Ako vyrobiť miešané vajíčka: Farmári odhalili 9 trikov na výrobu fenomenálnych miešaných vajíčok
Oľga Zacharová 16. januára 2024(6)Pridať k obľúbenýmzdieľať
Mnoho ľudí jedáva a varí miešané vajcia, a to nie je prekvapujúce. Vajcia sú v porovnaní s inými potravinami stále relatívne lacné, výživné (ahoj, proteín) a ich príprava je jednoduchá a rýchla. Chcete viac dobrých správ? Z miešaných vajec sa dá urobiť fenomenálne jedlo bez akýchkoľvek špeciálnych trikov alebo nákladov: stačí dodržať určité podmienky. Povedali nám o nich chovatelia hydiny z Jaroslavľ a Vladimir.
Obsah materiálu:
- Teplota vajec
- Výber správnej panvice
- Sila ohňa
- Výber oleja
- Správna príprava vajec
- Vyprážanie vajec
- 3 prírodné doplnky
- Soľ
- omáčka
V slávnom sovietskom filme „Singlom je poskytnutá ubytovňa“ sa nespokojný manžel sťažuje na svoju manželku: „Opäť miešané vajcia! Miešané vajíčka ráno, miešané vajíčka popoludní, miešané vajíčka večer a v noci — omeleta! Čoskoro budem kvokať ako kura!“ Aby ste sa vyhli takýmto sťažnostiam, odporúčame vám prehodnotiť svoj postoj k vareniu miešaných vajec, ale nielen kvôli vášmu manželovi, ale kvôli všeobecnej harmónii.
Nevarte vajcia z chladničky
Ste hladní a chcete si ihneď pripraviť praženicu? Urobte to, ale ak chcete najlepšie miešané vajíčka, musíte vajíčka nechať trochu zohriať.
Vajcia je potrebné zohriať na izbovú teplotu, než ich začnete miešať. prečo? Vajcia sa tak uvaria rovnomernejšie a nebudete mať prepečené (suché) okraje ani nevkusne tekutý stred.
Použite správnu panvicu
Prebieha diskusia o tom, ktoré panvice sú najlepšie. Preferujete nepriľnavý povlak? Liatina? Nehrdzavejúca oceľ? Záleží pri varení miešaných vajec na materiáli riadu? Áno, je to tak. Bez ohľadu na to, koľko tuku použijete, nič sa nevyrovná nelepivému povrchu, pokiaľ ide o dokonale miešané vajcia.
Ak nemáte po ruke panvicu s nepriľnavým povrchom, siahnite po svojej dôveryhodnej liatinovej panvici. Aby sa vajcia nelepili, predhrejte ho a pridajte dostatok oleja. To isté možno povedať o riade z nehrdzavejúcej ocele.
Miešané vajcia v chlebe, pozri recept tu
Sledujte silu ohňa
Vajcia smažte, ale neprevarte. Silný plameň pod panvicou — nie najlepší priateľ vajec.
Prečo nemôžete smažiť vajcia na vysokej teplote? Bielky budú tuhé a žĺtok môže byť rýchlo prepečený. Plameň nastavte na nízky až stredný, potom sledujte vajcia, keď sa smažia. Nechajte ich pár minút piecť, aby boli okraje chrumkavé, alebo len minútu, aby sa na panvici dostal dokonalý bielok a žĺtok.
Rozhodnite sa o výbere oleja
Aj keď varíte na nepriľnavej panvici, najčastejšie budete stále potrebovať olej. Existujú dve možnosti: zeleninová alebo krémová. Čo si vybrať?
Maslo chutí úžasne a posúva miešané vajíčka na vyššiu úroveň. Dokonca existuje spôsob, ako pripraviť toto jedlo: na panvici rozpustite maslo, rozbite vajcia tak, aby žĺtok zostal neporušený, a pridajte trochu teplej vody. Panvicu môžete dokonca zakryť pokrievkou. Výsledkom sú vynikajúce praženice s optimálnou pripravenosťou bielka a žĺtka.
DÔLEŽITÉ! Maslo spôsobí, že praženica bude ľahšia, nadýchanejšia a jemnejšia. Keďže teplo uvoľňuje vlhkosť z masla, výsledná para zvyšuje nadýchanosť celého pokrmu.
Napriek tomu v mene diéty a zníženia obsahu kalórií v konečnom pokrme mnohí odmietajú maslo a volia olivový olej. Vyprážanie vajec na olivovom oleji — ideálna alternatíva ku krému. Ďalším olejom, ktorý sa nedávno stal populárnym v Rusku, je — nerafinovaný kokos. Hodí sa k miešaným vajíčkam v štýle zdravého životného štýlu.
Miešané vajcia s paradajkami a klobásou, pozri recept tu
Správne rozbite vajcia
Áno, rozbiť vajíčko — aj toto je umenie. Vajíčko sa často rozbije na okraji panvice. Zdá sa to byť dosť pohodlné, ale riskujete, že zafarbíte samotnú panvicu a dostanete škrupiny do vašich miešaných vajec. Namiesto toho rozbite vajíčko na tvrdý povrch (čistú dosku alebo dosku na krájanie), potom opatrne použite prsty na rozšírenie trhliny a uvoľnite vajcia do panvice.
TIP: Ak náhodou rozbijete vajce nesprávne, môžete škrupinu odstrániť navlhčením prstov a vytiahnutím kúskov z vajíčka alebo použiť väčšiu polovicu škrupiny na zachytenie rozbitých kúskov. Poslednú metódu dôrazne odporúča Jamie Oliver, britský šéfkuchár.
Vajíčka odporúčame rozbiť do misky. Odtiaľ ich môžete opatrne presunúť do pripravenej a rozohriatej panvice. Takto si nič nezašpiníte.
Vyprážajte vajcia správne
Čas varenia miešaných vajec závisí od toho, či máte radi tekuté alebo tuhé žĺtky. Fanúšikovia miešaných vajec sú tak trochu ako nadšenci steakov, ktorí sa hádajú, kedy je mäso prepečené a kedy je suché.
Na prípravu praženice so stredne silnými žĺtkami ich varte asi 2 minúty, pričom ich počas varenia polievajte olejom, ako radia kuchári. Aby bol žĺtok tekutejší, varte asi 1 minútu, potom otočte a varte z druhej strany asi 30 sekúnd. Áno, aj tento spôsob varenia praženice existuje! Stredne veľké vajce s mäkkým, ale nie tekutým žĺtkom varíme po otočení 1 minútu. V prípade potreby pridajte minútu navyše pre dobre uvarené vajcia.
TIP: Na varenie vyprážaných vajec „flip“ použite kovovú špachtľu, ktorú musíte najskôr spustiť do horúceho oleja. Vajíčka sa tak pri otáčaní neprilepia na stierku a žĺtok sa neroztečie.
Miešané vajíčka s jogurtom a bylinkami, pozri recept tu
Aktívne pracujte s prírodnými doplnkami
Pikantné čerstvé bylinky. Pri vyprážaní praženice nasekajte bylinky nadrobno a počas varenia posypte vajíčka, aby ste pridali chuť, prípadne pridajte nasekané bylinky neskôr — pred vybratím panvice z ohňa, aby vajcia získali čerstvú chuť. Do rozohriateho oleja na panvici môžete vložiť celú vetvičku rozmarínu, trochu ju rozohriať a pred rozbitím vajíčka vybrať. Výsledkom sú miešané vajíčka s príjemnou bylinkovou chuťou.
Cesnak. Cesnak, podobne ako maslo, robí všetky jedlá chutnejšími. Existuje názor, že na prípravu jedál s cesnakom ho musíte po krájaní nechať odpočívať asi 10 minút. Toto obdobie odpočinku je potrebné na produkciu enzýmu, ktorý sa premení na alicín, čo dáva cesnaku jeho zdravú povesť.
Rozdrvte strúčik cesnaku širokou stranou noža, ošúpte ho a predtým, ako sa vajcia dostanú do panvice, cesnak trochu opečte na rozohriatom masle alebo rastlinnom oleji. Keď je cesnak uvarený, kým nebude príliš hnedý a mäkký, rozklepnite vajcia priamo do cesnaku. Kým sa praženica vypráža, nasiakne cesnakový duch. Pokvapkajte cesnakovým olejom, ktorý sa vytvoril na panvici nad vajíčkami, aby bolo jedlo ešte chutnejšie.
Slanina. Vajcia a slanina sú pre seba ako stvorené, tak prečo ich nezmiešať dokopy? Plátky slaniny môžete vopred opražiť do chrumkava, nechať vychladnúť na izbovú teplotu, preniesť do vzduchotesného plastového vrecka na zips, odstrániť vzduch a uložiť do chladničky 3–5 dní.
Ak uprednostňujete celé plátky slaniny pred suchými strúhankami, položte ich na vajcia, kým sa smažia, alebo položte kúsky slaniny vedľa vajec na panvicu. Pre zanietených milovníkov tohto párovania si na panvici, na ktorej budete smažiť vajíčka, najskôr opečte slaninu a namiesto masla použite na varenie vajíčok roztopený tuk.
Miešané vajcia a slanina na panvici, pozri recept tu
Zistite, akou soľou ochutiť miešané vajíčka
Soľ zvýrazní chuť jedla a dokáže premeniť nevýrazné jedlo na chutné.
Na miešané vajíčka v štipke postačí obyčajná kuchynská soľ, ale odporúčame použiť morskú soľ. Morská soľ obsahuje prírodné minerály, ktoré sa nenachádzajú v kuchynskej soli, čo jej dodáva jemnú chuť a vďaka nej je morská soľ dokonalým zakončením miešaných vajec.
Ďalšia unikátna soľ na miešané vajíčka — Himalájska ružová. Niekomu chutí táto soľ viac ako bežná kuchynská soľ. Často je nahrubo mletý, čo mu dodáva hrubú textúru, ale dá sa zohnať aj jemne pomletý alebo zakúpený priamo z „mlyna“. Pri podávaní je potrebné ochutiť miešané vajíčka touto ružovou soľou. Je tiež bohatá na minerály a ich chuť sa dokonale odhalí bez tepelnej úpravy.
Pridajte horúcu omáčku k miešaným vajíčkam
Máte radi pikantnú chuť? Potom po uvarení doplňte vajíčka obľúbenou omáčkou a vychutnajte si. Ak nemáte po ruke omáčku z obchodu, urobte si vlastnú. Na pikantnú paradajkovú omáčku použite cibuľu, cesnak, čili papričky, červenú papriku, paradajky, olivový olej a soľ. Zeleninu opečte na oleji spolu s korením, preceďte (tekutinu nevylievajte), zmes rozmixujte na pyré v mixéri, rozrieďte na požadovanú hustotu, dochuťte cukrom a soľou. Domáca omáčka na miešané vajíčka je pripravená!
Miešané vajíčka „v oblaku“, pozri recept tu
Gordon Ramsay, britský šéfkuchár, odporúča variť miešané vajcia na stredne nízkej teplote, pričom panvicou pohybujete tam a späť medzi horúcim a studeným horákom. Ramsay strieda teploty 3–4-krát počas procesu varenia, vďaka čomu sú miešané vajíčka krémovejšie a bohatšie na chuť.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #smažené vajcia #vajcia na raňajky #smažené vajcia s bylinkamiSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť Oľga Zacharová19. januára 2023
Constanta, to je isté! Teraz ja sama vyberám vajíčka z chladničky vopred a niekedy varím vajíčka hore nohami nahrievaním kovovej špachtle. Ružovú himalájsku soľ som si ale zamilovala už pred niekoľkými rokmi a používam ju nielen na miešané vajíčka.
00OdpoveďConstanta19. januára 2023
Ži večne a uč sa!)) Ďakujem za radu.
00Odpoveď Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…