Čo variť s krupicou a nie je to kaša
Oľga Syutkina 8. februára 2024Pridať k obľúbenýmzdieľať
Čo variť s krupicou? Naozaj je to opäť len nudná kaša? No nie! Z krupice môžete pripraviť veľa zaujímavých a rozmanitých jedál, od základných jedál na raňajky či večeru až po nečakané dezerty. A čo je najdôležitejšie, deti ich budú jesť s veľkým potešením a nebudú mať podozrenie, že sú vyrobené z rovnakej krupice ako kaša.
Obsah článku:
- Čo je to krupica?
- Z akej krupice variť?
- Krupicový puding
- Krupicové palacinky s kefírom
- Turecký krupicový koláč revani s makom
- Mousse z čiernych ríbezlí s krupicou
Čo je to krupica?
Krupica, krupica — je to produkt spracovania pšenice. Pri mletí obilia na múku 2–3 % zostávajú hrubé zrná, ktoré sa triedia a predávajú ako krupica.
Pšenica, ako vieme z biológie, sa vyskytuje v tvrdých a mäkkých odrodách. A podľa toho bude mať krupicu rovnakú kvalitu.
Upozorňujeme, že vrece krupice majú zvyčajne označenia: písmená M, T alebo TM. M — semolina bola vyrobená z mäkkej pšenice, T — z tvrdých odrôd. A označenie TM nám hovorí, že ide o zmes dvoch odrôd.
Krupica z odrôd mäkkej pšenice — malé, biele, nepriehľadné zrná. Sú podobné múke, ktorú používame na pečenie chleba, muffinov a cukroviniek, len sú výrazne väčšie ako múka.
Krupica s písmenom T z tvrdej pšenice sa vzhľadom líši od krupice s označením M. Sú to žlté priesvitné zrná, s jasne definovanými ostrými hranami. Krupicová kaša — obilniny vyrobené v Taliansku, — prakticky rovnako ako naša krupicová kaša s označením T. Obe — výsledok mletia tvrdej pšenice.
Označenie TM znamená, že ide o obilninu vyrobenú zo zmesi dvoch druhov pšenice. Obsahuje oba druhy zŕn: biele nepriehľadné a sklovito žlté.
Pri nákupe krupice musíte venovať pozornosť označeniu, pretože obilniny vyrobené z rôznych pšeníc prinášajú pri varení rôzne výsledky. Ktorý je lepší pre ktoré jedlá? To je to, na čo sa musíme pozrieť podrobnejšie. A potom pripravte rôzne krupicové jedlá, nielen kašu.
Z akej krupice variť?
Krupicová kaša s vlašskými orechmi
V Rusku prišla móda krupice z Európy asi pred 300 rokmi. A na dlhé roky sa krupicová kaša stala elegantným jedlom na aristokratických stoloch. Nie je náhoda, že krupica — hlavná zložka Guryevovej kaše pomenovanej po ministrovi financií grófovi D. A. Guryevovi (1758–1825).
Ale veľa ľudí už od škôlkarského veku nemalo ku kaši veľmi dobrý vzťah, najmä ak v nej boli hrudky. Možno preto si myslia, že z krupice sa vyrába len kaša na raňajky. To však zďaleka nie je pravda.
Začnime krupicou vyrobenou z odrôd mäkkej pšenice. Jeho vlastnosti sú podobné mäkkej múke: dobre napučiava, jemne sa uvarí a má schopnosť zlepovať sa. Pri varení zväčšuje objem, jedlá pripravené s takýmito zrnami sú homogénne a nadýchané. Ak použijete varenú krupicovú kašu ako základ, môže sa stať hlavnou zložkou na prípravu pudingov, suflé, palaciniek, kastrólov a peny. Kváskové cesto na tatárske palacinky tebikmek dávame s prídavkom krupice a ohromujú svojou nadýchanosťou.
Krupicu s označením M možno použiť ako prísadu do mletého mäsa — výrobky budú nadýchané a dobre si zachovajú svoj tvar. Ak použijeme túto krupicu s tvarohom, dostaneme nám všetkým známy tvarohový kastról. Lenivé knedle budú oveľa jemnejšie, ak k nim vopred pridáte krupicu z odrôd mäkkej pšenice a necháte chvíľu: nechajte krupicu napučať.
