Baklažány v gruzínskom štýle

Január Smith 7. júna 20225,00 (1)ohodnotiťUložiťzdieľaťnedefinovanéKomentujte K receptu

Ťažko posúdiť, ako podobné gruzínske baklažány súvisia s kuchyňou tejto kaukazskej krajiny, no kombinácia ingrediencií v nej je celkom autentická. Okrem „modrých“ obsahuje zloženie vlašské orechy, cesnak, feferónky, veľké množstvo bylín, ako aj známe korenie „khmeli-suneli“. Jedlo je chutné a veľmi uspokojivé, čo pripúšťajú aj tí najpresvedčenejší jedáci mäsa. A nezabudnite pred podávaním posypať baklažány v gruzínskom štýle nasekaným koriandrom alebo petržlenovou vňaťou: bude to ešte chutnejšie!

zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 40 minBlenderRúraPečenieVečeraHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyNový rokRomantická večeraINGREDIENCIE NA 4 PORCIEbaklažány 2 ks.vlašské orechy 100 gmaslo 100 gparadajky vo vlastnej šťave 400 gcesnak 4 ks.olivový olej 40 gpetržlen 1 zväzokkoriander 0,5 zväzkusoľ 3 gcukor 6 gkhmeli-suneli 1 gkoriander 1 gčili 1 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si všetky potrebné ingrediencie. Umyte baklažány. Petržlen a koriandr opláchnite tečúcou vodou a osušte na papierovej utierke. Odstráňte hrubé stonky. Umyte čili papričku.

Krok 2

Baklažány pozdĺžne prekrojíme, silno osolíme a na 20 minút namočíme do studenej vody, aby sme odstránili horkosť. Ak sú baklažány mladé, môžete tento krok preskočiť.

Krok 3

Nasekajte petržlenovú vňať a koriandr, vložte polovicu do misky mixéra. Pridajte polovicu vlašských orechov a studené maslo nakrájané na malé kocky.

Krok 4

Ošúpte strúčiky cesnaku. Nasekajte nahrubo. Pridajte polovicu do misky mixéra s vlašskými orechmi, maslom, petržlenovou vňaťou a koriandrom spolu s nahrubo nasekanou čili papričkou.

Krok 5

Všetko brúsiť, kým sa nedosiahne hmota homogénnej konzistencie. Vložte do chladničky na 15 minút. Je to potrebné na to, aby ingrediencie spojili svoje chute a arómy.

Krok 6

Namočené baklažány pozdĺžne a priečne prekrojíme. Vďaka tomu sa budú ľahšie krájať na tanieri a potom sa budú ľahšie jesť. Pokvapkáme polovicou olivového oleja.

Krok 7

Maslovo-orechovú zmes natrieme na pripravené baklažány. Zarovnajte stierkou a vložte do rúry vyhriatej na 200°C asi na 15 minút.

Krok 8

Cibuľu a zvyšný cesnak nakrájame nadrobno. Na zvyšnom oleji s polovicou vlašských orechov ich opečieme dozlatista. Pridajte dužinu z paradajok. Dochutíme soľou, cukrom a slnečnicovým chmeľom. Pridajte bylinky a koriander. Dusíme 2 minúty.

Krok 9

Upečené baklažány nalejte výslednou paradajkovou omáčkou. Vráťte sa do rúry. Pečieme asi 15 minút. Dávajte pozor, aby ste baklažány nepripálili. V prípade potreby znížte teplotu.

Krok 10

Hotové baklažány v gruzínskom štýle opatrne premiestnite na servírovacie taniere a nechajte mierne vychladnúť. Potom podávajte. Dobrú chuť!

UŽITOČNÉ RADY

Gruzínske baklažány môžeme podávať aj studené ako predjedlo. No ak sa predsa len rozhodnete dať prednosť horúcej verzii, nechajte pokrm po rúre mierne vychladnúť, aspoň 10 minút.

MIMOchodom

Ak chcete, aby bola chuť gruzínskeho baklažánu menej pikantná, nedávajte do orechovej plnky čili papričky. Zároveň zostane pikantná vďaka cesnaku, petržlenu a koriandra.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik