlavné pravidlo jedla. Nemôžete niečo odmietnuť bez zvláštnych dôvodov. Rovnako ako opieranie sa o jeden alebo druhý produkt. Z nadmernej spotreby rozhodne nebude mať žiadny úžitok. Proso napríklad obsahuje látky, ktoré obmedzujú vstrebávanie jódu. Ale prosová kaša uškodí iba vtedy, ak budete jesť proso od rána do večera. Preto lekári starostlivo odporúčajú ľuďom s nízkou funkciou štítnej žľazy konzumovať prosovú kašu opatrne.
Presne rovnaké odporúčania pre ľudí s gastrointestinálnymi ochoreniami.
Nie často, ale existuje alergia na neškodnú kašu z prosa. V týchto prípadoch treba samozrejme obilniny z jedálneho lístka úplne vylúčiť.
Čo sa pripravuje z prosa
Možno prvé, čo ma napadne, je — kaša. Z detstva si pamätám viskóznu mliečnu kašu – „kal“, drobivú mliečnu kašu z rúry, kašu s tekvicou. Dnes ich pozná každý. Takmer zabudnuté jedlo, tábor, „dva v jednom“ — Toto je kaša z prosa. Kaša sa varí vo veľkom objeme vody spolu so zemiakmi. Obilný vývar sa zaleje spolu so zemiakmi a časťou prosa a ochutí rastlinným olejom. Toto je polievka. A zvyšné proso — kaša — tiež dochutíme olejom a získame druhé jedlo. Je veľmi vhodné variť na ohni.
Ale možnosti použitia prosa pri varení sú obmedzené nielen na kaše. Do kapustových závitkov sa namiesto ryže pridávajú obilniny, pripravujú sa z nich kastróly v kombinácii so zeleninou — ideálne jedlá pre správnu výživu. Do ľahkých a výdatných šalátov sa namiesto kuskusu pridáva proso.
Palacinky, lievance, lokše sa pripravujú z prosovej kaše aj z prosovej múky. Jáhlové vločky sa vyrábajú na detskú výživu. Mimochodom, dajú sa použiť aj do rôznych pečiv.
Vlastnosti prípravy niektorých jedál: nebezpečenstvá, triky
Najväčší problém, ktorý sa môže stať jedlám zo zŕn prosa, je — môžu chutiť horko. Proso totiž obsahuje pomerne veľa rastlinných tukov, ktoré pri interakcii s kyslíkom oxidujú a získavajú zatuchnutú chuť. Čím dlhšie zrno sedí, tým je horkejšie. Odstránenie horkosti je celkom jednoduché. Proso sa musí pred varením dôkladne umyť: všetka horkosť je v tenkom filme na povrchu zrna. 3–Proso 4x prepláchneme studenou vodou, potom prepláchneme vriacou vodou a naposledy studenou vodou.
Obilniny môžete niekoľkokrát prepláchnuť studenou vodou, potom proso nasypte do vriacej vody, priveďte do varu a vodu sceďte. Opláchnite.
Najjednoduchšie jedlo zo zŕn prosa — kaša. Stačí dodržať pomer tekutiny a obilnín: na 1 pohár prosa, 3 poháre vody alebo mlieka.
Je náročnejšie pripraviť drobivú kašu. Cereálie sa snažia zjednotiť od požadovaného „zrna k zrnu“ do jednej hrudky. A čo s tým, ak potrebujeme pridať obilniny k mletému mäsu alebo pripraviť šalát, či jednoducho podávať ako prílohu?
Pomer obilnín a tekutiny pre drobivé proso je 1:2 — na 1 šálku cereálií, 2 šálky vody alebo mlieka. Hotovej kaše budú 4 šálky.
- Na varenie drobivej kaše z prosa je potrebné obilniny pred varením opláchnuť horúcou vodou a potom vyprážať.
- V hrnci s hrubým dnom rozohrejte kúsok masla (alebo zalejte rastlinným olejom) a za stáleho miešania smažte proso 1-2 minúty. Dávajte pozor, aby sa cereálie nepripálili, inak budú chutiť opäť horko.
- Umyté a vyprážané cereálie zalejeme vodou v pomere 1:2. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 10 minút s otvoreným vekom.