Krupica z tvrdej pšenice pri tepelnej úprave veľmi nezväčší svoj objem. Jeho hlavný rozdiel od krupice M je v tom, že zostáva hustá, vytvára štruktúru a uvoľnenosť, keď sa pridáva do jedál. Preto je jeho najúspešnejšie použitie v fašírkach a fašírkach. — kde je potrebné udržať vlhkosť a zároveň zachovať voľnosť.
Z krupice sa dá pripraviť veľa jedál, nielen kaša. A aj keď sa to vášmu dieťaťu nepáči, jednoducho si nevšimne krupicu v jedlách, ktoré nepozná. A bude ich jesť s veľkou chuťou.
Krupicový puding
Krupicový puding
Ako uvariť krupicovú kašu na puding? Možností je viacero. Môže sa variť s plnotučným mliekom alebo mliekom zriedeným na polovicu vodou, — Tá bude síce menej kalorická, no zároveň sa zníži aj nutričná hodnota. Ak cereálie vložíte do studenej tekutiny, cereálie sa po uvarení uvaria rýchlejšie. Veď predtým, než sa uvarí, krupica už čiastočne napučí. Ak sa obilniny nalejú do horúcej tekutiny — Bude vrieť rýchlejšie, ale varenie bude trvať dlhšie. V každom prípade by sa krupica mala nalievať do tekutiny tenkým prúdom a neustále miešať. Miešame, kým sa nerozvarí — Takto sa nevytvoria hrudky. Na prípravu pudingu je lepšie použiť obilniny s označením M.
Na krupicový puding:
150 g krupice
450 ml mlieka
450 ml vody
2 polievkové lyžice. l. Sahara
3 polievkové lyžice. l. maslo
3 vajcia
2 polievkové lyžice. l. strúhanka
40 g kyslej smotany
1/3 lyžičky soli
pekáč, maslo na vymastenie panvice
- V šálke čaju zmiešame krupicu s cukrom a soľou. Hneď ako sa na panvici objavia prvé príznaky varu, začnite prilievať cereálie tenkým prúdom za stáleho miešania lyžičkou.
- Kašu privedieme do varu, znížime oheň a kašu na puding na miernom ohni po uvarení dusíme 15 minút. Občas premiešame.
- Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Zapnite rúru na predhriatie na 180 °C.
- Kašu stiahneme z ohňa, mierne ochladíme, pridáme maslo a premiešame.
- Oddeľte žĺtky od bielkov a pridajte ich do kaše, premiešajte. Bielky vyšľaháme do stabilnej peny a tiež pridáme do kaše, jemne premiešame.
- Pripravenú kašu na krupicový nákyp preložíme do formy, uhladíme a navrch natrieme kyslou smotanou.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 minút do zlatista. Nákyp počas pečenia narastie, ale potom sadne.
- Vychladnutý puding podávame s džemom a želé.
Krupicové palacinky s kefírom
Krupicové palacinky s kefírom
Nie je potrebné variť kašu, aby ste z nej neskôr pripravili nejaké jedlá. Tu sú napríklad kefírové palacinky. Krupica po 20 minútach státia v kefíre napučí a palacinky sú veľmi nadýchané. Tajná ingrediencia — kyselina citrónová na špičke noža. A aj keď kefír nie je veľmi kyslý, hotové jedlo nebude mať chuť sódy alebo mydla.
Na krupicové palacinky s kefírom:
250 ml kefíru s ľubovoľným obsahom tuku
270 g krupice
2 vajcia
2 polievkové lyžice. l. Sahara
1/2 lyžičky. soľ
kyselina citrónová na špičke noža
1/2 lyžičky. sóda
rastlinný olej na vyprážanie
- Nalejte kefír do malého hrnca, pridajte cukor, soľ a kyselinu citrónovú. Umiestnite na strednú teplotu a mierne zahrievajte, stále miešajte, kým sa cukor, soľ a kyselina citrónová nerozpustia. Odstráňte z tepla.
- Do kefíru pridáme krupicu a metličkou premiešame, aby nezostali hrudky. Nechajte 30 minút, kým krupica nenapučí.
- Vajcia rozšľaháme metličkou a pridáme do cesta. Miešajte.
- Pridajte sódu, premiešajte a nechajte 10 minút.
- Na panvici zohrejte rastlinný olej a pomocou lyžice vložte cesto do panvice. Aby ste zabezpečili okrúhle palacinky, púšťajte cesto do rozohriateho oleja špičkou lyžice, nie zboku.
- Palacinky smažte na strednom ohni, kým povrch nie je pokrytý bublinami a nestane sa nepriehľadným. Palacinky otočte na druhú stranu a opečte zospodu do zlatista.
- Hotové palacinky preložíme na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa odstránil prebytočný tuk.
Turecký krupicový koláč revani s makom
Turecký krupicový koláč revani s makom
Šťavnatosť, citrónová vôňa a príjemné chrumkanie maku — To je to, čo je revani koláč! Na tento koláč je lepšie použiť krupicu vyrobenú z tvrdej pšenice. — krupica, označená T. Krupica zabezpečí šťavnatosť koláča jej sypká štruktúra dobre absorbuje a drží sirup.
Množstvo maku je možné upraviť podľa vašich predstáv.
Na turecký koláč revani:
250 g prírodného jogurtu
125 ml rastlinného oleja
3 vajcia
200 g cukru
180 g krupice z tvrdej pšenice (krupice)
140 g pšeničnej múky
140 g maku
kôra z 1/2 citróna
10 g prášku do pečiva
Na sirup:
180 g cukru
400 ml vody
1/4 citróna
Na krém:
200 ml smotany 33%
3 polievkové lyžice. l. práškový cukor
forma 22×22 cm, maslo na vymastenie formy
- Vopred pripravte sirup na namočenie koláča. Na sirup zmiešajte cukor, vodu a plátok citróna v hrnci. Varte na miernom ohni za občasného miešania, kým sa cukor úplne neroztopí: asi 5 minút.
- Odstráňte sirup z tepla a ochlaďte. Sirup musí byť studený, inak sa koláč uvoľní a rozpadne.
- Pred prípravou koláča si pripravte mak. Naplňte ju studenou vodou v miske tak, aby voda pokrývala mak o 2–3 cm premiešame rukou a necháme pár minút odstáť. Nečistoty a šupky vyplávajú na povrch. Opatrne vypustite vodu. Mak preložíme na jemné sitko a opäť prepláchneme. Pred použitím môžeme mak napariť v horúcej vode 2 hodiny, potom scediť. Zmäkne, chuť sa rozvinie, no zrná budú chrumkať rovnako.
- Zapnite rúru na predhriatie na 190 °C.
- Vo veľkej mise vyšľaháme múku, prášok do pečiva, krupicu, mak a citrónovú kôru.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme jogurt a maslo. Metličkou premiešame a pomaly za stáleho miešania vlejeme do suchej zmesi. Miešajte do hladka.
- Cesto nalejeme do vymastenej formy a pečieme v predhriatej rúre dozlatista na vrchu, asi 30–35 minút.
- Hotový turecký koláč Revani vyberte z rúry, ochlaďte a až potom ho namočte do sirupu, inak sa koláč rozmočí.
- Vychladnutý koláč prepichneme každé 3 cm drevenou špajdľou a polejeme vychladnutým sirupom.
- Na krém vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom a nalejeme na koláč. Nechajte stáť 10–15 minút a revani koláč môžete nakrájať a podávať s čajom alebo kávou.
Mousse z čiernych ríbezlí s krupicou
Mousse z čiernych ríbezlí s krupicou
Krupicová pena — úžasný dezert, ľahký a vzdušný. Je ťažké uveriť, že takéto jedlo sa dá pripraviť z obyčajnej krupice. Na základňu môžete použiť akékoľvek bobule. — v lete čerstvé, v zime mrazené. Pena z čiernych ríbezlí — Je to voňavá, jemná pochúťka v každom ročnom období.
Je lepšie použiť krupicu s označením M: z odrôd mäkkej pšenice. Mousse základ — kaša s nálevom z čiernych ríbezlí — dobre šľaha do nadýchanej, ľahkej, stabilnej peny.
Na penu z čiernych ríbezlí s krupicou:
250 g čiernych ríbezlí, čerstvých alebo mrazených
180 g cukru alebo podľa chuti
70 g krupice
500 ml vody
lístky mäty na ozdobu
- Bobule (zmrazené pred rozmrazovaním) vložte do hrnca a ponorným mixérom rozmixujte na pyré.
- Naplňte vodou, zapálte a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 5–6 minút.
- Vzniknutý vývar pretrieme cez sitko na inej panvici. Je vhodné utrieť drevenou lyžicou a pritlačiť bobule na sito.
- Panvicu s precedeným vývarom položte na oheň, pridajte cukor a priveďte do varu.
- Do vriaceho vývaru prúdom prilievame krupicu, neustále…