Ako správne dusiť kuraciu pečeň

Ako správne dusiť kuraciu pečeň

Ako správne dusiť kuraciu pečeň

Oľga Syutkina 17. januára 20245,00(4)Pridať k obľúbenýmzdieľať

Ako dusiť kuraciu pečeň, aby si zachovala svoju šťavnatosť? Ako nestratiť prospešné vlastnosti pri varení? A ako neprekročiť hranicu, po ktorej sa jemný výrobok zmení na bavlnenú hmotu?

Kuracia pečeň

Obsah článku:

  • Prečo dusiť kuraciu pečeň?
  • Výber a príprava produktov
  • Základ chuti
  • Ako si vybrať správne korenie
  • Ako ju udržať šťavnatú
  • Ako dlho dusiť
  • Ako určiť pripravenosť
  • Postupná príprava dusenej kuracej pečene

Prečo dusiť pečeň?

Pečeň je chutné a zdravé droby a dusenie je spôsob varenia, ktorý tieto vlastnosti čo najviac zachováva. Mnoho ľudí uprednostňuje jednoduché vyprážanie kúskov na oleji bez ďalších prísad alebo korenín. Ale práve pri dusení kuracej pečene vznikne tá najjemnejšia omáčka, ktorou sa môže preliať príloha. A ochucovadlá obohacujú chuť a môžu dokonca zmeniť postoj k týmto drobom u tých, ktorí si ich ešte neobľúbili. Existuje mnoho spôsobov a možností dusenia pečene, ale ako vždy, každé varenie začína výberom produktu.

Výber a príprava produktov

Hladká hnedo-bordová farba bez fľakov
Hladká hnedo-bordová farba bez fľakov

hlavným ukazovateľom čerstvosti kuracej pečene

Môžete dusiť akúkoľvek kuraciu pečeň: chladenú alebo mrazenú. Hlavná vec je, že droby sú vysokej kvality.

Pri výbere mrazenej pečene musíte venovať pozornosť trvanlivosti nie viac ako 3 mesiace. Tento produkt ešte nestratil svoje kulinárske a zdravé vlastnosti.

Farba hlavným ukazovateľom čerstvosti. Mala by byť hnedá s bordovým odtieňom. Žiadne červené alebo žlté škvrny hovoria, že pečeň bola zmrazená a ponúkajú vám nesprávny produkt, ako je inzerovaný. Ak sú zelené škvrny, znamená to, že žlč vstúpila do pečene a pri varení bude chutiť horko. A príliš svetlá alebo tmavá pečeň s najväčšou pravdepodobnosťou nepatrila k najzdravšiemu vtákovi.

Povrch čerstvej vychladenej pečene je lesklý a vlhký a tácka, v ktorej leží, je suchá.

Kvalitná pečeň je elastická. Ak sa ho dotknete, nezostanú na ňom žiadne jamky. Pokojne si pričuchnite – čerstvá pečeň má príjemnú, jemne sladkastú vôňu.

Mrazený výrobok má iba jeden znak kvality žiadny snehový ľad. Ak sa vyskytnú iné nedostatky, odhalia sa až po rozmrazení.

Mimochodom, musíte správne rozmraziť kuraciu pečeň: presuňte ju z mrazničky na policu v chladničke, potom bude pečeň po rozmrazení takmer rovnako čerstvá.

Pečeň pred varením položte na dosku alebo rovnú dosku. Prezrite si každý kúsok, odstráňte zvyšnú krv, vyrežte žily a tuk. Nie je potrebné odstraňovať film z kuracej pečene. Je veľmi tenký a nebude to fungovať čisto technicky, ale nijako to neovplyvní chuť. Každý kúsok jednoducho opláchnite pod studenou vodou a dôkladne osušte papierovou utierkou.

Na dusenie stačí nakrájať pečeň na polovicu bez toho, aby ste ju nakrájali na príliš malé kúsky.

Základ chuti

Samotná kuracia pečeň je produktom pomerne jasnej chuti. Pri dusení s ďalšími prísadami, koreninami a korením je dôležité nezatieniť jeho jemnosť a mastnotu. Zelenina a tekutý základ omáčky by mali jedlo jemne dopĺňať a zároveň pôsobiť ako „omáčka“ na prílohu. A najdôležitejšou úlohou je vystihnúť čas súčasnej pripravenosti všetkých ingrediencií. Mnoho ľudí chápe proces dusenia ako dlhé dusenie. Ale s pečeňou to absolútne nemôžete urobiť!