- Akonáhle sa voda rovná úrovni obilnín, vypnite oheň a zakryte panvicu pokrievkou. Nechajte prikryté pol hodiny. Ešte lepšie, vyberte zo sporáka a zabaľte do hrubého uteráka alebo prikrývky. Kaša stuhne a bude drobivá. Keď je proso pripravené, nezabudnite ho načechrať vidličkou.
Proso — Ide o jedinečné zrno a v závislosti od pomeru tekutiny môžete získať rôzne textúry a variť jedlá, ktoré sú svojou povahou úplne odlišné.
Ako variť jedlá z prosa čo najzdravšie
Jedlá vyrobené z akejkoľvek obilniny budú oveľa zdravšie, ak ich skombinujete so zeleninou. Proso nie je výnimkou. Po prvé, obsah kalórií v miske sa okamžite zníži (kaša vyrobená zo samotného prosa je oveľa uspokojivejšia) a po druhé sa zvýši obsah vitamínov, minerálov a zdravej vlákniny.
Základom týchto jedál je drobivá prosová kaša.
Jáhlová kaša s kalerábom a kari
Kaša s tekvicou — To je snáď to najbežnejšie, čo poznáme zo spojenia prosa so zeleninou. Prečo však neskúsiť nahradiť tekvicu kalerábom a dodať jej žiarivú farbu pridaním kari?
Môžete použiť aj zeleninu: kaleráb, mangold, špenát, listy kelu.
Dať alebo nedávať korenie — je to vec vkusu. Ale jedlo s trochou korenia sa stáva oveľa jasnejším.
Jáhlová kaša s kalerábom a kari
Na prípravu prosovej kaše s kalerábom a kari potrebujete:
- 1 šálka prosa
- 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
- 1 polievková lyžica. l. kari
- 1 malá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 malá červená čili paprička
- 1 a 1/4 lyžičky. soľ
- 170 g kalerábu
- kaleráb, mangold, špenát alebo listy kelu
- soľ podľa chuti
- Z 1 šálky prosa a 2 šálok vody uvaríme drobivú prosovú kašu, podľa chuti osolíme. Načechrajte vidličkou.
- Cibuľu nakrájame na kocky, cesnak a čili papričku.
- Kaleráb nakrájajte na kocky so stranou 1 cm.
- Zelené listy nakrájajte na pásiky široké 1–1,5 cm.
- Zahrejte rastlinný olej na panvici na strednom ohni a pridajte kari, miešajte, kým sa nerozpustí v oleji.
- Pridajte cibuľu a varte 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridáme nasekaný cesnak a čili papričku. Osolíme a varíme asi 1 minútu, kým nebude cítiť cesnak.
- Pridáme nasekaný kaleráb a varíme 2 minúty.
- Pridajte nasekané listy a varte 2-3 minúty, kým nezačnú vädnúť.
- Pridáme pomrvené proso, premiešame a asi 3 minúty zohrievame prosovú kašu s kalerábom a kari. Odstráňte z tepla.
Hotové jedlo dochutíme a prípadne dosolíme.
Proso a quinoa šalát s hráškom a mätou
Milujete nielen proso, ale aj quinou a neviete, ktorej dať prednosť? Obe zdravé zrnká sa k sebe dokonale hodia v jednom šaláte. Ľahké vyprážanie zvýrazní orieškovú chuť a dodá príjemnú chrumkavú kôrku. Hrášok a mäta dodajú sviežosť. A tento šalát si určite zamilujete.
Proso a quinoa šalát s hráškom a mätou
Na prípravu proso a quinoa šalát s hráškom a mätou potrebujete:
- 1 šálka uvarenej quinoa
- 1 šálka uvareného rozdrveného prosa
- 50 ml rastlinného oleja na vyprážanie
- 150 g mrazeného zeleného hrášku
- 2 stonky zelenej cibule
- špenátové listy, kel
- 5-6 vetvičiek čerstvej mäty
- 1/2 lyžice. l. biely vínny ocot
- 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
- 1/2 lyžičky. med
- 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
- štipka vločiek červenej papriky
- soľ podľa chuti
- Uvaríme drobivú prosovú kašu. Uvaríme quinou.
- Zrnká položte na papierovú utierku a nechajte 1 hodinu sušiť.
- Pripravte si misku s ľadovou vodou.
- Do hrnca prilejeme vodu, aby…