Broskyňové korenie s citrónovou trávou a zázvorom
gastronóm 25. novembra 2013(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 2 varenie: 1 hodinaPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE1 kg pevných, aromatických malých broskýň alebo nektáriniek3 limetky4 cm čerstvého koreňa zázvoru2 stonky citrónovej trávy350 g hnedého cukru120 ml bieleho vínneho octu Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Broskyne ošúpeme. Ak sa neodlepí, po vypáčení nožom urobte na každej broskyni rez v tvare kríža a ponorte ju na 30 sekúnd do vriacej vody. Potom prelejte ľadovou vodou – šupka sa ľahko stiahne.
Krok 2
Broskyne nakrájame pozdĺžne na štvrtiny a zbavíme kôstok. Každú štvrtinu prekrojíme priečne na 3 časti.
Krok 3
Z citrónovej trávy odrežte vrch a spodok a nechajte asi 6 cm spodnej časti. Odstráňte sušené vonkajšie listy. Vezmite široký, ťažký sekáčik a plôškou udrite do stonky, aby ste ju sploštili, alebo ju rozdrvte valčekom.
Krok 4
Zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Pomocou špeciálneho noža zbavte limetky kôry a vytlačte šťavu.
Krok 5
V hrnci zmiešame cukor, ocot a 100 ml vody. Priveďte do varu, pridajte citrónovú trávu, kôru a zázvor.
Krok 6
Po 5 min. pridať broskyne. Privedieme do varu a na miernom ohni za občasného miešania varíme 20 minút. Na samom konci pridajte limetkovú šťavu a odstráňte z tepla. Vložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite. Podávajte s tučnou hydinou a mäsom, ako aj so syrmi.