Ako si vybrať správne korenie

Petržlen výborne dopĺňa chuť kuracej pečene
Petržlen výborne dopĺňa chuť kuracej pečene

Koreniny a koreniny môžu dať produktu akýkoľvek charakter a národnú chuť. Ale je dôležité sa s takýmito experimentmi príliš nehrať a zachovať chuť hlavného produktu, aby ho korenie nezatienilo, ale zdôraznilo.

Malé množstvo korenín – cesnak, bazalka, petržlen, tymian, kari, muškátový oriešok, zázvor, koriander, bobkový list – dokonale doplní jedinečnú chuť a vôňu kuracej pečene. Skúste pri varení pridať trochu tmavej sójovej omáčky. ukáže sa to ešte svetlejšie.

Ale pamätajte: vo všetkom musí byť miera!

Ako ju udržať šťavnatú

Suchá, šedá kuracia pečeň mŕtva pečeň. Už v ňom nie je nič: žiadna chuť, žiadne vitamíny. Aké potešenie však môžeme získať, ak droby pripravíme správne! Okrem toho je to skutočný sklad vitamínov, mikroelementov a železa.

Zaručené zachovanie chuti a benefitov šťavnatosť dusenej kuracej pečene.

Ako dlho dusiť

Doba varenia kuraciej pečene závisí od veľkosti kúskov
Doba varenia kuraciej pečene závisí od veľkosti kúskov

Pripravenosť dusenej kuraciej pečene je najpresnejšie určená vnútornou teplotou: mala by byť 7273 °C. Musíte merať v hrubej časti kusu. V tomto prípade môže pečeň pri rezaní zostať stále ružová, hlavná je teplota.

Čas varenia závisí od veľkosti kusov. Nezabudnite, že pred dusením je potrebné každý kúsok ešte 2-3 minúty opražiť.

Ako určiť pripravenosť

Ak nemáte potravinový teplomer, použite čas ako pomôcku: 2-3 minúty opekania na každej strane, potom 10 minút dusenia so zatvoreným vekom.

So zručnosťou môžete určiť pripravenosť pri zachovaní šťavnatosti odrezaním kúska pečene v strede na silnom mieste. Po rezaní by mal výrobok zostať jemne ružový, ale nemal by vytekať.

Postupná príprava dusenej kuracej pečene

Najčastejšie sa dusí v kyslej smotane alebo smotane. Je to veľmi jednoduché: po orestovaní s cibuľou na panvici všetko zalejeme kyslou smotanou alebo smotanou a dusíme 10 minút pod zatvoreným vekom na strednom ohni. Ale poďme trochu odbočiť od klasiky a pripravme si dusenú kuraciu pečeň s korením Celkový čas varenia nie je dlhší ako 20 minút. Vynikajúce jedlo, ak ako prílohu podávate varenú ryžu, zemiaky alebo cestoviny.

Dusená kuracia pečeň v omáčke so zemiakovou kašou
Dusená kuracia pečeň v omáčke so zemiakovou kašou

  • 400 g kuracia pečeň
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 polievková lyžica. l. ghee
  • 1/2 lyžičky. suchý majorán
  • 1/2 lyžičky. paprikový prášok
  • 1/4 lyžičky. cesnakový prášok
  • 1/4 lyžičky. suchý tymián
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 polievková lyžica. l. jablčný ocot
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • nasekanú čerstvú petržlenovú vňať na servírovanie
  1. Kuraciu pečeň opláchnite, osušte papierovou utierkou, odstráňte žily a tukové usadeniny.
  2. Pečeň prekrojíme na polovicu a odložíme na tanier.
  3. Cibuľu na dusenú kuraciu pečeň ošúpeme a nakrájame na pol krúžky alebo štvrť krúžky.
  4. Na panvici zohrejeme ghee a pridáme nakrájanú cibuľu. Varte 10 minút za častého miešania, kým nebude priehľadná a jemne skaramelizovaná.
  5. K cibuli pridáme kuraciu pečeň.
  6. Soľ, korenie, pridajte korenie. Jemne premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo.
  7. Pečeň smažte 2-3 minúty z každej strany, kým obe strany nezhnednú.
  8. Pridajte vývar a jablčný ocot, panvicu prikryte a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte asi 10 minút alebo kým najhrubší kus nedosiahne vnútornú teplotu 73 °C.

Pri podávaní môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

Mimochodom. Kuracia pečeň je zdrojom mnohých mikroelementov: železa, vitamínov A a E, B12meď a kyselina listová. Preto je dôležité ju správne pripraviť, aby si zachovala všetky výhody.

Poznámka pre majiteľa. Varenú dusenú kuraciu pečeň môžeme zmraziť. Pred použitím zohrejte na panvici alebo v rúre pri nízkej teplote.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kuracia pečeň #kuracia pečeňSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik